Dtum
Login with Facebookk
1936 | Április

A pénzügyminiszter benyujtotta az uj állami költségvetést

A képviselőház április elsejei ülésén terjesztette elő Fabinyi Tihamér pénzügyminiszter az 1936-37. évi állami költségvetést. A költségvetés benyujtása és tárgyalása minden alkotmányos ország törvényhozásának a legnagyobb eseménye. Nálunk is zsufolt Hát hallgatta végig a pénzügyminiszter beszédét, amelyben a költségvetést indokolta s egyben ismertette az ország gazdasági helyzetét. Miután a költségvetés tárgyalása hetekig fog tartani, annak részleteivel később amugy is bőven foglalkozunk, röviden csak azt említjük meg, hogy a költségvetési beszéd megfontoltan bizakodó hangu volt.

A pénzügyminiszter szerint a gazdasági helyzet javulása határozottan megállapítható.

A pénz vásárló ereje mintegy 35%-kal nagyobbodott, a gazdaadósságok a három év előtti 225 millióról 85 millióra csökkentek. Nagyobbodott az ipari termelés. A beruházásokra fordítandó összeget ezért az uj költségvetésben 27 millióról 35 millióra emelték. A gazdasági helyzet szilárdságának egyik legbiztosabb jele, hogy a pengőnek vásárló ereje ugy bent, mint a külső országokban változatlanul szilárd. A költségvetés ugyan bizonyos deficittel zárul, de ez valamivel kisebb, mint a mult évi.

A képviselőház valamennyi pártja feszült figyelemmel
hallgatta a pénzügyminiszter költségvetési beszédét, amelynek befejeztével elemi erővel tört ki a tetszésnyilvánítás.

Az ülés többi részét különböző jelentések, számadások
beterjesztése foglalta le, majd harmadszori olvasásban is elfogadták a telepítési törvényjavaslatot. Az ülés végén az interpellációkat intézték el. Propper Sándor és Dulin Jenő mondta el inkább helyi, mint országos jelentőségü interpellációját, amelyekre adott miniszteri válaszokat a Ház tudomásul vette.


A költségvetés számadatai


Az 1936-1937. évi állami költségvetési előirányzat
a különböző miniszteri tárcák költségvetésével együtt több hatalmas kötetet kitevő könyv, aminek előkészítése sok száz embernek hónapokig tartó szellemi munkájába került. Minden honatyának, aki alaposan akar hozzászólni a költségvetéshez, szintén hosszu idejébe kerül annak megfelelő áttanulmányozása. Ez a legfőbb oka annak, hogy a törvényhozás ugynevezett husvéti szünete a képviselőház elhatározása szerint egész április hó 28-ig fog tartani s csak azután kezdik meg a költségvetési vitát, amelyben iparkodik minden képviselő részt venni.

A költségvetés érdekesebb számadatai egyébként a következők:


                                                           millió P
Az állam összes bevételei        1,136.1
az összes kiadások                      1,211.8
                         A hiány tehát             75.7
millió pengő, ami valamivel kevesebb, mint a mult évi hiány volt.

A kiadások és bevételekből a szorosan vett állami közigazgatásra jut 788.2 millió P kiadás, 771.6 millió P bevétel. Az állami üzemek (vasut, bányák, dohány-, sójövedék, vám, stb.) kiadásai 423.6 millió P, bevételei 364.5 millió P-t tesznek ki. Az egyes tárcák költségvetésének ismertetésére még visszatérünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98