Dtum
Login with Facebookk
1936 | November

Bayreuthban felejtettek két kis pesti ballerinát

Bayreuthban felejtettek két kis pesti ballerinát, akik rohamosztagos autón futottak versenyt az operai különvonattal

Ma, hétfőn összeül az Operaház vésztörvényszéke, hogy ítéletet mondjon a bayreuthi bűnözök felett, akik vadregényes izgalmakat okoztak nemcsak Márkus László igazgatónak, az operai különvonat egész művésztársaságának, de még a német város rohamosztagosainak is.

A delikvensek a következők: Brada Rezső balettmester, Gilbert Irén balettfelügyelő és Rab László operaénekes. Az eset főszereplői, Géczy Éva és Csajkovics Baba 15 éves művésznők, csak mint tanuk fognak szerepelni, mert a színházi statárium előtt ő ellenük-nyilván zsenge korukra való tekintettel! - nem is emeltek vádat.

Szerdán kora reggel 7 órakor gyülekeztek a bayreuthi pályaudvaron a 250 tagú művésztársaság tagjai, hogy visszautazzanak Budapestre. A vonat indulása előtt két perccel.-jegyezzük fel az időt német pontossággal:7 óra 28 perc volt! - rémülten vették észre, hogy a két 15 éves balerina, Éva és Baba, hiányoznak.

Ahogyan rossz rendőri riportokban olvasni szoktuk, tűvé tették értük a pályaudvart és a különvonat fülkéit, mert azt hitték, hogy a két kislány valamelyik párnázott fülkében édesdeden alszik. A legizgatottabb volt Hász Aladár miniszteri tanácsos, aki a bayreuthi Liszt - ünnepélyen a magyar kormányt képviselte. Haragosan tett szemrehányást Gilbert Irén balettfelügyelőnek, aki
a szállodában felejtette a két balerinát.

Két rohamosztagos fiatalember, akik egész idő alatt a magyar művészcsoport gárdistái voltak, autóba ült, a kocsi vészes szirénázással robogott vissza a városba, hajszolni a különvonatról lemaradt kislányokat. Meg is találták őket a szálloda egyik szobájában, a legmélyebb álomba merülve.

Géczy Éva és Csajkovics Baba, mint ha csak két jelenés között hirtelen kellene átöltözni, színpadi gyorsasággal kapkodta magára a ruhákat. A rohamosztag autóján száguldottak ki a pályaudvarra, ahol azonban már csak a különvonat füstje marta a szemüket könnyesre. Mialatt ez történt, az izgalomtól remegő operaháziak vonatán a balerinák miatt, még egy jóhiszemű vádlott akadt: Rab László, aki az elindított különvonat vészfékjét megrántotta, mert látta, hogy az állomásépület elé gördül egy autó és azt hitte, hogy ez hozza a két szökevényt. A félperces megállás 150 márkájába került az Opera igazgatóságának. Márkus László igazgató könyörtelenül fel is íratta az ügyelővel az ilyen módon hibázó Rab Lászlót. A két kislány pedig ezalatt ott zokogott a pályaudvar előtt, míg a két S.S fiú haditanácsot tartott. Egy perc múlva autóban ugrottak a ballerinákkal és elkezdték őrületes tempóban a versenyfutást a gyorsvonattal.

Egy óráig kergették azt a füstbodrot, amely hol eltűnt a szemük elől, hol újra látszott, jelezve, hogy valahol előttük robog az operai gyors..A sofőr egyre fokozta a sebességet, a két kislány egyre jobban zokogott, míg végre Regensburgnál sikerült 35 másodperccel megelőzni a gyorsvonatot.,
amelynek izgatott utasai hirtelen beemelték Évát és Babát, akik után a rohamosztagosok sapkájukat lengetve intettek búcsút...

Mindenkinek az arca kiderült, csak Márkus igazgató és Hász miniszteri tanácsos maradtak zordonak, mint két nibelungi hős. Ők nem békültek, hanem felíratták az ügyelővel a balettmestert, a balettfelügyelőnőt és a vészfékes énekest, míg a két álmos kislányt atyailag megdorgálták.
Az Opera lázas izgalommal várja a színházi vérbíróság komor ítéletét...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A forrongó Törökország A forrongó Törökország
Az úgynevezett balkáni kérdés forgatagában, a mely igazán végnélküli...
Bajnoki mérkőzések Bajnoki mérkőzések
Ma ismét három első osztályú mérkőzésben lesz része a budapesti...
Ladányi Gedeon a Leviczky-emlékverseny hőse Ladányi Gedeon a Leviczky-emlékverseny hőse
Vasárnap reggel és délután rendezték meg a Műjégen a hagyományos...
A kóbor czigányok megrendszabályozása A kóbor czigányok megrendszabályozása
A czigány-ügy rendezése egyike a legégetőbb közigazgatási...
Nemzetközi kardvívóverseny Nemzetközi kardvívóverseny
Magyarország 1920/21. évi főiskolai bajnokságért A BEAC április...
Mi történt Gundelnél? Mi történt Gundelnél?
Meglepetéssel értesült ma reggel a budapesti közönség arról, hogy...
A Fokföldön lázadás tört ki A Fokföldön lázadás tört ki
A Fokföldön, mint maguk az angolok beismerik, valóságos lázadás tört...
Röntgen professzor csodálatos felfedezésének  negyvenedik évfordulója, az X-sugarak Röntgen professzor csodálatos felfedezésének negyvenedik...
Negyven év előtt - pontosan 1896 január 6-án - került először...
A toll tisztessége
Közel negyedszázados pályafutása alatt A Reggel gyakran állott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98