Dtum
Login with Facebookk
1935 | December

Stern Samu beszéde a hitközség közgyűlésén

Budapest, december 28.

Az izraelita hitközség vasárnap közgyűlést tartott Stern Samu udvari tanácsos elnöklete alatt, aki megnyitóbeszédében mély együttérzéssel emlékezett meg a németországi zsidókról, azután a recepció negyvenéves jubileumáról szólott:
- Nem zsidó-ügyként – úgymond – hanem a magyar alkotmány teljességének követelményeként valósították meg 1867-ben az izraelita lakosság egyenlőjogúságának kimondásával a polgári jogegyenlőséget és 1895-ben a zsidó vallás egyenjogúságával a vallásszabadság magasztos elvét. De vajjon helye van-e az ünneplésnek ma, amikor a törvénykönyvben csorbíthatatlanul él ugyan a törvény, de a törvényben nem lüktet már annak a kornak a lelke és szelleme.


Elfogultság és megnemértés borítja ködbe nem egyszer a jogegyenlőségnek és szabadságjogoknak ama legszentebb eszményeit, amelyek minden állam erkölcsi erejének legfőbb biztosítékai.


Mi nem ünnepelünk mi ma: emlékezünk. A magyar zsidóság sohasem kívánta külön felekezetei szempontból a maga ügyét védelmezni, mert a vallás és a haza ügyét szent egységnek tekinti, magát nem magyar zsidónak, hanem zsidóvallású magyar zsidónak vallja. Megnehezült az idők járása felettünk: ipar és kereskedelem válsággal küzd, pang a szellemi munka, állami hivatalban zsidóvallású magyar polgárnak nem jut hely és már a magánvállalatoknál is bántó gyanu kutatja az alkalmazottak felekezeti arányát.


Ez az önhibáján kívül ily tragikus helyzetbe jutott ország szerencsétlenségét nem tetézheti azzal, hogy a haza polgárságának egy munkás, hasznos rétegét, a zsidó vallású magyarságot kirekeszti a nemzetfentartó, nemzetépítő munkából. Mint a hazának egyenlőjogú polgárai, nem hallgatva sem külső, sem belső csábszavakra, nem adjuk fel állampolgári jogaikat semmiféle kisebbségi jogokért és nem adjuk fel magyarságunkat semmiféle nemzetiségi különbözőségért. Itt születtünk, itt porladnak őseink és a haza javának szentelt munkásélet után a magyar anyaföldben akarunk majdan mi is megpihenni!


Stern elnök ezután beszámolt az elnökség hatéves működéséről, amelyet Krammer Miksa köszönt meg meleg elismeréssel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98