Dtum
Login with Facebookk
1937 | Január

Rövidek

Stojadinovics Rómába utazott
Belgrád, január 3.
Vasárnap Stojadinovics jugoszláv miniszterelnök és külügyminiszter váratlanul külföldre utazott. Környezetében azt állítják, hogy St. Moritzba megy, de jugoszláv politikai körökben tudni vélték, hogy Stojadinovics Párizsba és Rómába is ellátogat.


A jugoszláv miniszterelnök római látogatása az utóbbi évek egyik legnagyobb jelentőségű eseménye lenne. A jugoszláv-olasz közeledés alakulása Stojadinovics miniszterelnök római látogatását valószínűvé teszi.

Horvát vélemény a Sztojadinovics-Macsek tárgyalásról

Zágráb, január 17.
Sztojadinovics miniszterelnök és Macsek, a horvát parasztpárt vezérének szombaton lefolyt történelmi jelentőségű találkozója élénken foglalkoztatja a horvát közvéleményt. A tanácskozások tartalmáról azonban még mindig nem sikerült közelebbi részleteket megtudni.

 

Macsek dr. Zágrábban megjelenő lapja vezércikkét a találkozónak szenteli és hangoztatja a horvát követelések sürgősségét, e követelések azonban – írja – sohasem évülnek el s ezért minden halogató politika céltalan.

 

Krek tárcanélküli miniszter vasárnap Laibachban egy népgyűlésen mondott beszédében szóbahozta a nagyjelentőségű találkozót és hangoztatta, hogy eddig egyetlen kormánynak sem sikerült annyira megközelíteni a horvát kérdés gordiusi csomójának megoldását, mint a Sztojadinovics-kormánynak.

Friedrich István részvételével e héten alakul meg az új Egyesült Kereszténypárt

Hetek óta foglalkoztatja a politikai életet a parlamenti pártok átcsoportosítása, amelyet a belügyminisztériumban készülő választójogi törvényjavaslat tervbevett rendelkezéseivel magyaráznak.

 

A kereszténypárt és a legitimistapárt vezetősége már megállapodott a fúzióban, de a Friedrich István vezetése alatt álló keresztény ellenzék még nem csatlakozott a megalakuló új párthoz, amelynek több pártonkívüli belépése után huszonkét képviselőtagja lenne. Értesülésünk szerint a Friedrich István és Tauffer Gábor belépéséről folyó tárgyalások befejezése is küszöbön áll, úgyhogy az Egyesült Kereszténypárt még e héten megalakul.


Az új párt elnöke gróf Zichy János lesz, társelnök pedig Ernszt Sándor és természetesen helyet kapnak az új párt vezetőségében Friedrich István és Makray Lajos is.

Megalakult a Magyar Izrealiták Szentföldi- és Egyéb Telepítéseket Támogató Egyesülete

Budapest, január 17.

Vasárnap a pesti izr. hitközség székházában új egyesület alakult meg, amely arra irányul, hogy a hazai zsidóság ama tagjait, akik Palesztinában akarnak maguknak egziszenciát teremteni, intézményes támogatásban részesítse. Stern Samu elnöki megnyitójában rámutatott arra, hogy az új egyesület programja gazdasági munka és magyar munka, mert a magyarországi munkanélküli izraelitákat akarja Palesztínában munkához segíteni, ezzel tehát a magyar munkanélküliséget enyhíteni.

 

Dési Géza nagy beszéde után egyhangúlag megalakították az új egyesületet, amelynek elnökévé dr. Hevesi Simon vezető főrabbit, elnökhelyettesekké dr. Birdt Samu szegedi községkerületi elnököt és Székely Dezső műépítészt választották meg.

Darányi miniszterelnök hétfőn foglalja el hivatalát és már déltájt fontos megbeszélést folytat a miniszterelnökségen Kozma belügyminiszerrel
A miniszterelnök és a belügyminiszter tanácsozásán kétségtelenül szóbakerül a székesfőváros új főpolgármesterének személye is. Sipőcz utódjának kinevezése e hét derekára várható. A találgatások természetesen tovább folynak úgy politikai, mint városházi körökben.

 

Lapunk értesülése szerint, a főpolgármesterséget illetően a következő személyiségek állnak előtérben: Zsitvay Tibor ny. igazságügyminiszter, a fővárosi Nep-szervezetek elnöke, Lázár Ferenc királyi közjegyző, felsőházi tag, a kereszténypárt egyik vezéregyénisége, Ripka Ferenc ny. főpolgármester, aki most egyik városházi párthoz sem tartozik és – Ferenczy Tibor, a budapesti államrendőrség főkapitánya. Olyan ideiglenes megoldás is elképzelhető azonban, hogy a főpolgármesteri teendők ellátásával átmenetileg a polgármestert bizzák meg.

 

Csang-Kai-Sek visszatér Nankingba

Február 13.

Visszatér Nankingba Csang-Kai-Sek marsal lovasserege s ezzel a nyugtalan Kína egy drámai korszaka lezárult. A pártütő Csang-Szü-Liang tábornok, aki elfogatta az államfőt és Szianfuban őrizte, behódolt és túszként tért vissza Nankingba. A vérözönnel fenyegető kínai polgárháború tehát egyetlen puskalövés nélkül ért véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sztojadinovics Macsek Friedrich István Stern Samu Sipőcz Jenő Csang-Kai-Sek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98