Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1936 | Február

A sarki fény csodái 2

Birkeland felfedte az északi fény titkát, laboratóriumban állította elő a sarki fény drapériáit. A kísérlet célja persze nem az volt, hogy a valóban gyönyört fényjelenségekben gyönyörködjék, hanem az, hogy rájöjjön az északi fény okozójára. Kísérleteinek eredményét a következőkben foglalta össze.

A napon irtózatos gáz viharok zajlanak le, szörnyű orkánok, melyek fantasztikus nagyságú gáztömegeket hallatlan gyorsasággal kergetnek ide-oda a nap felületén. Ezeknek a világűri viharoknak keletkezését a csillagász egy közismert jelenségen, a napfoltokon észleli. 150 millió kilométerre földünktől játszódnak le ezek a szörnyű viharok. És az ilyen viharok alkalmából a nap megsokszorozott erővel elektromos részecskéket lövell ki a világűrbe, az úgynevezett elektronokat, melyek rokonai a mi katódsugarainknak.

Rettenetes tünemény ez, a nap valósággal bombázza a világűrt elektronjaival. Érdekes, hogy egész sereg olyan tudós akad, aki a világtörténelem egyes nagy eseményeit, háborúkat, járványok kitörését napfoltokkal magyarázza. Van olyan tudós is, aki a XIV. századbeli Európát pusztító szörnyű pestis fellépését és a járvány terjedését egyenesen a napfoltok változásával magyarázza. Ezt a feltevést persze a tudósok többsége képtelenségnek tartja.

De térjünk vissza az elektronokra. Mi az elektron, melynek irtózatos tömegeivel a nap a világűrt bombázza?A mi világos világunk legkisebb és kémiailag oszthatatlan részecskéje az atom. Az atom egy pozitív elektromossággal töltött magból áll és egy vagy több negatív elektromossággal töltött részecskéből, az elektronokból. Az elektronok éppen úgy keringenek az atommag körül, mint a bolygók a nap körül. Egész kis naprendszer van tehát minden atomban.

A nap által kilövellt elektronok földünkre igyekeznek és a föld. ez az, óriási mágnes, mint a kísérletnél láttuk, két pólusához vonzza ezeket az elektronokat. Az északi és déli sarkvidékre érkező elektronok a légkör nagy magasságában levő ritka gázokat izzásba hozzák és elektromos vezetővé teszik s így előidézik az északi fény csodálatos tüneményét. Megállapították azt is, hogy az északi fény vöröses színe az izzó nitrogéngáztól, a zöldessárga és halványibolya pedig a hidrogéntől származik.

Íme, a tudomány leleplezte a sarki fény titkát és utánozta az északi fény csodálatos jelenségét. De mindezzel nem elégedett meg. Neki számszerű adatok is kellettek. Strömer, a híres északi kutató különösen bravúros matematikai munkát végzett.

Elhatározta, hogy kiszámítja a sarki fény titkait, kiszámítja azt a pályát, melyet az elektronzuhatag a naptól a földig leír. Papírt és ceruzát vett elő és leült íróasztalához. Nem kevesebb, mint 5000 órán át számolt és hat kilogram papírt írt tele számaival.

És a sziszifuszi munka sikerült: Arra az érdekes eredményre jutott, hogy a nap katodsugarai nyílvánvalóan hatalmas gyűrűként veszik körül a földet, hasonlóan a Saturnusnak távcsőben oly varázslatosan ható gyűrűjéhez.

Ez a mágneses öv, mely a földet magasan az atmoszféra fölött körül veszi, csodálatos tünemény lehet azon földöntúli lények számára, akiknek látószerveik alkalmasak ennek meglátására. Az emberi szem, sajnos, nem képes ezt a földkörül képződött különös glóriát meglátni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Érdekes kísérlet katódsugárral Az elektronsugarak elhajolnak a Föld egyenlítője körül Földmágnesség hatása Sugaras északi fény
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar kormány újabb tiltakozása A magyar kormány újabb tiltakozása
A magyar fegyverszüneti katonai bizottság a következő jegyzéket...
Svájc – Magyarország 2:2 (1:1) Svájc – Magyarország 2:2 (1:1)
Egy hónappal az „Európai Kupa” döntője előtt, teljes...
A csillagok felé…! A csillagok felé…!
A tudomány sohasem elégedett meg a földi titkok buvárlatával, ki...
Rövidek Rövidek
A kormánypárt vasárnap esti értekezletére gyülekező képviselők sorra...
Angliai beszélgetés Eckhardt Tiborral Angliai beszélgetés Eckhardt Tiborral
- Milyen visszhangot kelt a magyar kérdés az angol társadalom széleg...
A felpofozott menyasszony és a szerelmes vőlegény mulatságos harca a bíróság előtt A felpofozott menyasszony és a szerelmes vőlegény mulatságos harca a...
Mulatságos jelenetekben bővelkedő pert tárgyalt szombaton a budapesti...
Mark Twain Budapesten Mark Twain Budapesten
Mark Twain Amerika híres regényírója, ki 1891-ben egy new-yorki bank...
"Maga linkóci, máskor több pénzt hozzon magával!"
A főkapitányságra több feljelentés érkezett az utóbbi időben arról,...
Amerikai zsokék a magyar lóversenyen Amerikai zsokék a magyar lóversenyen
Mikor Londonban megjelent az első amerikai zsoké, a híres Tod Sloan,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98