Dtum
Login with Facebookk
1938 | Július

„Olimpiai adót” vetettek ki a sörre és cigarettára Finnországban

A finn miniszterelnök a kultuszminiszter az olimpiai előkészületekről

Tallinn, július 17.
Amikor eljöttünk Helsinkiből, a finn sportkörök már tudták, hogy Tokió nem rendezi meg az olimpiászt és hivatalosan is lemond az olimpiai játékokról. A fejlett sportkultúrájú Finnországban általános örömet keltett ez a hír.

Kiderült, hogy titokban már régóta abban reménykedtek, hogy Tokió nem tudja megrendezni az olimpiászt és mégis Helsinkire kerül a sor. Ezt mutatja az is, hogy a finnek már évek óta „fegyverrel a kézben” készülődnek az olimpiászra. Különböző adókat etettek a sörre és a cigarettára.

Állami és társadalmi úton hozták össze a pénzt, amiből felépítették a hatvanezer néző számára készült modern stadiont, a tízezer nézőt befogadó sportcsarnokot és a hatezer személyes uszodát.

A kicsi Finnország pompás modern sportintézményeivel máris felkészülve várja a világ ifjúságát. Helsinkiből Tallinba érkezve, megkaptuk a legfrissebb finnországi lapokat, amely már mint befejezett tényt könyvelik el, hogy 1940-ben Helsinkiben lesz az olimpiász.

A.K. Cajander miniszterelnök úgy nyilatkozott az egyik újságnak, hogy a közeli napokban, a finn parlament elé terjeszti az ügyet és ismerve az olimpiai eszme iránti lelkesedést, a képviselőház meg fogja szavazni az olimpiai játékokhoz szükséges összeget.

Nyilatkozott Uunno Hannula kultuszminiszter is, aki kijelentette, hogy a hátralévő időt elegendőnek tartja az olimpiai játékok megszervezésére.

Néhány napon belül kinevezik a rendezőbizottság tagjait, akik azonnal érintkezésbe lépnek a külföldi olimpiai bizottságokkal. A kultuszminiszter annak a reménynek adott kifejezést, hogy a finn nemzet olimpiai hűségét a sportvilág azzal hálálja meg, hogy elküldi legjobbjait Helsinkibe.

Hannula miniszterelnök rámutatott arra, hogy Finnországban az elszállásolás kérdése lesz a legnehezebb és éppen ezért nemcsak olimpiai falut építenek a versenyzők számára, hanem táborokat létesítenek a Helsinkibe érkező külföldiek részére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98