Dtum
Login with Facebookk
1935 | Május

A bágyadt magyar futballválogatott kikapott Párizsban

Franciaország – Magyarország 2:0 (1:0)

A magyar követség szombaton este vendégül látta a magyar csapat vezetőit és kísérőit. Vasárnap délelőtt futballválogatottunk tisztelgett a magyar követségen, utána gyenge ebéd következett és délután háromkor „harci mezbe” öltözve érkeztek meg a columbesi stadionba.

A párizsi olimpiász dicsőséges emlékei élnek ebben a pompásan felépített stadionban, amelynek árbocian francia és magyar zászlókat lengetett a szél. Huszonötezer néző, közöttük sok-sok párizsi magyar, helyezkedett el a tribünökön, amikor az angol Lewington sípjelére megkezdődött a francia-magyar mérkőzés.

A mérkőzés nagy részében sütött a nap, amely csak néha-néha bújt el a felhők mögé. A pálya nem volt síkos, száraz fű fedte, úgyhogy még emiatt sem lehet panaszkodni.
- Monsierur Szároszi…
Így szólították a franciák a magyar csapat centercsatárát. Ő indította el a labdát.

A magyar csapat így indult a küzdelembe:
Pálinkás – Vágó, Bíró – Szalay, Szücs, Lázár – Korányi II., Vince, Sárosi, Cseh II., Titkos.

Dietz Károly dr. szövetségi kapitány Sternberget pihentette és helyette játszott Bíró. A franciáknál a néger Diagne nem játszhatott, mert a tréningen megsérült és ezért helyettesről kellett gondoskodni.

A francia csapat összeállítása: Liense – Vandooren, Mattler – Charbit, Verriest, Delfour – Aston, Beck, Courtois, Dihart, F. Keller.

Változatos támadások indultak meg. Mindjárt az első percekben kitűnt, hogy a franciák három hátvéddel játszanak és a szélső fedezetek főleg az összekötőket fogják. Verriesnek külön feladata volt: állandóan Sárosira vigyázott. Civilben is rendőr, most is rendőr.

Feladatát el is végezte, mert Sárosi csak ritkán volt akcióban. Igaz, hogy megfelelő partnereknél ez is elegendő lett volna a gólokhoz, de a magyar csatársorban nem volt meg a szükséges átütőerő. A két szélsőnket mindig utolérték a franciák. Cseh és Vince nem tudott megbirkózni a francia védelemmel.

A párizsi magyarok többször is kiáltottak a pályára:
- Toldi kellene ide!
Toldi azonban ugyanakkor fájó derekát borogatta budai lakásán.

A franciákban nagyobb volt az energia, mint a magyarokban. Az egyik összecsapásnál Szücs megsérült, lábrándulást szenvedett. Helyére Turai állt be.

Ő sem változtatott sokat a helyzeten, mert a 40. percben a fürge francia csatárok ott teremtek a magyar kapunál, Pálinkás elfogta a labdát. Courtois csatártársaitól támogatva, benyomta Pálinkást a kapuba.

Pálinkás be is esett a hálóba, de még előbb kidobta a labdát a mezőnybe. Előállt tehát az a helyzet, hogy labda helyett kapus került a hálóba, viszont az angol bíró úgy látta, hogy Pálinkás már a gólvonalon túlról halászta el a labdát és csak azután dobta ki. Ezért habozás nélkül gólt ítélt. 1:0-ra vezettek a franciák.

Vince megsérült. Dietz Károly azonnal intézkedett, hogy helyére Balog álljon be. Balog meg is kezdte a játékot, de ezt észrevette a bíró és közölte Dietz Károllyal, hogy megállapodások értelmében csak az első félidő 40. percéig szabad játékost cserélni.

Ez az idő már 3 perccel elmúlt és így nem engedheti meg a játékoscserét. Nem lehetett más tenni: továbbra is a sérült Vince maradt a csapatban.

A második félidőben erőteljesebb magyar támadások következnek. A szerencse azonban most sem szegődött mellénk. Hiába támadnak, a 18. percben pompás francia összjáték vonult végig a pályán és Duhart remek fejesgóllal pecsételte mega magyar csapat sorsát (2:0).

Most állandósult a magyar csapat támadása és a franciák csak ritkán tudtak a kapunkhoz feljönni. Igaz, hogy ezek az ellentámadások rendkívül veszélyesek voltak és a magyar hátvédeknek csak nagy erőfeszítés árán sikerült a francia csatárokat szerelni.

Az eredmény nem változott. A végén Pálinkás újabb bravúrjára volt szükség, hogy a további francia gólokat megakadályozza. A magyar csapat bágyadtan játszott. Hiába, érezték még a vasárnapi osztrák-magyar mérkőzés fáradalmait.

A magyar csapatnak és általában a mezőnynek legjobb játékosa Vágó volt. Bíró ellen sem merült fel kifogás. A fedezetsorban Szalai emelkedett ki, de nem volt rossz Lázár és Szücs sem. A csatársorunk nem tudott megbirkózni a francia védelemmel.

A franciák jó beosztással, lelkesedéssel és gyorsan futballoztak. A három hátvédrendszer megzavarta csatársorunkat. Az angol származású Aston és Courtois emelkedett közülük. Lewington, az angol bíró, több tévedésével a magyar csapatot sújtotta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megismétlődött a herceghalmi katasztrófa Megismétlődött a herceghalmi katasztrófa
Herceghalom….Még emlékünkben van az a nagyarányu katasztrófa...
Hogyan gyógyítják a rákbetegségeket Hogyan gyógyítják a rákbetegségeket
A hivatalos orvostudomány ezidőszerint csak két kezelési eljárást...
Abd el Kadir, akinek minden héten van valami baja... Abd el Kadir, akinek minden héten van valami baja...
Vasárnap este földúlt arccal, izgatottan jelent meg a főkapitányságon...
Király Pál nyerte az MTK mezei futóversenyét Király Pál nyerte az MTK mezei futóversenyét
Kissé hideg, de szélcsendes idő kedvezett az MTK vasárnap délelőtt...
Felfedezett rom-város Felfedezett rom-város
Lacoste franczia kutató-utazó érdekes régiségre bukkant nemrég...
Confetti
A vidám, fékeveszett Karneválnak olasz városok után a multban mindig...
Gyógyít az ibolyasugár Gyógyít az ibolyasugár
Az ibolyasugár, amely rendkívüli gyors áramlása miatt az ember nem...
Brit támadás Egyiptomban Brit támadás Egyiptomban
Az északafrikai harctéren szombaton a kora reggeli órákban megindult...
A BKE jéghoki csapata aratta az újév első magyar győzelmét A BKE jéghoki csapata aratta az újév első magyar győzelmét
BKE - Rapid (Bukarest) 7:1 (1:0, 2:0, 4:1) A Budapesti Korcsolyázó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98