Dtum
Login with Facebookk
1935 | November

Magyarország – Svájc 6:1 (3:0)

Rég látott gyenge játékkal is revánsot vett a magyar csapat zürichi vereségéért Svájc ellen

 

A számszerű reváns sikerült. Túlszárnyaltuk a svájciak tavaszi teljesítményét és a 6:2-vel szemben 6:1-re győzelmet ért el a magyar csapat. Sajnos azonban a magyar válogatott tizenegy játéka ezúttal nem elégített ki és a közel húszezer főnyi közönség csalódottan távozott a nagy eredmény ellenére is a mérkőzésről.

Hiába, a magyar közönséget nem elégítik ki a gólok, játék is kell és inkább megelégszik kisebb gólarányú győzelemmel, ha felvonultatják előtte a futballjáték minden szépségét.

A két ország csapata a következő összeállításban állott fel:
Magyarország: Szabó – Sternberg, Biró – Szalay, Szücs, Dudás – Cseh, Vincze, Sárosi, Toldi, Titkos.
Svájc: Sechehaye – Minelli, Gobet – Defago, W. Weiler, Müller – Stelzer, Frigerio, Jaeggi, Abbeglen III., Jaeck.

Sárosi indítja el a labdát, de azonnal a svájciak támadnak. Két gáncsuk felhozza a magyarokat, de Abbeglen lesz mégis veszélyes. Vincze egy támadásnál teljesen a baloldalra sodródik át, a jobb szélre adja a labdát, de Cseh nincs a helyén.

Szalai lő feleslegesen kapu mellé, majd a bíró Sárosit figyelmezteti, mert lábát magasra emelte. Stelzer veszélyes beadását Szabó védi, majd Cseh veszélyes, de belül Sárosi és Vincze ügyetlenkednek. Újból Cseh adja be a labdát, de a belső csatárok ahelyett, hogy rámennének, azt várják, hogy a labda a fejükre essen.

Titkos lefutását menti szépen a svájci kapus, majd Dudás lábáról indul el az első szép akció. Lapos passzát Toldi fordulásból küldi kapura, de a labda centiméterekkel a léc mellett süvit el, Nagy taps jutalmazza az akciót. Cseh újabb támadása Gobet lábán akad meg.

Sárosi három emberen is átmegy, végül a kapus szereli őt. A veszélyesen támadó Jaeggi elől Szalay hazaadással ment. Dudást sokat dicsérték az első percekben, úgy látszik, hiába mert a fedezet nagy hibát csinál és nem sok híja, hogy Abbeglen lövése a magyar kapuba nem talál. A magyar csapat teljesen átveszi a játék irányítását.

Vincze 25 méteres lövése a kapus ölébe ül, majd Cseh beadása teremt hatalmas zavart a svájciaknál. Titkos lövése a kapuból kifutó Sechehaye lábán akad meg. Sárosi a sok láb között nem tud egyensúlyba kerülni és így az eredmény csupán egy svájci támadás, amelyet Stelzer lesállása tesz semmivé.

A játék teljesen családiassá válik. Minden izgalom nélkül futballozgatnak a csapatok és így meglehetősen váratlanul éri a közönséget az első magyar gól. A 28. percben Toldi labdájával Sárosi lefut, átgurít Csehnek, aki jó helyről a hálóba talál. (1:0)

A svájci csapat most hirtelen megrohamozta a magyar kaput. Másfél percig zuhogtak a lövések a 16-on belül. A közönség visszafojtott lélegzettel figyelte a magyar védelem kapituálását, amelyet most a jószerencse segített ahhoz, hogy lövések svájci lábakban akadnak meg.

A 35. percben Szücs hendsze miatt szabadrúgás a magyarok ellen a 16-osról. Frigerio a sorfalba küldi a labdát. Svájci korner, majd a 40. percben Sárosi kiugratja Titkost, akinek ugrálós beadását Toldi jó érzékkel küldi a kapu sarkába (2:0).

A magyar csapat harci kedve most megnőtt. Sárosi letereli Minellit, a hátvéd már neki akar rontani, de egyszerre megjelenik Toldi, a testőr, akinek bősz pillantása elől Minelli szégyenkezve kullog hátra. A közönség derül Sárosi „durvaságán”. Titkos is felbőszül, és hatalmas lövést küld kapu mellé.

Barlassina már gyakran pillant órájára. A közönség is már javarészben megkezdte a cigarettaszünetet, amikor az utolsó perc elején Sárosi Csehhez adja a labdát, aki egyet cselez, majd középre gurít. A félpálya felől hatalmas áramban jön Vincze, jól találja a labdát és 26 méteres süvítő lövésére hiába vett magát a svájci kapu kesztyűs őre (3:0). Alig kezdenek, vége a félidőnek.


Toldi lesgólja vezeti be a második félidőt. A svájciak enyhe fölénybe kerülnek. Jaeggi Stelzernek ad, akinek éles beadását Szabó elvéti és Jaeggi lövése csak a kapuban álló Sternberg lábán akad meg.

