Dtum
Login with Facebookk
1937 | Szeptember

Romulus és Remus a futballpályán

A Ferencváros csapata 30.000 néző előtt 4:2 (1:1) arányban legyőzte a római Laziot

A kora délutáni eső kis tengerszemeket vetett az üllői úti elé, amelyet vasárnap délután fél háromtól fél négyig ostrom alá vett a közönség. A Ferencváros – Lazio Középeurópai Kupa-mérkőzés nagy sport- és idegenforgalmi esemény.

Bukarestből, Kolozsvárról és Nagyváradról különvonat érkezet a szombati Hungária - Venus és a vasárnapi Ferencváros – Lazio mérkőzés megtekintésére. Külön autóbuszok és autók hozták az előkelő közönséget Rómából. A nép valósággal özönlik az FTC – MÁVAG előmérkőzés alatt.

Félnégy elmúlt pár perccel, amikor udvarias tapsok kíséretében pályára lép a római Lazio csapata. Kék-fehér dressz van a pompás alakú játékosokon. Mindegyik erős, izmos: férfiszépségek.

Mennydörgésszerű tapsorkán között érkezik a Ferencváros, amely így áll fel: Háda – Tátrai, Korányi – Magda, Polgár, Székely – Táncos, Kiss, Sárosi, Toldi, Kemény.

A labdát a kezdésnél Piola rúgja el és mindjárt az olaszok indulnak frontba. Csapatösszeállításuk a következő: Blason – Zacconi, Monta – Baldo, Vinni, Milano – Busani, Marchini, Piola, Cameleze, Casta. A 2. percben szólal meg először a csehszlovák Krist sípja, szabadrúgást ítél a Ferencváros ellen, mert Polgár szabálytalanul szereli Piolát.

Az első gólhelyzete a Ferencvárosnak van: Kemény beadásából Toldi fölé lövi a labdát. Utána Sárosi forgolódik a labdával, átadja Toldinak, az olasz kapus véd. És most megismerkedünk Piolával, az olasz futballsport legújabb szeme fényével, akinek bizony minden mozdulata veszélyt jelent a magyar kapura.

Ide-oda kígyózik a védőjátékosok között. Polgár nem tudja fogni még kézzel sem és sokszor csak a szerencse ment meg bennünket attól, hogy Piola ne lőjön gólt. Az olaszok ritkábban, mi többet támadunk, de csatársorunk sokat tartogatja a labdát.

Dübörögve biztatja a tribünök népe a Ferencvárost és felszabadulnak a lelkek, amikor a 21. percben Táncos beadásánál a labda Sárositól Toldihoz pattan és ő a ráfutó hátvédek mellett kapuba gurítja. Viharos taps köszönti az első gólt.

Most kellene rákapcsolni, de Kiss mintha elfelejtett volna futballozni. A védelem is sokat hibázik, nincs találékonyság a csatársorban. Viszont Busani, az olasz jobbszélső lefut, Székely valósággal bekíséri őt a kapuba. Busani kiegyenlít: 1:1.

A másik percben Piola már megint gólhelyzetben van, de Háda beleveti magát a lövésben. Piola és ismét Piola! Csütörtök este az egyik szálloda teadélutánján táncolt Polgár és Piola. Ott Polgár győzött, most Piola a jobb.

Felnyomulnak az olaszok és bizony, ha Korányi nem volna olyan gyors, megeredne a góleső. Csodálatos védekezés. Az első félidő utolsó tízpercében a Ferencváros pergőtűz alá fogja az olasz kaput. A római védelem azonban csodálatosan védekezik.

Mintha ágyúból lőnék ki a játékosokat, úgy pattannak előre és ahol a labda, ott robban az olasz védelem bombája. Toldit lökik. Sárosit gáncsolják. Magda beadását Kemény kapufának fejeli. Pompás küzdelem volt ez. Sajnos, eredmény nélkül.

 


A második félidő gyengén kezdődik, még mindig sok a hiba a Ferencvárosban. Ide-oda kapkodnak. Aztán percről percre kiderül, hogy a második félidőben más Ferencváros és más Lazio játszik, mint az elsőben.

