Dtum
Login with Facebookk
1938 | Január

Újpesten vesztette el a Ferencváros veretlenségét

Újpest – Ferencváros 4:2 (3:0)

Megérdemelt győzelem, túl kemény játék, Sárosi súlyos sérülése

Pompás idő kedvezett a szezónnyitó derbi mérkőzésnek, amelyre a közönség ugyancsak szép számmal rándult ki Újpestre. A BSzKRT, mint olyan, ismét megbukott. Különjáratokat indított ugyan, de csakis az újpesti hídig és a különjáratokról életveszély között rohamozta meg a közönség a Megyerre induló ingajáratokat.

A pálya meglepően jó állapotban várta a mérkőzést, a teteje kissé csúszós volt. A közel 12.000 néző előtt először a Ferencváros csapata mutatkozott be, majd csakhamar, Futó vezetésével, a lila-fehérek sorakoztak fel üdvözlésre.

A választás az Újpestnek kedvezett és a Megyer felé eső kaput a Ferencváros igyekszik megközelíteni, de Ádám szereli a támadást és máris az újpesti támadás kerül a kapu mellé. Toldi faultja már a harmadik percben izgalmat vált ki, aki Ádámot „szúrja le”. Ádám úgy látszik, a célpont, mert az első félidőben nem kevesebb, mint nyolc faultot szenved el részben Toldi, másrészt Kemény jóvoltából.

Az első Újpesti gól


Az Újpest fölényesen játszik, de a Ferencváros csapata meglepően passzív és erőtlen. Az Újpest csapata a Ferencváros nagy túraeredményeit respektálva, még óvatosan játszik, de mindjobban fölénybe kerül. A lilák fedezetsora teljesen lezárja a teret és pompásabbnál pompásabb labdákkal hajtja támadásba csatársorát.

Háda néhány pompás védésével vonja magára a figyelmet, de tizenegyedik percben megszületik az első gól, Kocsis Zsengellér kitűnő keresztlabdájával megszökik, bead, Vincze nem éri el a labdát.

Pusztai azonban berohan és közelről a hálóba talpal. A váratlan gól szárnyat ad az Újpest csapatának. Közben Kemény kíméletlen és felesleges faultja hozza izgalomban a nézőteret. Az újpesti csatárok kitűnő és szebbnél-szebb támadásokat vezetnek.

A tizennegyedik percben Vincze lövését Háda vetődve védi, sokan gólt reklamálnak, de a bíró nem adja meg. Az Újpest most nyomasztó fölényébe kerül. Sárosi dr. és Toldi hátravonultak, a tizenhatoson igyekeznek az újpesti csatárokat semlegesíteni. Háda percről-percre kénytelen a nehezebbnél-nehezebb bombákat védeni. A zöld-fehérek kapusának nagyszerű napja van.

Zsengellér további két gólja

- Ha nem Háda véd, úgy már négy góllal vezetne az Újpest, - állapítja meg a ferencvárosi közönség. Szücs és Polgár fejelnek össze, az újpesti feje keményebb, Polgárt felmossák. A huszadik percben Pusztait faultolják a tizenhatoson belül. A bíró azonban a vonalon túlról ítéli meg a szabadrúgást.

 


Ádám ívelt szabadrúgását Háda boxolja, a labda Zsengellér elé kerül, aki a hálóba vágja. 2:0. Az Újpest tovább támad. A Ferencváros csapata, amelynek meglepően gyenge napja van, kíméletlen játékkal igyekszik ellenfelét megfélemlíteni. Toldi durván belerúg Ádámba, nagy botrány tör ki, a bíró nehezen teremt rendet.

A Ferencváros csak szórványos támadásokkal közelíti meg az Újpest kapuját, de a lila-fehér védelem biztosan szerel, bár Joós törleszt a ferencvárosi kemény akciókból. A huszonkilencedik percben Korányi faultja kelt izgalmat. Vincze lő, de Háda ismét bravúrosan ment, majd Zsengellér bombája pattan vissza a kapufáról.

Joós faultjából Tátrai rúg szabadrúgást, a labda mellé megy. A Ferencváros fellángoló támadó kedvét Vincze szereli. Kállait Kocsis szökteti, akinek bombáját Háda védi. Majd Hádának nyolc ízben akad alkalma tudását bebizonyítani. A negyvenedik perben azonban Kállai átadásából Zsengellér lő pompás gólt. 3:0-ra vezet az Újpest.

Az első félidő végén hatalmas hózivatar támad, amely ugyancsak csúszóssá teszi a talajt. A Ferencváros lendül támadásba szünet után. Ádám több faultja azonban szabadrúgást eredményez a Ferencváros javára, amelynek eredményeként a zöld-fehérek lendülnek támadásba. Toldit bravúros támadását az újpesti védelem csak nehezen hárítja.

3:1-re javít a Ferencváros

A hetedik percben a kiugró Sárosit „ollóba” veszik. 11-es, amit Sárosi a hálóba vág 3:1. A gól szárnyat adott a Ferencvárosnak, mind több és több támadást vezetnek a zöld-fehérek.

