Dtum
Login with Facebookk
1937 | Május

A szabadkereskedelem és a tőzsde válsága

Irta: Nagy Andor tőzsdetanácsos

Az a békebeli vágy és minden törekvés,
hogy magunkat Ausztriától, de más irányban is függetlenítsük, a vesztett háboru, forradalmak és kommün után megvalósult ugyan, ámde Trianon olyan béklyókat rakott államiságunkra, hazánkat annyira megcsonkította, hogy bekövetkezett függetlenségünk öröme telve van ürömcseppekkel és közgazdasági életünk is állandóan különféle betegségekkel küzd.

Bár természetadta egészséges organizmusunk keményen ellentáll
a betegségeknek, de vigyázni kell arra is, hogy a mégis szedett gyógyszerek adagolása ne tegye a szervezetet tönkre. Az Istenáldotta magyar föld termésének értékesítése állandóan nehézségekbe ütközik, kárára a magyar agrárizmusnak. A valuta- és devizakorlátozások, a szövetkezeti eszme egészségtelen tultengése, az egykézrendszernek mindenáron való életrehívása, a szabadkereskedelem minden téren történő kiküszöbölése, olyan gátakat teremtettek a szabadkereskedelemnek és olyan szűk mederbe szorították azt, hogy ma már nemcsak a merkantilista jajdul fel, hanem az agrártársadalom is a régi bevált és jól működő rendszert kívánja vissza és azt az időt is, amikor a szabadkereskedelem megalapozott anyagi viszonyaival, leleményességével, vállalkozási kedvével, a külföldi piacok alapos ismeretével és állandó felkutatásával állott a mezőgazdaság rendelkezésére és szolgálatára.

Állítjuk és százszor ismételjük,
hogy a szabadkereskedelmet sem állami, sem más szervek pótolni nem tudják. A szabadforgalom nem tűr intervencionizmust, sem protekcionizmust. Éppen azért a gazdának olyan helyzetben kell lennie, hogy szabadon érvényesíthesse akaratát, akkor adhassa el jó beosztással termését, amikor jónak tartja, a kereskedő pedig mentes maradjon minden nyomástól, minden időben és minden alkalommal állhasson a gazda rendelkezésére. Néki nincsen szüksége döcögő, vegyesvonatu bürokratikus vágányokra, sem elmulasztott kedvező alkalmak gyorsvonatu pótlására, amelyek néha kisiklanak, de még sínautókra sem, mert a szabadkereskedelem alkateleméhez tartozik, hogy ha kell, jó országuton, vasuton, vizi uton, légi uton halad és így igyekszik célját elérni.

Menjünk most át a Szabadság-téri palota másik nagy termébe, az Értéktőzsdére.
Az Értéktőzsde már huzamosabban a felfelé való ívelés képét mutatja, minthogy azonban a tőzsde az eseményeknek, akár bel-, akár külföldiek azok, kell, hogy hű tükre legyen és nyilvánvalóan a földmívelés, ipar és kereskedelem eredményeit eszkomptálja és mint tükör azt mutassa, hogy ezeken a tereken, meg az állapotokon milyenek az eredmények, így hát a tőzsde igen virágzónak ítélte, mert különben ilyen erőteljesen nem emelkedhettek volna a papírok.

Elvégre mindent a védvámos rendszernek,
a háborus iparnak és a külföldi tartozások olcsóbb visszavásárlási lehetőségének mégsem lehet a javára írni és a tőzsdének vissza kell térnie a tárgyilagosság bázisára, a nyugodt és higgadt mérlegelésre és a szertelenségeket a józanságnak kell felváltania.

Elvégre mégis csak botorság azt hinni,
hogy a tengeren uszó hajónak egyik oldalán jégverés, a másikon napsütés van. A jelekből ítél a magyar pásztor, de a csillagász is. Várjuk már lelkendezve, mikor lesz minden papír jegyezve a tőzsdén, várjuk azt az időt, amikor a magyar nemzet és közgazdaság iránytűje az örök megingathatatlan törvények és nem korrektivumok által vezetve, fogják mutatni a biztos révbe vezető utat.

Végül rá kell mutatnunk a most lezajlott tőzsdei közgyűlésre
és a tőzsde által kiadott évi jelentésre. Ez élesen rávilágít közgazdaságunk minden ágazatára, feltárja a bajokat és rámutat, hogy a kereskedelem, ipar, földmívelés és hitelélet milyen bajokkal küzd és hogyan kellene a hibákat eliminálni. Nem leplez semmit, tehát az illetékesek, hatalmasok, megtalálhatják és alkalmazhatják az orvosszert. A tőzsde publikuma, mint végrehajtó közeg, fegyelmezetten néz az események elé, hogy munkájával és közreműködésével előbbrevigye ezeket a nagy érdekeket.

Maga a tőzsdei választás is,
a megértés és a harmonikus együttműködés jegyében és jelében folyt le, amikor az érték- és árutőzsdei kiküldöttek egyhangulag jelöltek és a tőzsde publikuma nagy többséggel választotta meg a jelölteket, kik, mint kiváló szakemberek, méltán fogják kiegészíteni a nagy feladatokra hivatott tanácsot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98