Dtum
Login with Facebookk
1936 | Június

Olaszország – Magyarország 2:1 (1:0)

A pályán végigmasírozik a vasutasok szokatlanul népes zenekara. Elhelyezkednek a pálya szélén. Az óramutató félhatot mutat, minden szem a díszpáholy felé fordul. Megérkezik a kormányzó feleségével.

A páholyban helyet foglal még a Berlinből visszaérkezett Hóman Bálint kultuszminiszter, Bornemissza Géza iparügyi miniszter, Lázár Andor igazságügyi miniszter, Calonna herceg olasz követ, Mikecz Ödön sajtófőnök.

A két csapat pályára lépése után fényképezés következik, majd a pálya közepére állt vasutas zenekar az olasz királyhimnuszt, a Marcia Roulest és a Giovannzzát játssza, amelyet a díszpáholy alatt az olaszok számára külön épített tribün hangosan vele énekel.

Válaszképpen a magyar nemzet imádságot és az egész tribünkaréj fennhangon énekli. A himnuszok után előbb a magyar, majd az olasz csapat tiszteleg a díszpáholy előtt.

A hatalmas termetű Miess osztrák bíró sípjelére a közben napfényesre változott időben Turai és Ferrari sietnek oda. A szerencse már itt is az olaszoknak kedvez. Ferrari azonban a Kőbánya felé eső kaput választja, tehát a magyarok kezdenek nappal hátban.

Feláll a két csapat

Olaszország: Perucchetti – Monseglio, Allemandi – Depetrini, Andreolo, Faccio – Pasinati, Demaria, Meazza, Ferrari, Colaussi.
Magyarország: Szabó – Polgár, Sternberg – Seres, Szücs, Dudás – Cseh, Turay, Sárosi dr., Toldi, Titkos.

A nézőtér egyetlen nagy hangkáosz. Zúg a huj-huj hajrá. Az olaszok kis tribünje valami kivehetetlen csataordítással igyekszik ellensúlyozni a magyar közönség számbeli fölényét, de alulmarad. Rangban tehát már fölényben vagyunk.

A játék is jól indul annak ellenére, hogy az első támadást a Pesten rettegett Meazza vezeti, aki kitör, de Szabó fürge és felkapja a labdát. Már a magyar csapat rohamoz. Toldi-Titkos-akcióból eléri első kornerét. A labda jó ívelődik a középre, az olasz kapus mellényúl, de ott van Allamandi, aki hatalmas rúgással juttatja vissza a mezőnybe.

Támadás, támadás, támadás... és semmi eredmény… Egészen váratlanul jön az olaszok vezetőgólja. Mint ilyenkor szokás, a magyar fölény nyomán hátvédeink előre helyezkednek. A 30. percben Alemandi felszabadító rúgását Demaria Meazzához továbbítja, aki laposan szökteti az üresen álló Pasinatit.

A szélső, mint a fergeteg rohan előre, jól fogja el a labdát, néhány lépést tesz vele és a tehetetlen Szabó mellett a sarokba küldi. 1:0.

Kíméletlenül játszanak az olaszok

A közönség némán, szótlanul veszi tudomásul az eredményt. A biztatás is nagyon bátortalan. Gólya repül el a pálya felett. Nyugodtan húz a Duna felé. Talán a kiegyenlítést hozza? Nem, mert Peruchetti újból pompásan öklözi ki Toldi veszedelmes lövését.

Meazza mutat be most egy kis színjátékot. Szüccsel történt összecsapása után elnyúlik a földön. Úgy látszik ez indította el a botrányok sorozatát, mert egy percre rá Colaussi az őt szerelni akaró Polgárt arcba sújtja.

A közönség felháborodottan követeli kiállítását, de az osztrák Miess nem akarja tudomásul venni a súlyos fegyelmezetlenséget s megelégszik – Polgár figyelmeztetésével.

A kapu előtt vad csatározások folynak. Kemény ökölcsapások, alapos bokarúgások, könyöklések, valóságos bikaviadal képét mutatják. A közönség tüntet az erélytelen bíró ellen, akinek nincs bátorsága, hogy megtorolja ezeket a súlyos sportszerűtlenségeket.

Toldinak állandóan két-három olasszal kell közelharcot vívni – de állja az ostromot. Toldi és a labdáért felugró Peruchetti között kemény összeütközés történik. Az olasz kapus hatalmasakat esik, a védők vészjóslóan rohannak a magyar csatárra, aki két ököllel védekezik ellenük.