 

Újból Stelzer veszélyes. Beadását Jaeck középre küldi, de a labdát Abbeglen nem éri el, kézzel akarja elütni, de hiába, mert Szabó fogja a labdát. Defago szabálytalan taccsolását a bíró lefújja.

Titkos sem tartja be az előírásokat és így csak harmadszorra kerül újra Defago kezéből – játékba a labda. Sárosi átadását Cseh futtából küldi kapura, de a kapus helyén van. Toldi támadja Sechehayet, aki dühében hozzávágja a labdát. Toldi sem rest és visszavágja. Talán besötétedésig is eldobálóztak volna, ha a bíró be nem avatkozik. A nagy bonyodalmat jó diplomáciával 10 másodperc alatt megszüntette.

A svájci kapu előtt van most veszély. Vincze túl magasra fejel, a leeső labdát Sárosi kapu fölé fejeli. Magyar korner, majd a 21. percben Toldi jó labdát ad Sárosinak, a center a kapu felé veszi útját és hiába akarja őt Minelli gáncsolni, Sárosi lapos lövésére hiába vetődik Sechehaye. (4:0).

Sárosi újra kitör, de most „sikerül” Minelli gáncsa és Gyurka alaposan fölbukik. Bosszúéhesen ugrik fel a földről, ő rúgja a szabadrúgást, de előbb Toldi gondosan lelépi a kilenc métert. Mutatja a bírónak, hogy a svájci védők csak hat méterre vannak. Toldi odább tuszkolja őket, de hiába, mert Sárosi lövése mégis megakad a sorfalban. A magyarok most már egészen könnyen veszik a játékot.

A 27. percben Frigerto – Stelzer-támadás. A beadást Abbeglen lesben várja, de mivel a labda közben Sternberget érintette, a lesállás megszűnt és így Abbeglen filozófushoz méltó nyugalommal küldi a hálóba labdát (4:1).

Sárosi lesállásból lő gólt, majd Cseh küldi a kapus kezébe a labdát. Titkos fölé lő. Ezután Dudás pompás labdát ad – Abbeglennek, aki joggal foghatja a fejét, hogy ezzel nem tudott mit csinálni. Az egész meccsen nem kapott ilyen jó passzt. Sárosi lövését Sechehaye fogja.

A közönség lassanként hazafelé veszi útját és már sokan nem értesülnek arról, hogy a 27. percben Vincze Cseht indítja el, a kapus kifut a szélsőre, aki azonban még bead és Sárosinak már nem marad egyéb dolga, minthogy az üres kapu előtt végrehajtani az ítéletet. (5:1)
- Na, most kvittek vagyunk Zürichért – jegyzi meg egy drukker.

Sárosi a földön maradt, mert Gobet meg-megrúgta. Feltápászkodása után Szücs tünteti ki magát. Pompás labdát ad a svájci centernek, aki elől Bíró csak a legnagyobb erőfeszítéssel tud menteni.

A magyar csapat fölénye teljes, még csak 30 másodperc hiányzik az időből, amikor Vincze hosszas forgolódás után Csehnek ad labdát, aki jól küldi azt a „feladónak” vissza. Vincze labdába rúgásra lendül és ezzel kamatostól visszafizette a magyar csapat a zürichi fél tucat gólt. (6:1). Kezdésre már nincs is idő.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Toldi fejel a svájci kapu előtt Sárosi küzdelme a svájci védelemmel Vincze váratlan bombája húsz méterről beröpül a svájci kapuba
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az Alföld befásitása
Az eszme nem uj, de jelentőségében és gazdasági következményeiben...
Iparigazolványt a kifőzdéknek! Iparigazolványt a kifőzdéknek!
A kifőző üzletek iparszerű jellegét a főváros VII. kerületének...
A Vasas minimális győzelme Regensburgban A Vasas minimális győzelme Regensburgban
Vasas – Sportverein Regensburg 4:3 (2:1) Meglepetésszerűen...
Petróczy – Kármán – Zurovec – féle helikoptéra  2. Petróczy – Kármán – Zurovec – féle helikoptéra ...
A benzinmótorral hajtott gépen 2 két, ellentétes irányban forgó, egy...
Molnárok küldöttsége a kereskedelmi államtitkárnál Molnárok küldöttsége a kereskedelmi államtitkárnál
A gabonaárak borzasztó zuhanása nemcsak a gazdaosztálynak ártott,...
Polgári politikusok a háború alatt Polgári politikusok a háború alatt
Az első világháború alatt egyetlen polgári politikus sem ragadta...
Ébredők hadakozása egy rokkant ujságárus ellen Ébredők hadakozása egy rokkant ujságárus ellen
Vasárnap délelőttre az Éme központi vezetősége országos taggyülést...
Olcsóbb lesz a cukor Olcsóbb lesz a cukor
Magyarországon meglehetősen magas a cukor eladási ára és ennek...
A fiatal Kornfeld Ferenc báró is veszitett egy milliárdot a Nemzeti Clubban A fiatal Kornfeld Ferenc báró is veszitett egy milliárdot a Nemzeti...
A kártyaveszteségei miatt öngyilkossá lett Hajós József cs. és kir....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98