Dtum
Login with Facebookk
1936 | Május

Magyarország – Írország 3:3

Elbizakodottan és rosszul játszott a magyar csapat a gyors és jól mozgó írek ellen

A közönség nagy izgalommal nézte az amatőrök és profik harcát, amely mindvégig élvezetes és fair küzdelmet hozott. Az amatőrök nagy lelkesedését azonban teljesen ellensúlyozta a profik céltudatosabb játéka és kétségtelenül jobb testi kondíciója.

A néző száma felszaporodott tizenötezerre, és amikor az ír-magyar mérkőzés kezdési ideje elérkezett, még mindig özönlött a közönség és végül is 18.000 néző vette körül a Hungária-úti játékterét.

Zöldfehér trikóban futnak ki az írek és a kapuban nagy tömeg közepette fényképezik őket. A magyar csapat is megjelenik. Szokatlan élénkvörös trikó van rajtuk. A Postászenekar eljátssza a két nemzet himnuszát, majd a két csapatkapitány megy a pozsonyi Brül dr-hoz helyet választani.

Előbb virágcsokrot cserél Sárosi és Glen, - majd sorsolnak. A szerencse Sárosinak kedvez, de a csendes időben semmi jelentősége nincs a helyválasztásnak.

Feláll a két csapat:
Magyarország: Szabó – Futó, Bíró – Magda Turay, Dudás – Sas, Vincze, Sárosi dr., Cseh, Kemény.
Írország: Harrington – O’Neill, W. Gormann – W. Glen, W. Moulson, O’Relly – Duggan, AF Korlacher, I. Dunne, O’Madden, W. Fallon.

Magyar támadásokkal indul a játék, Sárosi reménytelen labdát tesz Kemény elé, aki mellé lő, majd Vincze hibáz jó helyzetben. Dunne is kitör, de Futó szereli. Sárosi leadásával Sas szélsebesen fut le, be is ad, de Harrington jó tempóban hárítja el a veszedelmet.

A tribünön megjelenik Bornemisza Géza iparügyi miniszter Mikecz Ödön sajtófőnök kíséretében. Usetty Béla, az MLSz elnöke kalauzolja őket a sajtópáholy szomszédságában lévő páholyba. Alig foglalnak helyet, máris góllal üdvözli őket a magyar csapat.

A 6. percben járunk még csak, amikor Cseh Sast szökteti. Sas visszajátszik Vinczéhez, aki kicsalja a kapust. Sárosi jól érkezik és a kapus elől kapuba emeli a labdát. 1:0.

Alig egy perc újabb gólt lő Sárosi, de lesállás miatt érvénytelen. Dunne kornert erőszakol ki. A kornerből Szabó melléöklöz, de Futó a kapuban ment. A magyar védelem nagy hibájából egyenlítenek az írek. Turay hendsze miatt félpályáról rúg szabadrúgást Moulson.

A labda ívelten száll előre és Bíró hatalmas lyukat rúg. Máris ott van Dunne és holtbiztos lövéssel küldi a labdát a kapuba. Igazi angol gól volt. 1:1.

Kemény pompásan ad be egy reménytelen labdát, Sárosi jól kapja, látszólag védhetetlenül lövi, és nem tudni honnan, előkerül a kapus és kiüti. Ugyanezt teszi Cseh hosszú lövésével is. Az utóbbiból korner lesz. Újból Kemény fut és lövése a befutó Gormanról pattan kornerre.

Megérkezik Szendy Károly polgármester is. Őt is góllal üdvözli a magyar csapat, de a bíró Cseh gólját nem adja meg. A 20. percben az írek jutnak vezetéshez.

Turay veszélyes játéka miatt szabadrúgást rúg O’Reilly. A sorfal helyezkedik ugyan, azonban Szabó elűzi a sorfalat, mintha azt mondaná, - ide úgy sem lőnek gólt. A lövés élesen száll kapura. Szabó beleüt a labdába, amelyet már azonban csak jobban a léc alá segít. 1:2.

