Dtum
Login with Facebookk
1935 | Október

Csatárok harca a bécsi stadionban

Magyarország – Ausztria 4:4 (4:2)

A bécsi stadionban 45.000 néző előtt tartották meg az osztrák-magyar válogatott futballmérkőzést az Európa-kupáért. Mindkét csapatra nézve jelentős volt ez a mérkőzés, mert még beleszólt az elsőség kérdésébe. A győztes csapat biztosíthatta volna magának legalább a második helyet.

A hangszóró közli az osztrák és a magyar válogatott csapatok összeállítását. Kiderül, hogy Seszta, a csatárok réme, nem játszik, helyette Pawlitceket szerepeltetik. A bejelentést a közönség egy része füttyel kíséri.

Az osztrák csapat összeállítása a következő:
Platzer – Pawlitcek, Schmaus – Wagner, Hoffmann, Erdl – Vogl I., Stroh, Bican, Hahnemann, Vogl II.

Ezután bemondják a magyar csapat összeállítását, és amikor a speaker Sárosi nevet említi, tapsvihar tör ki a betontribünökön. Pár perc múlva a pályára érkezik a magyar csapat, - udvarias tapsok – és Sternberg kapitány háromszoros huj, huj hajrá-t vezényel.

A két csapatkapitány, Sternberg és Hoffmann Wunderlin svájci bíróval sorsol. Wunderlin feldob egy csillogó svájci öt frankost: fej vagy írás. A bécsieknek kedvez a szerencse, mi kezdünk szél ellen, ezzel az összeállítással:
Szabó – Polgár, Sternberg – Szalay, Turai, Dudás – Markos, Vincze, Sárosi, Toldi, Titkos.

A stadion egét most nehéz ólomfelhők takarják. Pár perccel előbb még olyan meleget szórt a nap a zöld füves pályára, mint a legforróbb kánikulában. Abban a pillanatban, hogy Sárosi Gyurka elindítja a labdát és odaadja Vinczének, megered a záporeső. A jobbszélső Vogl elkapja tőlük a labdát. Rohan vele le, de Sternberg szerel.

A második percben azonban már mi támadunk, Sárosi szökteti Markost, aki nem éri el a labdát. Ugyanezt teszi Markossal Vincze is. A debreceni jobbszélső megint hibáz. Most eláll az eső. Stroh szökteti Voglt, a balszélsőt, de eléjük ugrik a magyar kapus és feje felett átemeli a labdát, amelyet a mezőnybe továbbít.

Ebből lesz az első gólunk. Sárosi rohamra küldi Titkost, aki megbirkózik Warnerrel és odateszi a labdát Toldihoz. Ő azután nagy erővel a kapu bal felső sarkába valósággal beragasztja a labdát. 1:0-ra vezetünk a hatodik percben!

Ezzel megkezdődött a gólnyitány. a nézők tengerében elszórt kis magyar csapat sem örülhet sokáig a vezetésnek, mert a bécsiek egy percen belül kiegyenlítenek. A hetedik percben kavarodás keletkezik a magyar kapu előtt, Sternberg felszabadító rúgása Hoffmannhoz ér, az balszélre továbbít, Vogl I. középre irányítja a labdát és Bican az egész magyar védelmen keresztül belövi a hálóba. 1:1.

Egy perc múlva a nyolcadik percben már megint mi vezetünk. Remek összjáték vonul végig a pályán. Sárosi és Toldi összejátszanak, felnyomulnak a kapuhoz, aztán Sárosi mérnöki pontossággal Vinczéhez továbbítja a labdát és az utóbbi révén 2:1-re vezetünk.

Az első tíz percben megállapítható. hogy a meccs a csatárok harca. Mindkét csapatban pompásan dolgoznak a csatárok és harcolnak a védelemmel. Villámként cikázik a bécsi csatárok között a labda. Főleg a fiatalok csillogtatják technikai tudásukat és nyomasztó bombázás keletkezik a magyar kapu előtt. Dudás kornerre ment, a sarokrúgásnál Turai újra kornerre fejel.

Ezt a második sarokrúgást a jobbszélső Vogl lövi. A labda odakerül a magyar kapu elé. Szabó könnyelműen nem avatkozik be a játékba, majd amikor a labda a háta mögé ér, háttal állva, melléje üt. Bican ott áll és nincs semmi akadálya annak, hogy a labdát benyomja a magyar kapuba. A 11. percben vagyunk. Az eredmény: 2:2.

Az esőtől kissé felázott füves pályán játékosaink sokat csúszkálnak. az osztrák csatárok viszont legények a talpukon, védelmünknek nagy erőfeszítésébe kerül megakadályozni, hogy az egymást követő osztrák támadásokból ne essen gól.

A legkiválóbb magyar futballistára hiába vigyáz Pawlitcek, meglehetősen nehéz szögben belövi a labdát a kapuba. Sárosi helyezett bombája közvetlenül a kapufa mellett suhan az osztrák kapuba. (3:2).