Piola hátulról belerúg Tátraiba, ezért bírói figyelmeztetésben részesül. Most felnyomul a Ferencváros és félóráig „kezében” tarja a mérkőzést. Sárosi szökteti Táncost, beadását Sárosi elveszti.

A 9. percben Sárosi rájön arra, hogy őrzői faképnél hagyták, felhasználja a pillanatot és leadás helyett gyönyörű gólt lő. 2:1.

Még ebben a percben újra kitör Sárosi, összeütközik az olasz védelem és a magyar centercsatár begurítja a labdát az üres kapuba, de a mérkőzést vezető bíró nem ítél gólt. Az öltözőben erről azt mondotta nekünk a bíró, hogy Sárosi kezelése miatt már akkor szabadrúgást jelzett, mielőtt még a labda a hálóba került volna.

Parázs tüntetés és füttykoncert keletkezik, a játékosok is reklamálnak a bírónál, aki a Ferencváros szabályos gólját nem adta meg. A zöld-fehér támadó sor tovább dolgozik.

Sárosi szökteti Keményt, aki lefut. Közben Toldit fellökik és az előrerohanó Keményt hátulról elgáncsolják. A bíró tizenegyest ítél. Ezt Sárosi helyezi szépen a hálóba. A 14. percben 3:l-re vezet a Ferencváros.

Az olaszok azonban nem adják fel a küzdelmet, Piola elől harcol, mint Romulus, a védelemben pedig ott van Viani, a római Remus. Mintha tényleg farkastejen nevelkedtek volna, elszántan és vadul harcolnak a római csapat győzelméért.

És Piola-Romulusnak a 13. percben sikerül elfognia a Háda által kiütött labdát, amelyet estében is a kapuba lő (3:2).

Tovább folyik a nagy csata, megint támad a Ferencváros. Kemény beadásánál Toldit kézzel fellökik és a bíró megint tizenegyest ítél. Ezt már nem veszik oly egykedvűen tudomásul a rómaiak, öklüket mutogatják Krist bíró felé. Végül Sárosi megint nyugodtan belőheti a tizenegyest. A 30. percben 4:2-re vezet a Ferencváros.

Izgalmasabb lesz a harc és a Ferencváros támadásait most már egymásután szabálytalanul akasztják meg a római védőjátékosok. Sárosit megint elgáncsolják gólhelyzetben, de most már nem mer tizenegyest adni a játékvezető.

Mind izgalmasabbá válik a mérkőzés, és amikor Toldi fellöki az egyik olaszt, a pálya szélén álló Viola József, a Lazio magyar származású trénere durván megsérti a magyar játékost, Toldi magából kikelve rohan Viola felé.

Szerencse, hogy a játékvezető meg tudja akadályozni a komolyabb fejleményeket. Pár percig az Üllői-úton is kísértett a bécsi stadion olasz-osztrák futballbotrányának emléke. A mérkőzés után egyébként Springer Ferenc dr. kijelentette, hogy Violat botrányáért hivatalos úton kérnek elégtételt az olasz futballszövetségtől.

A sértegető és botrányt okozó Violának, aki a pálya szélén gúnyolta a Ferencváros játékosait, megbüntetését kérik.

Az utolsó percekben megered az eső, a Ferencváros támadásai alábbhagynak, és most felnyomulnak az olasz. Busani középre adja a labdát. Piola két lépésről kapura fejeli. Háda kifutással menteni akar, de nem tudja elfogni a labdát, ott terem Korányi és tisztázza a helyzetet.

Vége a meccsnek, az olaszok felállnak a pálya közepére, a közönség udvariasan megtapsolja őket és aztán a tömeg ünnepli a győztes ferencvárosi játékosokat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Blason egy veszélyes Ferencvárosi támadást hárít el. Háda kifutással ment Piola elől. (A képen Tátrai, Háda, Piola és Busani) Sárosi és Zaccone küzdelme a labdáért
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98