Dtum
Login with Facebookk
1937 | Június

Puccs az Andrássy kávéházban bokszolókkal, rendőri beavatkozással

Furcsa bonyodalmak támadtak a Drechsler-kávéház körül, amelyet néhány hónappal ezelőtt neveztek el Andrássy-kávéháznak.

 

A negyvenöt éve fennálló üzlet az elmúlt évek során többször cserélt gazdát. Valamikor jólmenő, fényes kávéház volt, szemben az Operaházzal, később azután, ahogy változtak az idők és egymás után nyiltak meg a modernül átalakított kávéházak, lassan elmaradoztak a vendégek. Decemberben vette át az üzemet dr. Gerő Vilmos, a Bellevue volt bérlője. A kávéház eddigi tulajdonosát, König Imrét, mint igazgatósági tagot megtartotta a vállalatnál és a vételárnak is csak egy részét fizette ki. Átalakították a régi üzemet, kicsinosították, új berendezést hozattak és sikerült is a forgalmat ismét fellendíteni.

A régi adósságok azonban változatlanul megmaradtak, az OTI és a különböző szállítók, mint legnagyobb hitelezők, egyre türelmetlenebbül kezdték követelni a pénzüket.

Három nappal ezelőtt furcsa meglepetés érte König Imrét, aki mint résztulajdonos, felelős volt a régi adósságokért. Gerő, aki egyébként magyar borexport-ügyekkel foglalkozik és sokat tartózkodik Londonban, az üzletvezetést sógorára, Lengyel mészárosmesterre bízta. Lengyel puccsszerűen be akarta zárni a kávéházat, éjjel el akarta szállítani a berendezés értékesebb részét és nehogy megakadályozhassák munkájában, valóságos testőrséget szervezett, amelynek Kubinyi, az NSC ismert bokszolója, többszörös magyar bajnok volt a vezetője.

Kőnig szép szóval kérlelni kezdte Lengyelt, hogy mondjon le tervéről, a mészárosmester-üzletvezető azonban ragaszkodott a költöztetéshez. Kőnig ekkor kiszaladt az uccára, rendőröket hozott: így sikerült megakadályoznia a kávéház kiürítését. De ezzel még nem ért véget a harc. Az egész ügybe már előzőleg bekapcsolódott egy pénzcsoport, amely moziengedélyt szerzett és az új filmszínházat éppen a régi kávéház helyén szeretné megnyitni.

A háztulajdonos, a Pénzintézeti Központ is szívesebben venné, ha a bizonytalan jövőjű kávéház helyett a tőkeerős mozi lenne a bérlője, fel is akart mondani a kávéháznak. Kőnig azonban még 5-én táviratilag kifizette a lakbért s így most a felmondásra sem kerülhetett sor.

Utolsó harctéri jelentéseink szerint a háború változatlantul folyik s a küzdelem kimenetele teljesen bizonytalan….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98