Dtum
Login with Facebookk
1936 | Március

Magyarország – Németország 3:2

Hiányzott a stílus a játékból

A válogatott mérkőzések megszokott képe: harmincezer néző a Hungária-úti sporttelepen. Megszokott és mégis mindig imponáló a sporttömeg hatalmas megmozdulása, ahol nincsenek klubérzelmek és mindenki csak egyet akar: a magyar csapat győzelmét.

A hűvös, de napsütötte március idusán a hölgyek ezt az alkalmat használták fel arra, hogy bemutathassák a tavaszi divat legújabb kreációit. Németországból két különvonat 3000 futballdrukkert hozott Budapestre.

Mielőtt megkezdenék a mérkőzést, a megafónon keresztül felcsendül a német és a magyar Himnusz, aztán megkezdődik a meccs. A német Sold indítja el a labdát és a tizenegy magyar fiú ellen a német csapat összeállítása a következő:
Sonnrein – Münzenberg, Munkert – James, Sold, Kitzinger – Elben, Gellesch, Lenz, Szepan, Urban.

A támadás azonban megakad Turain és máris mi jövünk lendületbe ezzel a csapattal:
Szabó – Vágó, Bíró – Sebes, Turai, Dudás – Cseh, Kardos, Sárosi dr., Toldi, Titkos.

Turai átadja a labdát Toldinak, akinek bombalövését a német kapus csak kiütni tudja, viszont Kardos mellé lő. Szepan próbálkozik előretörni. Sebes löki. Az Elbern-Gellesch összjátékot Bíró rombolja szét.

A mi támadásunk lassú, viszont a német védelem hosszan adja előre a labdát és mindjárt veszélyes helyzet keletkezik a magyar kapu előtt, mert a két német csatár, szőke haját lobogtatva, villámgyorsan tör előre.

És aztán telnek a percek. A német jobbszélső lesállásból megugrik, Bíró csak nehezen szereli őket. Aztán Vágó lép közbe. A Kardoshoz kerülő labdák mind elvesznek. Kardos lassú, de azért kétszer is jól próbálja szöktetni Csehet, de a beadás kárba vész.

Sárosira állandóan hárman vigyáznak. Ő mégis le tudja adni a labdát Titkosnak, aki lerohan, de aztán szerelik. Pár perc múlva Sárosi a védelem gyűrűjéből háttal állva pompás labdát ad, Csehnek, aki szépen lő, a német kapus azonban párduc módjára ugrik a labdára és megkaparintja.

Magyar támadások pergőtüze alatt áll a német kapu. Sárosi fejese hajszálnyira megy el a kapu mellett. Támadásainknak a 15. percben lesz eredménye. Turai oldalra adja a labdát Titkosnak, aki pár lépést megy előre, itt szembe találja magát Elbernnel, erre Titkos a német fedezet mellett befelé tart.

Mindenki azt várja, hogy a magyar csatár átadja a labdát valakinek, de ehelyett hirtelen belerúg a labdába, amely a széltől is támogatva, a tömörülő német védelem legnagyobb csodálkozására, bezúdul a kapuba. 1:0-ra vezetünk.

Tapsol a tribün, de aztán elhalkul a biztatás, mert a magyar csapat támadó akciói nem meggyőzőek. Fedezetsorunk kevés jó labdát ad előre és a csatársor nem tud megbirkózni a niebelungi hősök mintájára szívósan és lelkesedéssel küzdő német védelemmel.

Kardosnak külön balszerencséje van. Ahányszor hozzá megy a labda, abból mindig baj lesz. A németek ugyanis amikor szerelnek, mindjárt támadásba lendítik saját csatársorukat. A 30. percben rossz csatársorakció után a német balszélső Urban fedezetlenül áll, senki sincs a közelében. Urbanhoz vágják a labdát, aki előretör és a kifutó Szabó mellett kiegyenlít. 1:1. Most a német drukkerek tapsolnak.

A német védelem minden magyar támadást vissza tud verni. A 28. percben Cseh beadását Sárosi lövi, a kapus kiüti, aztán Kardos lövését a kapuban álló Janes hátvéd fejeli vissza. Kardost szidalmazza a közönség, mert lassú, nem megy a labdára és minden megmozdulása hasznavehetetlen.


A 30. percben egyszer csak megjelenik a pálya szélén Dietz Károly, futballkapitány, odainti magához Kardost, aki kicserél Sztancsikkal. A másik percben már a budaiak jeles csatára, Sztancsik játszik a magyar csapatban.

De neki sincs sok szerencséje. A német védelem tömörül, Szepan állandóan a hátvédnek segít, de amikor ők jutnak támadáshoz, mindjárt előrerobog és a magyar védelemnek sok munkája akad. Ezután vége az első félidőnek.

