Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Másfélmillió ember tüntetett Párizsban a Sarraut-kormány mellett

Párizs, február 16.
Párizs igazi hangulatát és a francia nép szinte osztatlan felfogását az a hatalmas tüntetés juttatja kifejezésre minden szélső jobboldali hangoskodással szemben, amely vasárnap folyt le a Pantheon és a Place de la Nation között húzódó útvonalon.


A népi arcvonalba tömörödött szervezetnek a július-14-iki nemzeti ünnepet méreteiben messze felülmúló demonstrációja a koradélutáni órákban kezdődött és a legnagyobb fegyelmezettséggel folyt le. A rendezés tökéletes volt és a felvonulás nagyjában az a példátlan tény jellemzi, hogy a felvonuló százezrek első sorai félháromkor indultak a Pantheon előtt és az utolsó sorok még délután félhatkor is ott állottak, türelmesen várva, mikor kerül a sor az ő indulásukra.


A menet közben végighömpölygött a Rue St. Jacques-on, a Boulvard St. Germain-en, majd a Sally-hídon átvonult a Szajas jobbpartjára és IV. Henrik körútján, majd a St. Antoine Boulvard-on érte el a Nemzeti Teret, ahol az a négy munkás várakozott, akik Leon Blumot kiszabadították a rájatámadó többszáz királyrikkancs kezei közül. A négy bátor férfit itt lelkesen ünnepelték.


A menet élén Párizs várostanácsos haladt tovább a Daladier és Vrot volt miniszterek, azután a baloldali pártok legtekintélyesebb szenátorai és képviselői, akiket a tömeg mindenütt melegen üdvözölt.


Legalább negyedmillió ember vett részt az impozáns felvonulásban nemzeti zászlók alatt, a Marseillaiset énekelve, a Sarraut-kormányt és a baloldali egységet éltetve. A királyrikkancsok és az Action Franciaise emberi sehol sem mutatkoztak, csak a Boulvards St. Michael sarkán verődött össze egy háromszáz főnyi kis csoport, amely tüntetni próbált. Erre azonban nem került sor, mert a rendőrség és a csendőrség, amely harmincezer emberével és a támogatására kivonult katonai csapatokkal együtt teljesen ura volt a helyzetnek, pillanatok alatt szétszórta őket.

Egymillió ember tapsol a felvonuló baloldalnak

A felvonulási útvonal mentén egymillió ember állott, akik ugyancsak lelkes tüntetéssel vettek részt a baloldal méltóságteljes demonstrációján, amely megmutatta, hogy a francia nép egységesen és mindent legyőző erővel áll a polgári szabadság és az emberi jogok eszméi mellé.


A vasárnapi tüntetés bebizonyította nemcsak a baloldal, hanem a Sarrant-kormány erejét és népszerűségét is s egyszer és mindenkorra véget vetett azoknak az ábrándozásoknak, hogy Franciaország egy napon szélső jobboldali diktatúrára virradhat. Feltűnő volt, hogy a Tűzkereszt szövetség, amely jobboldali szervezet, mennyire nem azonosítja magát az Action Francaise-vel a királyrikkancsokkal, amelyek bomlasztó működésének a kormány egyetlen kemény elhatározással véget vetett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Albert Sarraut Charles Mauras, az Action Francaise vezére
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bárány István megjavította 50 méteres rekordját Bárány István megjavította 50 méteres rekordját
A MESE úszószakosztálya tradícióihoz híven húsvét vasárnapján...
Kellemetlen hasonlatosság Kellemetlen hasonlatosság
Mikor a minap E. Dezső, aki foglalkozására nézve ácssegéd vala,...
A félelem érzete A félelem érzete
A félelem érzete, mely este lefekvés előtt szokta elfogni némely...
Szigethy kiütötte Szolnokit Szigethy kiütötte Szolnokit
Az Ökölvívó Szövetség hivatásos alosztálya vasárnap délelőtt a...
A tudomány vértanui A tudomány vértanui
Schwartz, a puskapor föltalálója, életével fizette meg találmányát....
Magyarország tornászbajnokságai Magyarország tornászbajnokságai
Magyarország tornászbajnoksága (lovon, nyújtón, korláton) 1. Szalai...
A bírói ítélet érdekes megállapításai a kunmadarasi perben
Az ország, sőt a külföld állandó érdeklődésével kísért kunmadarasi...
Nagy köztársasági tüntetések voltak vasárnap egész Spanyolországban Nagy köztársasági tüntetések voltak vasárnap egész...
Alfonz király szombaton a későesti órákban telefonon érintkezésbe...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98