Dtum
Login with Facebookk
1937 | December

Ultrasugarakban fog feloldódni az emberiség, a kihült anyag

- A kibocsátott energiát „napmilliárddal” mérjük, ugyanis egységül azt az energiamennyiséget vesszük, amelyet a nap egy milliárd év alatt bocsát ki magából. E számítás alapján a vörös óriáscsillagok két milliárd, a törpe csillagok pedig, amelyek valamikor természetesen óriáscsillagok voltak, tizennyolc milliárd évesek.

Amíg az óriáscsillagból törpe csillag lett, tömege és hőmérséklete csökkent, kiadott energiamennyisége pedig növekedett. A vörös óriáscsillagok eddig 28 napmilliárd energiát adtak ki magukból, a törpe csillagok 67.4 napmilliárdot. A tulajdonképpeni energiaforrást, vagy ha jobban tetszik, mondjuk az „őserőt”, teljes bizonyossággal máig sem sikerült megállapítani, de viszont nem vagyunk már olyan zavarban, mint mikor azt hittük, hogy a hallatlan energiamennyiséget kizárólag a gravitációs energia szolgáltatja.

Ma már tudjuk, hogy származhatik a radioaktív elemek széteséséből, az uránból vagy ioniumból, sőt a legújabban felfedezett energiaforrásból: az atomrombolásból is. Ez a három energiaforrás - abban az esetben, ha más ismeretlenek nem lennének - egymagában is elegendők az égitestek óriási mennyiségű energiatermelésére.

- Mindezt szükséges volt ismertetni, mielőtt rátérnénk a kérdésre: mikor fogy el ez az energia? A termodinamika törvényeinél fogva egyszer minden energiának el kell fogyni. Boltzmann ezt az állapotot „hőhalál”-nak nevezte, amikor csak hideg, halott kövek maradnak hátra, de ez még csak a meleg megszűnésével járó első állomás, amelyet a végső megsemmisülés követ, mert hiszen tudjuk, hogy az energiával elfogy az anyag is. Ennek fényes bizonyítéka a folyamat, amelyben a vörös óriáscsillagból a fentebb említett napmilliárd év energiájának kisugárzása után törpe csillag lesz, miközben anyaga kilencven százalékát elveszti.

Számításaimban Boltzmann kutatásai nyomán tovább haladva felvetettem azt a lehetőséget, hogy a bekövetkezendő abszolút halott nyugatom nullpont temperatúrája új energiákat fejleszthet ki magából, amely esetleg új életet tesz lehetővé. Ennek a feltevésnek valószínűsége azonban még nincs igazolva.

Hosszú ideig Einstein is hitt abban a vigaszban, hogy esetleg a nullpont temperatúrája mellett is lehetséges lesz valamilyen szerves élet, később azonban feladta ezt az elméletet s ma azt hirdeti, hogy az anyag végül is ultrasugarakban feloldódik s ez a magyarázata eltűnésének.

Ezek szerint tehát a végső megsemmisülésnek két tudományosan megindokolt elmélete van: a Boltzmann-féle „hőhalál”, vagyis mikor a beálló nullpont energiatemperatúrájában megszűnik minden szerves élet, vagy az Einstein-féle feltevés, amely egy lépessel tovább megy és a kihült anyag ultrasugarakban való végső feloldását jósolja. Hogy mikor lesz most már a végítélet?... Természetesen akkor, ha a nap energiája kifogy.

Mai számításaink szerint a nap 2 milliárd éves, a törpe csillagok legalább 18 milliárd esztendősek s ha ezek a számítások helyesek, úgy a nap energiájából táplálkozó földnek még legalább 16 milliárd esztendeje van hátra, míg elkövetkezik az idő, mikor anyaga ultrasugarakban feloldódva nyomtalanul eltűnik a mindenségben.

Andor Leon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hirt német mesterrepűlő tragikus landolása a mátyásföldi repülőbemutatón Hirt német mesterrepűlő tragikus landolása a mátyásföldi...
Vasárnap délelőtt autók hosszú sora vonult ki Mátyásföldre....
A meggyilkolt Turcsán (Mágnás) Elza ékszerei A meggyilkolt Turcsán (Mágnás) Elza ékszerei
Mostanában árverezték el a tragikus sorsu leány hagyatékát, amelyben...
Szavazat számláló gép Szavazat számláló gép
A svéd parlament szavazórendszere rendkívül érdekes. Olyan modern...
Eden lemondott Eden lemondott
Eden délután 1 órakor megjelent a miniszterelnökségen, hogy még a...
Árvizek Árvizek
Az ország különböző részéből árvizek pusztításáról érkezik hir....
A Budapesti Torna Club dísztornája A Budapesti Torna Club dísztornája
A Budapesti Torna Club vasárnap délelőtt a Rádius filmszínházban...
Fred Windett meghalt Fred Windett meghalt
Mindenkinek élénk emlékezetében van még a rokonszenves angol...
Az Újpest győzelmei Törökországban Az Újpest győzelmei Törökországban
Újpest – Fener Bahcse 3:1 (0:1) Nappal hátban, szél ellen kezdünk. A...
XIII. Leo pápa halála XIII. Leo pápa halála
XIII. Leo földi maradványait julius 25-iként este eltemették. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98