Dtum
Login with Facebookk
1937 | Augusztus

A rádió bábeltornya

Az építészet vakmerő álmai New-Yorkban újabb fejezethez értek. Szinte hegyként emelkedik az újvilág kőrengetegében egy újabb felhőkarcoló, a világhírű Radio City. Egyetlen épület ez, de ráillik a név: Rádió Város.

Amerika egyik hatalmas rádióvállalatának építkezése volt a bámulatos óriás a maga száz emeletével, megszámlálhatalan helyiségeivel és a technika minden csodájával, aminek Európában még legfeljebb csak a híre terjedt el. Innen küldik szét a műsort hatvan állomás számára, amelyek közül a legtöbb önálló programmal szerepel az éterben. Ahány állomás, annyi studióterem, amihez még rengeteg próbahelyiség, gépterem és az irodák sok tucatnyi szobái csatlakoznak.

Jellemző e házóriásra, hogy belsejében mindennek jutott hely. A nevesebb rádiócsillagoknak külön öltöző és jogadó szobái vannak. Nem hiányzik egyik mellől sem a fürdőszoba. A ház telefónközpontja egy vidéki város telefónközpontja egy vidéki város telefónhálózatánál is nagyobb munkát vége. Nem kevesebb, mint 1700 mellékállomás van az üzemben itt.

Amit a nagy multtal rendelkező amerikai rádiózás a közvetítések zavartalan elvégzésére kitalált, az mind helyet kapott a Radio Cityben. Élő szimbóluma ez az épület a rádió meseszerű gazdaságának és fontosságának. Építési költségei meghaladták a 300 millió pengőt, ami kétszer annyi, mint Budapest egyévi teljes költségvetése. Viszont megérte a befektetést, mert ez az épület a vállalatnak évenként 40 millió pengő tiszta hasznot hajt, amiben már benne van az épület amortizációja is.

A csodaszép kép, amilyet repülőgépről fényképeztek, pompás szemléletet nyújt az óriásra. Valósággal eltörpülnek a környékén a többi kis felhőkarcolók a maguk bagatel 30-40 emeletével. A közvetlen környék egyébként szintén a vállalat tulajdona, mert előrelátó vezetői már felkészültek a távolbalátás bevezetésére is. Abban a pillanatban, amikor megoldják az olcsó képközvetítés problémáját, megkezdik a távolbalátó palotájának építését. Ezt még a Radio Citynél is nagyobbra tervezik.

Hiába, Amerikában akárhogyan is panaszkodnak, pénz van bőviben minden nagyvonalú terv megvalósítására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98