Dtum
Login with Facebookk
1939 | Április

Maertens dr. lemondott akadémiai tagságáról

Brüsszel, április 2.

Dr. Maertens orvos, a flamand királyi orvosi akadémia tagja vasárnap lemondott akadémiai tagságáról. Ennek a lemondásnak komoly belpolitikai jelentősége van: az utóbbi hónapokban Belgium belpolitikai problémáinak középpontjában Maertens akadémiai kinevezése került és ez a kinevezés idézte elő a legutóbbi belga kormányválságot is.


Maertens flamand nacionalista, Belgium lakosságának azt a részét képviseli, amelyben erős a németek iránti rokonszenv. Az orvos egyébként egy genfi szanatórium tulajdonosa. Néhány hónappal ezelőtt a királyi akadémia tagjává választották és a király a szociáldemokrata Spaak miniszterelnök ellenjegyzésével megerősítette ezt a választást.

 

A flamand nacionalistákkal szembenálló liberálisok ekkor leleplezték, hogy Maertenset a háború alatt hazaárulásért halálra ítélték, mert Belgium német megszállása idején tagja volt a német fennhatóság alatt alakult flamand nemzeti tanácsnak. A halálos ítélet kihirdetése után az orvos Hollandiába emigrált. Később amnesztiát kapott és hazatért. A liberálisok és több vallon államférfi is Maertens lemondását követelte, de Spaak miniszterelnök melléje állt. Emiatt tüntetések voltak a miniszterelnök ellen és ezeknek során egy ízben inzultálták is Spaakot.


A Maertens- ügy ismét kirobbantotta Belgiumban a flamand- vallon ellentéteket. A belpolitikai harcba belebukott a Spaak – kormány. Spaak utódja, Pierlot is csak igen nehezen tudta megalakítani kormányát. A válság miatt legutóbb fel kellett oszlatni a Házat és vasárnap voltak az új választások.
Most, hogy Maertens dr. lemondott az akadémiai tagságról remélhető, hogy hamarosan megenyhülnek a flamand – vallon ellentétek és a belga belpolitikai élet ismét megnyugszik. Maertens lemondása a liberálisok győzelmét jelenti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98