 


Újabb attak az osztrákok ellen Sárosi vezényletével. Szép magyar akciók, amelyekben Toldi, Titkos és Vincze is közreműködik. A bécsiek csodálkoznak a tribünön, ilyeneket mondanak:
- Wunderschön…
- Der Szároszi…

A bíró azonban nem respektálja Sárosit, mert amikor kitör és Schmaus büntetőterületen belül elgáncsolja, nem ad 11-est. No de nem baj. Remekül megy a játék. Toldi átadja a labdát Sárosinak, aki Vinczével együtt tör előre. Pawlitcek elesik, Vincze és Sárosi között. Vincze előtt nyitva áll az út, hiába fut ki az osztrák kapus, szépen belövi a labdát, 4:2.

Gyér taps kíséri a magyar gólt, míg az állóhelyről orkánszerűen zuhog a fütyülés: kifütyülik az osztrák védelmet. Most már óvatosabban játszunk. Toldi is segít a védelemnek. Nagy erőfeszítéssel küzdenek az osztrákok. Voglt Polgár szereli, Sternber leesik, de ülve is elfejeli a labdát Sirok elől. Vogl bombáját Szabó a levegőben úszva kaparintja el.

Az első félidő tragikomikus zárójelenettel végződik. Pawlitcek Sárosi elől hátra adja a labdát a kapusnak. Platzer kifut, de olyan ügyetlenül, hogy elcsúszik, bukfencet hány és a labda az üres kapu mellett kivánszorog. A közönség elementáris erővel tüntet az osztrák védelem ellen és a szünetre az öltözőbe vonuló csapatot ki is fütyülik.

 

Nagy iramban kezdődik a második félidő és Sárosi máris szökteti Markost. A beadásra szánt labdát Schmaus kornerra szereli. Platzer, a kapus, elfog egy könnyű labdát és gúnyos kacajban részesül. Fokozatosan erőteljessé válnak az osztrák támadások. Meisl az öltözőben alaposan megmosta a játékosok fejét és most nagy elánnal küzdenek, hogy legalább ki tudjanak egyenlíteni.

Izgalmas jelenetek. Turai nagy erővel ment, Polgár tisztáz egy kényes helyzetet, Sternbergről, mint valami szikláról pattan vissza a labda. Bizony résen kell lennie védelmünknek. Három-négy osztrák támadás után mindig egy-egy magyar támadás következik, mégpedig úgy, hogy Sárosi Markosnak adja a labdát, ez pedig temetőt jelent. Minden magyar támadás temetőjét.

Markos a tiszta labdákat sem tudja hasznosítani és nem adja be őket. A 16. percben az osztrák csatárok gólra váltják be fölényüket, Bican küldi Voglt, aki elsétál Szalai mellett, centerez és Bican közelről beteszi a labdát. 4:3.

Örülnek a bécsiek. A közönség biztatni kezdi a játékosokat. Osztrák támadás helyett azonban inkább magyar támadások következnek, amelyek nagyrészt elakadnak Markosnál. Bican és Vogl nagy erővel küzdenek, de akcióikat egyszer Turai, aztán a hátrahúzódó Toldi, majd Sternberg és Polgár rombolják szét.

Markos gyengén kapura irányított labdájára Platzer kapus kifut, de rosszul esik el és megsérül. Egy percre szünetel a játék, azután Platzer vissza akar menni a kapuba, de Meisl Hugó nem engedi tovább védeni és helyette – kapust lehet cserélni – Raftlt , a Rapid kapusát állítja be, Platzer elvesztette a bécsi közönség kegyét. Ha most történetesen Budapesten lennénk, akkor a mi közönségünk fütyülné ki szegény Markost.

 

Ezután grand gulguol szerű jelenet következik a magyar kapu előtt. A labda Sternbergről, Polgárról, majd Turairól pattan vissza. Aztán halomra döntik a védelmünket, ott fekszenek a földön, de Turai szerel, Sternberg egyik szerelését a bíró szabálytalannak minősíti és túl szigorúan szabadrúgást ad ellenünk a 16. vonalról.

Ezt Vogl lövi. A labda lepattan a magyar sorfalról és odakerül a kaputól körülbelül 20 méterre álló Hoffmannhoz. Ez messziről lő. Szabó elvetődik, de egyszer csak azt látjuk, hogy a kapu körül álló bécsiek ugrándoznak örömükben. A labda Szabó kezét érintve, becsúszott a hálóba. Nagy kapus hiba! A bécsiek tehát a 22. percben kiegyenlítettek. Eredmény 4:4.

Most aztán megindul a küzdelem, a győzelmet jelentő gólért, ennek megszerzésére mindkét csapatnak alkalma lett volna. Nekünk ügyesebb támadásaink voltak. Sárosi négy bécsit is kicselezett, azután leadta a labdát Titkoshoz, aki pompásan centerezett, de Raftl ment.

Sárosi megint foglalkoztatja szélső csatárait, de labdát csak Titkostól lehet visszakapni, azt is néha. Sárosi lövését Raftl fogja, Polgár csetlik-botlik, Sternberg kornerre ment. Vogl kétszer is elmegy Dudás mellett, most már mi támadunk többet, de eredménytelenül. Már csak két perc van hátra. Az utolsó percben Polgár szereli Bicánt. Döntetlen eredménnyel vonulnak öltözőbe a csapatok.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98