Dtum
Login with Facebookk
1937 | November

Ultrasugarakban fog feloldódni az emberiség, a hőhalál

Tizenhat milliárd év múlva lesz vége a világnak - Beszélgetés Nernst Walter professzorral, a világhírű Nobeldíjas asztrofizikussal

A tudósok képzeletét évszázadok óta foglalkoztatja a probléma: mikor lesz vége a világnak, mikor minden energia elfogy, kihűl a föld és megszűnik rajta minden szerves élet.

Bollzmann professzor, a világhírű fizikus ötven esztendővel ezelőtt foglalta először törvénybe a termodinamika e tételét, megállapítván, hogy egyszer minden energia elfogy s a világot eléri a legborzalmasabb vég: a „hőhalál”, amikor csak hideg, halott kövek maradnak, sőt azok se bizonyosan, mert az energia elfogyásával lassan megsemmisül az anyag is.

A tényt, hogy az anyag egyenes arányban fogy az energiával, csillagászok már régen megállapították, kiszámítva, hogy míg a vörös óriáscsillagból törpe csillag lesz - elveszti anyagtömegének kilencven százalékai. Viszont egyelőre még a világmindenség kifürkészhetetlen titka, vajjon hová tünik az anyag.

Nemrég Bécsben járt Nernst Walter professzor, a Nobeldíjas német asztrofizikus, Boltzmann egyetlen még életben lévő tanítványa, aki folytatja elhúnyt mestere kutatásait és különösen az anyagokról megalkotott elméletével lett világhírű. A bécsi fiziko-kémiai társaságban kerestem fel a kitűnő tudóst és felkértem, ismertesse velem az anyagok eltűnéséről és a „hőhalál”-ról szóló elméletét, vagyis jósolja meg tudományosan mikor lesz vége a világnak.

- Hogy népszerűen fejezzem ki magam – kezdte előadását Nernst professzor, - a világ vége azért következik be, mert az energiafogyasztás egyre nő. az anyag ezzel egyenes arányban fokozatosan csökken s a meleggel együtt egy napon elfogy az egész. Most már csak az a kérdés, mikor és milyen körülmények között?

- Ahhoz, hogy valakinek vagy valaminek élettartamát megjósolni tudjuk, ismernünk kell milyen idős. Nos, a nap és a föld korára vonatkozólag hosszú időkön keresztül a legkülönbözőbb felfogások uralkodtak. A mult század asztrokémikusai kiszámították, hogy amennyiben a nap mindig olyan erősen sütött mint ma, úgy körülbelül húszmillió év óta árasztja jótékony sugarait a földre.

A nap tehát ennyi idős, a föld valamivel kevesebb. A századeleji tudósok megcáfolták ezt a feltevést. Szerintük a nap valamikor világosabban égett, tehát a máig kifejtett energiát rövidebb idő alatt kellett elfogyasztania s így a nap legfeljebb öt-hat millió éves, a föld valamivel fiatalabb.

De ez a feltevés sem bizonyult helytállónak, mert a modern fizikusok, új utakon folytatva a föld korának megállapítására vonatkozó kutatást, másfajta számításokkal eszközöltek. Kiszámították, mennyi időbe telhetett, míg a folyók lerakták mai medrüket és e számítás szerint a földnek százmillió évesnek kellene lenni. Ki van zárva! - mondták az ellentáborban. A nap és a csillagok energiatermelése a gravitációs energiából táplálkozik és a gravitációs energia nem elegendő száz millió évre.

- A radioaktív elemek felfedezése aztán halomra döntötte a vita minden állítását. Földünkben rádiumot csak az uránszukorérc tartalmaz, amely minden temperatúra mellett változatlan sebességgel hélium-atomokat bocsát magából.

A héliumtermelésből megállapítható volt, hogy a földben legalább másfél-két millió esztendő óta kell uránszurokércnek lenni, a föld tehát minimálisan ennyi idős. Ebből aztán természetszerűleg következett az a szenzációs megállapítás, hogy a nap és a csillagok energiatermelésénél, a gravitációs energia csak másodrangú jelentőségű, az energiaforrást tehát máshol kell keresni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A nap előterében egy bolygó A nap ultraviola fényben A nap vörös fényben A Nap felszíne A nap
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A király egészsége A király egészsége
A király egészségi állapotáról az utóbbi napokban ismét nyugtalanító...
Szolnokra vándorolt a Magyar Kupa és a Corinthián díj Szolnokra vándorolt a Magyar Kupa és a Corinthián díj
A Labdarúgó Szövetség Irányítói minden lehetőt elkövettek, hogy a...
A tavon épült földalatti kincsespalota és a 48 milliós óriáshíd A tavon épült földalatti kincsespalota és a 48 milliós...
A mérnöki tudás nagyságát, a technika diadalát jelenti az a két...
Autóbuszok Autóbuszok
Az autóbusz a modern nagyváros legegyszerübb, leggyorsabb és...
Halott ember neve alatt élt tíz évig és családot alapított egy szökött fegyenc Halott ember neve alatt élt tíz évig és családot alapított egy...
Vasárnap reggel a pesterzsébeti Tompa ucca 47. sz. házba detektívek...
Két rokon hír Két rokon hír
Vasárnap délután tartotta a Magyar Nemzeti Szövetség évi közgyülését...
Baráti beszélgetés a hazatért Zsolt Bélával Baráti beszélgetés a hazatért Zsolt Bélával
Sápadt arcbőre alatt idegesen mozognak az izmok, a nagy barna szem...
Ottó királyfi Párizsba érkezett, hogy elbúcsúzzon a haldokló Sixtus hercegtől Ottó királyfi Párizsba érkezett, hogy elbúcsúzzon a haldokló Sixtus...
Sixtus bourbon-pármai herceg, aki hónapok óta nagybetegen fekszik...
Rákóczi hamvainak hazaszállítása Rákóczi hamvainak hazaszállítása
A király ama kéziratának hatását, mely II. Rákóczi Ferencz hamvainak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98