 


Rögtön utána Cseh lövését üti kornerre a kapus. A nap kisüt, erősen zavarja a magyar védőket. Cseh küldöz a legszorgalmasabban lövéseket, de mindegyiket sikerül „kézbesíteni” – a kapus kezébe. – Még Sárosinak sem, pedig Kemény beadásával teljesen tisztára játszotta magát. Az írek minden labdán rajta vannak.

Sárosira külön zsandárt állítottak az írek O’Neill személyében, aki szinte egy pillanatra sem hagyja magára a magyar centert. A magyar játékosok mindent a levegőbe emelnek és a gyors ír védőknek könnyű dolguk van velük szemben.

A nagyon lendületes Kemény újabb támadását csak a legnagyobb nehézséggel mentik Sárosi elől az írek. Máris kornert érnek el. Fallon kornerét Donelly lövi, a labda kapufáról pattan vissza. Kemény középre húzódva szenzációsan tör ki, de Harrington még szenzációsabban védi ki a lövést.

Szünet után már az első percben egyenlít a magyar csapat. Sas beadását Moulson leüti. Tizenegyes, amelyet Sárosi juttat rendeltetési helyére. 2:2.

A magyar csapat az eredménytől felvillanyozva erősen támad. Kemény beadásánál az írek főleg Sárosira vigyáznak, aminek eredménye, hogy Vincze jó helyzetbe kerül. Harrington csak nehezen véd. Cseh is szépen fejel kapura, de a kapus most is helyén van. Dunne veszélyes kitörése teremt nagyon komoly helyzetet a magyar kapu előtt, azonban az ír csatár kapu fölé bombáz.

Magyar korner. Minden támadás azon akad meg, hogy Sárosit szigorúan őrzi zsandárja. Kemény jóvoltából majdnem öngólt rúg Gorman. A labda kevéssel ment mellé. Két korner is jön, a másodikból Kemény felhőfejese a kapufáról pattan – gyanúsan befelé – de Harrington, mint annyiszor, most is helyén van.

Az írek elkeseredetten védekeznek és csak nagyon ritkán támadnak. Vincze egy fejelésnél rosszul esik el, nagyon tapogatja a derekát. A tribün ütemes biztatásba fog.

Sárosi háromszor egymásután talál emberbe. Annál veszélyesebbek az írek. A 23. percben Futó röviden ment egy labdát, amely Duggan elé kerül, aki élesen adja be. A középen Dunne gondolkodás nélkül kapásból bombáz a léc alá, Szabó megint mellényúlt. 2:3.

Megered az eső, a közönség soraiban kavarodás keletkezik. Mindenki fedett helyre igyekszik. A magyar csapat kapujában Szabót kicserélik Hórival.

A 30. percben egyenlít a magyar csapat. Kemény élesen a jobboldalra passzol, ahol Sas kapja és néhány lépést tesz vele. Sas élesen lő, a labda Gorman felnyújtotta lábán irányban változtatva jut a hálóba. 3:3.

Két percig támadnak a magyarok, de azután újra engednek az iramból. Sast csúnyán ollóba fogja két ír. A szabadrúgást Turai küldi kapu mellé. Sárosi nem képes labdához nyúlni, tétlenül lézeng a csatársor közepén. Cseh vergődik a labdával, de magában nem mehet sokra. Állandóan támad a magyar csapat, de nincs semmi látszata.

Hiába az akarat, a test nem engedelmeskedik. A 40. percben magyar korner, amelyből Dudás fejel fölé. Az íreket nagyon „passzírozzák” a magyar csatárok, de a védelem nem akar puhulni. Bíró rosszul ad haza, majdnem sikerült neki Korányit utánozni… Ír támadásokkal ér véget a játék.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar csapat első gólja. Sas (1) középre adott labdáját a vetődő Harrington (2) ír kapus mellett Sárosi (3) belövi Sárosi és Glen a két csapatkapitány virágcsokrot nyújt át egymásnak a mérkőzés előtt Az írek első gólja a magasba ugró Szabó felett hálóba repül A nézőtéren Mikecz Ödön, Szendy Károly és Bornemissza Géza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98