A bíró „idillikus” nyugalommal békésen szemléli a körülötte zajló eseményeket. Néha rosszallólag felemeli kezét, mintha csak azt mondaná:
- Ejnye! Ejnye!

Ez a magatartása még akkor sem változik, amikor a veszélyesen kapura húzó Cseh lábát Allemandi a büntetőn belül elhúzza. Maguk az olaszok is megállnak, de Miess megelégszik azzal, hogy a közben a büntető területen kívül sodródott Cseh ellen elkövetett újabb gáncsot torolja meg.


Turay egyenlít

A 25. percben végre nagy kínnal sikerül az egyenlítés. Titkos beadását Cseh a kapu előtti csomóba küldi, ahonnan a labda hátrafelé pattan. Seres, Sárosi, Toldi és újra Sárosi lövései emberről pattannak vissza, de végül is Turai a sok láb között a kapuba talál. 1:1.

Felharsan a hangorkán. A vereségbe már-már belenyugodott tribün ritkán hallott biztatásba kezd. Felcsillannak a szemek:
- Talán mégis…
Elhalkul azonban a biztatás, amikor Ferrari becsapja Szabót, aki elesik a földön. Üres a kapu, de Demaria fölé lő.

A magyar csapat döntő fölénybe kerül. Zuhognak a lövések az olasz kapura. Peruchetti mint a gumilabda, dobálja magát, jobbra, balra és a magyar közönség bámulattal adózik a csodás ruganyosságú olasz kapus védéseinek.

A legritkább esetben fogja meg a labdát. Mindig öklöz és ökle halálosan biztos. Hiába támad a magyar csapat. Újra és újra ott van Andreolo, aki hihetetlenül bírja az iramot. Még a guruló labdákba is beleteszi a fejét.

Helyezkedési hibából rúgja Meazza a győztes gólt

Az olaszok elszántak. Nem sajnálják magukat – de ellenfelüket sem. Nem tud veszélyes magyar támadás kibontakozni, mert hiányzik a középen az energikus ember. Az álló magyar csatárokat a gyors olaszok egyszerűen lerohanják.

A közönség már megnyugszik, hogy legalább nem kaptunk ki, amikor egy előkerült labdát a 33. percben Ferrari Meazzához gurít. Az olasz támadás ezúttal nem akad el a magyar hátvédek lestechnikáján. Meazza labdával is gyorsabb Sternbergnél, sőt az utána rohanó Polgárnál is.

Elhúz mellettük és futtából halálos biztonsággal gurítja a kifutó Szabó mellett a kapu sarkába a labdát. 2:1. Az olasz center félelmetes biztonsága ennél az akciónál jutott kifejezésre. Az olaszok húzzák az időt…

A magyarok, élükön a hihetetlen szívóssággal küzdő Turaival, a mindinkább erősbödő szürkületben még próbálkoznak. De semmi sem sikerül… Látszik a fáradtság, a döntő pillanatokban mutatkozó határozatlanság és csak kornerek születnek egymás után.

Az olaszok húzzák az időt. Kapusuk minden kirúgást az embertömegbe küld, és a mezőnyjátékosok elrugdossák a labdát, vagy pedig ügyesen megjátszva, sérülteknek tetetik magukat.

Egy perccel a befejezés előtt tizennegyedik kornerját rúgja a magyar csapat. Az olaszok még egyet sem rúgtak… Gyenge vigasz az ő két góljukkal szemben. Turai éles lövése a felső kapulécről pattan ki és ezzel szétoszlanak az utolsó szalmaszálba is kapaszkodó remények. Ismét megindul az eső, mintha csak siratná ezt a gyászos mérkőzést.

A közönség búsan oszladozik. Lemondóan sóhajt mindenki:
- Megint nem sikerült…
Amikor a bíró lefújja a játékot, a közönség hangos tüntetésbe kezd a bíró ellen, aki sietős léptekkel vonul el a rendőrök sűrű sorfala között.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A második olasz gól. Meazza a kifutó kapus mellett a hálóba továbbítja a labdát Toldi lövését Perucchetti kapus elfogja, szemben Allemandi rohan, jobboldalon Sárosi Toldi fejesét Peruchetti olasz kapus a kapu fölé öklözi A megsérült olasz kapust magához térítik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98