 
Mielőtt elkezdenék a második félidőt, a német csapat felvonul a díszpáholy elé és üdvözli a kormányzót. Aztán folytatják a csatát. Már előre látni, hogy itt csak a legnagyobb harc árán lehet győzni. A 13. percben mentők érkeznek a pályára, mert az állóhelyen szükség van rájuk, többen rosszul lettek. Ugyanebben a pillanatban Urban lerohan és középre adja a labdát.

Bíró, a magyar csapat hátvédje a labda helyett a levegőbe rúg és máris ott terem a dortmundi Lenz, aki a német nézők örömujjongása közben a vezető gólt rúgja. A németek vezetnek 2:1-re.

Pesszimista hangulat keletkezik a tribünön. Erre minden ok megvan, mert megint erős a német támadás és Gellesch kitörése után Szabó eléje fut és a német csatár kapufának lövi a labdát, ahonnan az visszapattan. Szabó ölébe. A 19. percben végre kiegyenlítünk.

Titkos beadása után kavarodás keletkezik a német kapu előtt. Sárosi a labdát Sztancsikhoz fejeli, ő csellel becsapja a németeket és a labdát átengedi Csehnek, aki közelről kiegyenlít (2:2).

A 38. percben eldől a nagy csata sorsa. Titkos beadása után a német védelem utolsó erőfeszítéssel igyekszik elhárítani a gólveszélyt. Toldi a kapus elé áll és Sárosi befejeli a labdát (3:2).

Még néhány német erőfeszítés következik, majd Toldi lövi fölé a labdát. Vége a mérkőzésnek.

A magyar csapat, amely tulajdonképpen formánkívüli játékot mutatott, technikai tudásával tudta kiharcolni a minimális gólarányú győzelmet. A 3:2 arányú győzelem megérdemelt, annak ellenére, hogy mindkét oldalon stílustalan volt a mérkőzés.

A németek a W-formációt játsszák, amely színtelenné teszi a játékot. A magyar csatársor nehezen tudott megbirkózni a német védelemmel, ahol nemcsak a hátvédek, hanem a fedezetek, sőt legtöbbször az összekötő csatárok is harcolnak. Az is nagy baj volt, hogy ahelyett, hogy a magyar csapat saját stílusát, a lapos játékot forszírozta volna, mindig magasban játszott. Ez pedig a gyors, szívós és rendkívül szorgalmas németeknek vált előnyére.

A mérkőzés után kisebb incidens történt az öltözőben Dietz Károly futballkapitány és Schaffer Alfréd tréner között, aki kifogásolta Kardos megszégyenítő kiállítását. Erről a kiállításról különben a futballkapitány úgy nyilatkozott A Reggel munkatársának, hogy Kardost lámpalázas, gyenge játékáért kellett kiállítania, mert látta, hogy vele lehetetlen lesz megnyerni a mérkőzést.

– Arról már nem tehetek – mondotta Dietz Károly – hogy a helyére beküldött Sztancsik ugyancsak gyengén szerepelt. A magyar csapatnak szerintem Szabó, Vágó és Turai volt a legjobb tagja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyarok első gólja. Titkos hatalmas lövése tizennyolc méterről beröpül a német kapuba Egy magyar labda a kapu fölé száll. A képen Toldi, Munkert és Sonnrein Sonnrein német kapus Toldi húszméteres lövését szépen védi A győztes magyar gól előtt Sárosi (x) várja a labdát, amit nem sokkal ezután a kapuba fejel Örömujjongás a győztes gól után A díszpáholy Lázár Andor, Bornemissza Géza, Gömbös Gyula, Horthy Miklós, Schnurre német követségi tanácsos, Fabinyi Tihamér és Lázár Andorné
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vajda Lajos emlékkiállítása
Élete szakadatlan küzdelmek és csalódások láncolata, harminchárom...
Könyvfejedelmek Budapesten Könyvfejedelmek Budapesten
Nagyjelentőségű és nemzeti kulturánkra messze kiható eseménye...
A Gerowszki testvérek megszöktek A Gerowszki testvérek megszöktek
Az emlékezetes rutén hazaárulás pör folyamán felségsértés vádja miatt...
A magyar juh A magyar juh
Legtöbb vidéken már csak legfeljebb hirből ismerik a magyar juhot,...
Olympiai vívópróbaverseny Olympiai vívópróbaverseny
Amily üdvösnek bizonyult az a gondolat, hogy az olympiádra készülő...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A malmok, amelyek a háboru két esztendejét sikeres konjunkturális...
Az állami munkaközvetítő hivatal jelentése Az állami munkaközvetítő hivatal jelentése
Az állami munkaközvetítő hivatal most tette közzé 1920. évi...
Délutáni álom Délutáni álom
Csáth Géza már első könyvében is, mely mintegy két év előtt jelent...
A *Flatiron* New-Yorkban A *Flatiron* New-Yorkban
Érdekes házat épitenek most New-Yorkban, a város két legnépesebb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98