Dtum
Login with Facebookk
1938 | December

A Limai deklaráció

Lima, december 26.
(A Magyar Távirati Iroda jelentése.)
A pánamerikai értekezlet utolsó teljes ülését nagy ünnepélyességgel nyitották meg. Kimondották, hogy a legközelebbi értekezletet Bogotában tartják. Ezután egyhangú lelkesedéssel elfogadták az amerikai államok szolidaritásáról szóló nyilatkozást.


Nyilatkozatunkban az amerikai államok a többi között a következőket jelentik ki:
1. A kontinentális szolidaritás megerősítését és arra irányuló akaratukat, hogy szolidaritásuk fenntartása érdekében együttműködnek.


2. Megerősítését annak az elhatározásuknak, hogy védekeznek s helytállnak minden idegen beavatkozás vagy tevékenység ellen, amely feltétlen szuverénitásukat veszélyeztethetné.


3. Ha az amerikai köztársaságok akármelyikének békéjét, biztonságát vagy területi épségét bárminemű erőszakos cselekmény veszélyeztetné, akkor a szolidaritást ténylegessé teszik és szuverén akaratuk összhangbahozatalával az érvényben lévő megállapodások alapján tanácskozást folytatnak egymással és igénybeveszik azokat az eszközöket, amelyeket a körülmények minden állam számára tanácsolni fognak. Az államok – szuverénitásukból folyóan – önállóan cselekszenek.


4. Az amerikai köztársaságok külügyminiszterei, ha szükségesnek látják és ha bármelyikük kezdeményezi, valamelyik fővárosban összegyűlnek.


5. Ennek a nyilatkozatnak „Limai deklaráció” lesz az elnevezése.


Hull amerikai külügyminiszter felerősítve hangoztatta, hogy a világnak újból a nemzetközi jog alapjára kell helyezkednie. Az értekezleten elfogadott határozat kimondja, hogy a kormányuk elő a következő ajánlatokat terjesztik:
1. Megengedhetetlen, hogy valamely ország beavatkozzék, bármely más ország belügyeibe.


2. Minden nemzetközi viszályt békés eszközökkel kell elintézni.


3. Nemzetközi téren sohasem szabad az erőszakhoz folyamodni.


4. Az államok közötti kapcsolatoknak a fenti elvekhez kell igazodniok.


5. A nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségek tisztelete és  hív betartása elengedhetetlen előfeltétele a nemzetközi kapcsolatok helyes kialakulásának. Az ilyen kötelezettségeket csak kölcsönös megállapodások útján lehet megváltozatni.


6. A különböző államok közötti békés együttműködésre van szükség, amelyet ki kell egészíteni a szellemi javak kicserélésével, mert csak ez segíti elő a kölcsönös megismerést és könnyíti meg a nemzetközi viszályok békés megoldását.


7. A gazdasági viszonyok helyreállítása hozzájárul a népek jólétének emeléséhez s ezzel megkönnyíti közöttük a béke fenntartását.


8. Nemzetközi együttműködés szükséges ahhoz, hogy a fenti elveket végre lehessen hajtani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Peru fővárosának, Limának egy híres utcája, a Unionstreet Cordell Hull
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98