Dtum
Login with Facebookk
1936 | Május

A sarki fény csodái 3

Rejtelmes sugarakkal van tele a világűr és ezek a világűri sugárzások, közöttük a nap elektronbombái, valószínűleg minden életet elpusztítanának földünkön, ha a világ legfurcsább páncélburka meg nem védene előlük.

Miből készült ez a páncélburok? Furcsán hangzik, de így van, egyszerűen - levegőből. A levegő többszáz kilométeres burka elnyeli a világűri sugárzások jórészét nem engedi őket közel a földünkhöz, nem engedi, hogy ezek a sugarak minden élőlényt elpusztítsanak. A fejünk felett levő levegőréteg jobban véd bennünket, mintha elzárkóznánk egy olyan ólomvárba, melynek a fala 10 méter vastagságú.

A különböző kozmikus sugárzások, úgylátszik döntő szerepet játszanak az életünkben. E sugárzások egyike, a napfoltok elektronbombázása idézi elő az északi fény csodálatos tüneményét is és az emberiség történelmében, a már előbb említett feltevések szerint szintén, súlyos feladatot tölt be.

Nem véletlen tehát, hogy a mi korunk a sztratoszférarepülések kora. Mert a sztratoszférarepülések indító oka nem a puszta rekordvágy. Tudományos eredményeik mérhetetlenül nagyok lehetnek. És nemcsak tudományos téren, hanem a gyakorlati életben is talán éppen hasznát látja majd az emberiség.

Hallatlan erejű és intenzitású ez a világűri sugárzás, mely valósággal bombázza a földünket. A sztratoszféra-repülésnek egyszer majd gyakorlati következményei is lehetnek. Valamikor eljön majd talán az az idő, hogy a sztratoszférában hatalmas energia-gyűjtőtelepeket fognak fel építeni. A kőszén és az olaj energiájára már régen nem lesz szükség.

Eljön talán majd egyszer az az idő, amikor minden gépet a rejtelmes világűri sugárzások hajtanak. Hogy milyen ereje van a kozmikus sugárzásnak, azt igazolták egy érdekes kísérlettel. Háromszáz méter mélységben egy szénbánya egyik tárnájában helyezték el a megfigyelőműszert és íme, a műszer még ebben a mélységben is jelezte a kozmikus sugarak hatását. Most képzeljük el, hogy milyen hatásuk lenne ezeknek a sugaraknak a légkör védőburka nélkül.

Íme, mennyi mindenre tanít bennünket az északi fény csodálatos és különös tüneménye.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sugaras északi fény Földmágnesség hatása Az elektronsugarak elhajolnak a Föld egyenlítője körül Érdekes kísérlet katódsugárral
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98