Dtum
Login with Facebookk
1937 | Március

A cellofán gyártása

A cellofán nyersanyaga vagy a gyapotmagon visszamaradt, szövésre már nem alkalmas rövid gyapotfonál, vagy a fenyőfából kalciumbiszulfitos főzéssel kapott szulfitcellulóze. Mindegyik esetben az eredeti anyagot ismételten megmossák, klórral fehérítik és szárítják. A gyapotszálakból készített cellulózé a jobb minőségű. Egyik termék sem teljesen egységes, mert a gyapotmagból nyert anyag 1 %, a szulfitcellulóze kb. 13% lúgban oldódó, ú. n. hemicellulózét tartalmaz. A többi, közönséges oldószerekben nem oldódó cellulózét α-cellulózénak nevezik.

A tulajdonképeni cellofángyártás első lépése a mercerizálás. Ez a textiliparban gyakran használt eljárás lúgos kezelést jelent és abból áll, hogy a cellulózét kb. 18%-os nátronlúgba áztatják és a lúg feleslegét kipréselik. 100 kg-os tételekben folyik a gyártás, a visszamaradt lúgot pedig újra felhasználják, miután megtisztították az oldott hemicellulózétól. A lúg a cellulózéval valószínűleg olyan addiciós vegyületet alkot, amelyben minden cellobióze-molekularészlethez két nátriumhidroxidmolekula kapcsolódik, de az is lehetséges, hogy a nátrium a szabad hidroxidokba be és alkoholát képződik.

Az első érlelés után következik a gyártás kémiai részének legfontosabb lépése, a cellulóze oldatának elkészítése, szénkéneg (széndiszulfid) segítségével. Forgó dobban lévő, érlelt, alkálicellulózéhoz csövön bevezetnek szénkéneget; mivel az elegy melegszik, hűtéssel gondoskodnak a 25-30 C°-os hőmérsékletről. A szénkéneg közreműködése által nátriumxantogenát nevű vegyület képződik, mert a cellulóze - ONa gyökeihez kapcsolódnak a szénkéneg (CS2) molekulái. Ilyen xantogenát-típusú vegyületek akkor jönnek létre, ha valamilyen alkohol, szénkéneg és nátronlúg kerül össze; az alkohol szerepét játszhatja - OH gyökeinél fogva valamilyen cukormolekula, vagy a cellulóze is. A cellulózexantogenát vízben oldódik, vizes oldatát nevezik a technikában viszkózénak.

A forgó dobokban 2-4 óráig keverjük az alkálicellulózét a szénkéneggel; végül narancssárga, porhanyós anyagot kapunk, amelyen még felismerhető a nyers cellulózé rostos szerkezete. 100 kg-os alkálicellulózemennyiséghez 30-40 kg szénkéneg szükséges. A szilárd tömeg oldásához azután híg nátronlúgot használnak; az oldás 4-8 órai keverés után teljessé válik és az oldatban ekkor már nem ismerhető fel a rostos szerkezet. A folyadékot nyomás mellett szűrik és vákuumban eltávolítják belőle az oldott levegőt, mert később, öntés közben igen káros volna a buborékképződés.

A szűrés után második érlelés következik szintén pontosan megszabott körülmények között, rendszerint 4-7 napig 20 C°-on. Ezalatt megváltozik a xantogenát-molekularészek és a szőlőcukorgyűrűk számbeli aránya a cukor javára. A legjobb, ha az érlelés végén az oldott anyagban a nátrium, kén és szőlőcukorgyűrű aránya 1:2:4. Ezzel a belső súrlódás növekedése jár, hiszen ez a molekula csak részben xantogenát, sokkal nagyobb hányadban cellulóze.

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szőlőcukor Sütemény celofánban Tészta celofánban Szappan celofán csomagolásban Befőttesüveg celofánnal lezárva
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Nemzeti Bank beváltja a régi érempénzeket A Nemzeti Bank beváltja a régi érempénzeket
A Magyar Nemzeti Bank intézetei megkezdték az érempénzek beváltását,...
Rövidek Rövidek
Este 7 órakor a nemzeti csapatok elérték a Machichaco-foknál emelkedő...
Titáni küzdelem - box Titáni küzdelem - box
A közönség lázas izgalommal csüngött a két óriás harcán. Bánó egy...
Modern táncosnők Modern táncosnők
A tánc tudvalevően nem szellemi munka, mivel eszközei fizikaiak, de...
Üstökösszerű ködök  és az új csillag meghatározása Üstökösszerű ködök és az új csillag meghatározása
Seeliger fölvetése szerint egy új csillag (Nova) kozmikus ködökkel...
Újpest – Hungária 5:0 (2:0) Újpest – Hungária 5:0 (2:0)
A profifutball fönnállása óta nem szenvedett ilyen súlyos vereséget a...
Vasárnapi győzelmével és hétfői döntetlenével a Hungária nyerte a húsvéti serleget Vasárnapi győzelmével és hétfői döntetlenével a Hungária nyerte a...
A tradíciókhoz méltóan sikerült a húsvéti serlegmérkőzés. Budapesten...
A párisi földalatti vasúton elégett villamosvonat A párisi földalatti vasúton elégett villamosvonat
Említettük már a borzasztó szerencsétlenséget, mely Párisban a...
Méltányos haszonkulcsot! Méltányos haszonkulcsot!
Az összes szakmák haszonkulcsának megállapitása érdekében mozgalom...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98