A síkossá vált pálya a Ferencvárosnak kedvez. Az Újpesti védelem ugyan jól állja a sarat, de a fedezetsor bizony kihagy. Rubin bírónak néhány ítélkezése vált ki ellenkezést az újpestiek közönségéből. Vincze a tizenegyedik percben hendszet vét, a szabadrúgást Magda íveli, a labda kapu előtt pattog. Toldihoz kerül, aki azt a hálóba vágja. 3:2.

A Ferencvárosi közönségnek megjön a hangja. Harsányan biztatja csapatát és már úgy látszik, a Ferencváros kiegyenlít. Csak a tizennyolcadik percben szabadul fel az Újpest, amikor Pusztai beadását Háda csak kornerre védi. Az Újpest fedezetsorának hirtelen feljavulása révén ismét fölénybe kerül, de Háda kitűnően véd.

A huszonhatodik percben dől el végérvényesen a mérkőzés sorsa. Vincze Pusztait futtatja, akinek pompás labdáját Zsengellér csípi el, kiugrik és az Újpest negyedik gólját lövi.

 


Sárosi súlyosan megsérül

Most kíméletlenné válik a küzdelem. Mindkét oldalon több csúnya fault esik és a játék többször szakad meg, mert hol az egyik, hol a másik csapatból kell a játékosokat felmosni. Újpest most nyugodtabban játszik, a Ferencváros néhány támadást vezet, de néhány mellé- és fölé lövésen kívül eredményt nem ér el.

A harmincnyolcadik percben Sárosi kiugrik. Futóval és Ádámmal ütközik össze, a földre kerül, a bíró nem lát semmiféle szándékosságot, a játék fut tovább, amikor a játékvezető észreveszi, hogy Sárosi fekve marad.


Néhány percig mossák Sárosi dr-t, aki a karját és a vállát fájlalja. A játékos csakhamar talpra áll, de alig mennek ki a trénerek a pályáról, amikor összeesik és ájultan viszik le a pályáról. A tribünön rögtön elterjed a rémhír, hogy Sárosi karját törte.

Sárosi résülése érezhető nyomot hagy mindkét csapat lelkületén. Az Újpest többet támad, de az összecsapásoktól mindkét fél tartózkodik. Újpest tehát megnyerte a derbit 4:2 arányban.

Sárost György bordacsonttörést szenvedett


A Bakay-klinikán ápolják

Az Újpest – Ferencváros-mérkőzés szenvedő hősét, dr. Sárosi Györgyöt a vármegyei mentők külön kocsin hozták be Budapestre, hogy a Bakay-klinikára szállítsák. A magyar futballsport egyik legkiválóbb játékosa összeszorított fogakkal tűrte, jajszó nélkül nagy fájdalmait. A mentőkocsiban helyet foglaló Rauchmaul Emil tréner vigasztalta a népszerű Gyurkát, hogy valószínűleg csak zúzódást szenvedett, törésről szó sem lehet.

Sajnos, az orvosi vizsgálat súlyosabb diagnózist állapított meg. Mire a válogatott játékossal a mentőkocsi megérkezett a Baross-utcai sebészeti klinika épülete elé, már értesítették Bakay Lajos orvosprofesszort, aki lakásáról azonnal a klinikára jött.

Dr. Sárosi Györgyöt hordágyon vitték fel a műtőbe, ahol orvosi vizsgálat alá vették. Bakay orvostanár rövid vizsgálódás után megállapította, hogy valószínűleg bordacsonttörést szenvedett a kitűnő magyar válogatott játékos. Kötéssel látta el, majd átszállíttatta az egyik külön szobába.

Az esti órákban érdeklődtünk a Bakay-klinikán dr. Sárosi György állapota iránt, ahol a következő felvilágosítást kaptuk:
Dr. Sárosi a körülményekhez képest jól érzi magát, fájdalmai még vannak. Gyógyulása több hetet vesz igénybe.

A sporttársadalom osztatlan részvéttel áll a legkitűnőbb magyar futballista betegágyánál.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Babona Babona
A babona határai nagyon bizonytalanok s mindig az illető kor vagy nép...
A toszkánai cinquecento kiállítása A toszkánai cinquecento kiállítása
Az olaszok rendezte nagyszerű kiállítások ama sorozatában, amelyeken...
Takarmánysilók , édes és savanyú tárolás Takarmánysilók , édes és savanyú tárolás
Az édes tároláshoz korán reggel vágjuk a takarmánynövényt, még pedig...
Az amerikai csodavonat Az amerikai csodavonat
Amikor Rudolf Diesel, a híres német feltaláló, a nyersolajmótor...
A MTK. őszi athletikai viadala A MTK. őszi athletikai viadala
Kissé hűvös időben folyt le a Millenáris pályán az MTK. idei őszi...
Színház és stílus Színház és stílus
Tairoff pétervári szinidirektor és rendező, ki attól, hogy szinészeit...
Elvérzett a híres pannon-nyolcas Elvérzett a híres pannon-nyolcas
Pompás viaskodás folyt a bajnoki regattán, a csepeli öbölben. Kár...
Ady Endre önképzőköri tag Ady Endre önképzőköri tag
Amilyen nagy szerepe volt az önképzőkörnek multszázadeleji nemzeti...
Három új kulturális intézmény Győrött Három új kulturális intézmény Győrött
Három hajlékot emelt legközelebbi időben a tanuló-ifjuságnak és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98