Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

A világhódító rádió

..S. O. S!.. Save Our Souls!... Mentsétek meg lelkeinket!... Mintha óriási tűzokádók roppant torka mennydörögne a hajósok segélytkérő jelét a végtelenbe, úgy száll-száll a hívó hang mérföldeken át a sík víztükör felett. Hullámzó rezgéssel fut a hang a meszszeségbe, pedig nem mennydörgő torok üvölt, csupán egy apró gép kopogja le a fül is, amelyik felfogja, másik gép, az óceán távoli pontján.

A dróttalan táviró ajka szól egyik helyen és a dróttalan távíró füle fogja fel a hangokat száz kilométerrel odább, de a segélykérés mégis eljut rendeltetési helyére, üvöltő trombiták nélkül, pusztán a levegőn keresztül rezgő elektromos hullámok szárnyán.

…S. O. S!... hangzik a segélykérés az óceán egyik pontján és a sülylyedő hajón minden lélek abba a kis gépbbe veti reménységét. A gép nem is csalja meg a bizakodókat. A segélykérést eljuttatja más hajók gépéhez, aztán már csak néhány rövid parancsszóra van szükség és a végveszélyben levők számára rövidesen megérkeznek a segélyhozók.

Két évtizeddel még a mentség minden reménye nélkül pusztult volna el a süllyedő hajó, ma már azonban az olasz Marconi találmánya a végtelenből hozza el a segélyt. Két évtizeddel ezelőtt még világcsodája volt a drótnélküli távíró, pedig csak a távíró pontból-vonásból betűvé összerakott jeleit tudta az elektromos hullám messze tovavinni, ma azonban, amikor a beszédet és muzsikát viszi a világ egyik feléből a másikba, olcsó és mindennapi eszközzé lett a dróttalan távíróból tökéletesült dróttal átélő: a rádió.

A legékesebb tollú magyar iró, Miksztáth Kálmán leírja egyik remekbeszabott regényében, hogy Gábor arkangyal, holmi téves mennyei információ alapján, megszólaltatta a végítélet trombitáját és a hős Zrínyi Miklóst, meg társait felköltötte a sírból. A sokszáz évvel ezelőtt élt vitézek aztán a modern világ kellősközepébe jutottak és volt módjuk ámulni technika ezer csodáján.

Pedig amikor Mikszáth képzeletében ez az elbeszélés megszületett, hol volt még uccákat beszáguldó sokezer autó, hol volt a tengeralattjárók csodája, hol volt a repülőgép, hol volt a világűrben repülő holdrakéta terve és hol az a technikai csoda, amiről manapság legtöbb szó esik: a rádió!

Csak el kell gondolni, mit szólna hajdani emberek közül valamelyik, váratlanul a rádió öblös hangtölcsére elé állítanák és hallaná a beszédet, a muzsikát, ami láthatatlan ajkakról jön a levegőiből, vagy talán – a hajdan élt ember hite szerint – a kéklő égboltból. Magyarázatul hát kézen kell fogni ezt a régmúlt időkből ideszakadt embert és elvinni először a budapesti Stúdióba.

Különösen berendezett terem a rádióelőadások színhelye. A falakat függönyök takarják minden oldalról, a padlót és a tetőzetet is szőnyegburkolat fedi és párnázott ajtók-ablakok zárnak el minden rést, ami a külvilágba vezet. Ebben nem kél visszhang, nem kél zaj, itt nem szabad más hangnak hallatszania, mint ami az előadó ajkát elhagyja.

Ezt a nagy csendet a „mikrofon” parancsolja a benntartózkódokra. Ott lóg egy állványon és nem egyéb, mint öklömnyi nagyságú márványtömb. Csakhogy ebben a márványtömbben rendkívül érzékeny szerkezet van, ami felfogja a legkisebb hangot is, aztán pedig tovább adja a gépeknek. Ha netalán felmondaná a szolgálatot, tartalék-mikrofon áll egyik állványon és azt munkába.

Ahol a rádióelőadásokat tartják: a budapesti Stúdió terme. Nehéz függönyök, vastag szőnyegek, párnázott ajtók és ablakok zárják el tökéletesen ezt a termet, ahol előadás közben a szereplőn kívül másnak megszólalnia nem szabad. Kicsiny és szorosan elzárt ablak nyílik ismét a megfigyelőbe, a Stúdió géptermébe, az ablak előtt az állványra felszerelt mikrofon látható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A budapesti stúdió terme A leadóállomás Az állomás három gépből álló leadója A rádió-adóállomás látképe az antenna-árbócokkal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
A honvágy hazahajtotta a betörőkirályt, akit alaptőke- gyűjtés közben fogtak el A honvágy hazahajtotta a betörőkirályt, akit alaptőke- gyűjtés közben...
Vasárnapra virradó éjszaka az őrszemes rendőr gyanus motoszkálást...
A Magyarországi Tornaegyletek Szövetségének felhívása A Magyarországi Tornaegyletek Szövetségének felhívása
Kedves Tornatársak! Szövetségünk folyó év pünkösdjén, 1903. május...
Orosz hajózás
Ujabban ismét több izben történtek tanácskozások az orosz kormány...
Német blokktól fél Franciaország Német blokktól fél Franciaország
A Liberté hosszabb cikkben tárgyalja az osztrák kérdést. A brüsszeli...
Sándor Erzsi otthonában Sándor Erzsi otthonában
Mikor az Operaház az elmúlt napokban új betanulással színre hozta...
Angol-francia barátság Angol-francia barátság
V. György angol király és Mary királyné a mult héten több napot...
Az x-sugár legujabb mártirja Az x-sugár legujabb mártirja
Újabb mártírja van az X-sugár-nak: Broncas hercegné, Párizs...
Az ifjú Zola. Az ifjú Zola.
Kurt Wolff kiadásában megjelentek Zola ifjúkori levelei, tartalmukat,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98