Dtum
Login with Facebookk
1936 | Augusztus

Egymillió pengőt vett be hagymából Makó

1200 vagón hagymát adtak el a kereskedők segítségével a makói kertészek, s ennek nyoma már ma is megmutatkozik ebben az alföldi városban, ahol hosszú évek pangása után jobb napokat élnek nemcsak a hagymatermelők, hanem a kereskedők és iparosok is.

De negyven százalékkal többet lehetett volna eladni,
mert soha olyan ritka jó konjunktúrája nem volt a makói hagymának, mint az idén, amikor a koranyári piacon nem jelent meg részben politikai, részben klimatikus körülmények folytán sem a spanyol, sem a hollandi hagyma.

A nagy konjunktúrát azért nem lehetett kihasználni,
mert nem volt elég zsák, úgyhogy a kereskedők a nagy szorultságban kénytelenek voltak ócska, rossz, korpás és forgalomból már rég kivont zsákokban szállítani az árut, ami a makói hagyma hírét nem igen növelte. A kormány, ahelyett hogy állandóan egykezes rendszereken törné a fejét, helyesebben tette volna, ha kellő nyomást gyakorol a zsákkartellre és kényszeríti, ha egyébbel nem, zsákok vámmentes behozatalának engedélyezésével, hogy kellő mennyiségű árut adjon a makói kereskedőknek.

A hagyma ára négy pengőről kilenc-tíz pengőre ugrott fel
az utóbbi hetekben, de könnyen lehet, hogy a hollandi hagyma már jelentkező versenye következtében az ár a felére csökken. Akkor már késő lesz a zsákkínálat, amelyet hiába vártak Makón, amikor szükség volt rá. Mindenesetre remélhető, hogy ez a botrányos eset nem fog mégegyszer ismétlődni és a kormány most már rendet teremt a zsákkartell egyeduralma körül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98