Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1938 | Október

A sinek új meseszörnye

Ugy látszik, hogy a technika átért a sebesség maximális felsőhatáráig. Erre vall a technikusok legújabb törekvése is, amely már nem a hajtógépek erejét igyekszik növelni és ezzel a sebességet fokozni, hanem a közlekedési eszközök alakjának célszerű kiválasztásával próbálja a levegő ellenállását csökkenteni.

Igy született meg a divat: az áramvonal. Népszerűsége olyan nagy, hogy a női hajviselet területére is betört és olyan frizurák kitalálására ösztönözte a hajművészetek, amelyek valósággal gépi külsőt kölcsönöznek a divathölgynek. A dámák sebessége a közlekedésben nem játszik nagy szerepet. Az áramvonalas frizura így tehát bohó és divatos különcködés,valósággal kifigurázása a technikának, amely csodálatos munkát végzett, míg megtalálta az áramvonalat.

Érdekes, hogy megint annyi más közhasznú találmány is az áramvonal is a haditechnikusok műhelyéből került ki és indult el hódító útjára. A puskagolyó és az ágyúlövedék útjának vizsgálata terelte a figyelműket a levegő ellenállására. Bámulatraméltó fényképező gépet szerkesztettek és ezzel lefényképezték a láthatatlan gyorsasággal röppenő lövedékeket. Az előhívott fényképek roppant érdekes tanulsággal szolgáltak.

Kiderült, hogy a lövedék a levegőt valósággal folyékony test módjára hasítja maga előtt és a lövedék sebessége nagyon fokozható, ha az alakját célszerűen választják ki. A fényképeken a különféle alakú golyók más-más úton tolták el a levegőt maguk elől. Ennek a fényképsorozatnak tanulmányozása alapján született meg az áramvonal, vagyis a sebesen közlekedő testek célszerűbb alakja.

A puskagolyó útjának és alakjának végleges formábaöntése után tértek át a közlekedési eszközök alakjának modernizálására. Megjelentek előbb az áramvonalas versenyautók, majd később a magánhasználatra szolgáló áramvonalas autók. Most pedig bevonult az áramvonal a vasuti közlekedésbe is. A pennsylvániai expresszvonat mozdonyát szerelték fel „új ruhával”.

Valóságos meseszörnyet alkottak, de jól tették, mert kiderült, hogy az új ruhájú áramvonalas mozdony percenként 1 mérfölddel gyorsabban halad, mint a régi. A szélellenállás tehát pusztán a rohanó test alakjának más kiképzése által lényegesen csökkent. Ezzel együtt pedig növekedett a mozdony sebessége.

Az új, sebesjáratú mozdony próbaútját 100 kilométeres távon tette meg. Amikor megállt, testéről tucatjával hullottak le a döglött madarak. Az irtózatos sebességgel száguldó test ugyanis elkapta és a légnyomás a vonat oldalához szorítva megfullasztotta őket. A kísérleti pálya mentén végig madártetemek jelezték a szörnyeteg útját.

Az érdekes újalakú a mozdonyokat a személyszállítás területén rövidesen bevezetik az egész világon. Ujabban már nemcsak a mozdony, hanem a többi kocsi alakja is idomul az áramvonalhoz és az egész szerelvény mintegy közös burában viharzik végig a sineken.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gondolatok a földteherrendezésről
Nem akarok foglalkozni sem világjelenségekkel, sem általános...
A gyáripar békeprogramja A gyáripar békeprogramja
A gyárakban hétfőn meginduló munka programmja felől ma is egész napon...
Ady Lajos - A Légy jómindhalálig és a tanárság Ady Lajos - A Légy jómindhalálig és a tanárság
Tisztelt Szerkesztő Úr! Az ŤOrsz. Középiskolai Tanáregyesületi...
A perui események A perui események
Az uj perui kormány az alkotmány több szakaszát hatályon kívül...
Pajtásházasság - Lakatos László vígjátéka a Magyar Színházban Pajtásházasság - Lakatos László vígjátéka a Magyar...
Ezt a formát francia előképek után Oscar Wilde vitte legcsillogóbb...
Boccaccio Boccaccio
Azt mondják, hogy Boccaccio Párisban született; mindenesetre párisi...
Babits Mihály -  Lévay Babits Mihály - Lévay
Pátriárka ment el... Igazi Ember, a Nagyok barátja, Költő... s oly...
Kis gazda rovat
Ez a kellemetlen baj gyakrabban fordul ugyan elő a friss fejős...
Az ujságpapirhiány Az ujságpapirhiány
Az ujságpapirhiány e hét elején még nem oldódott meg, úgy mondják,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98