Dtum
Login with Facebookk
1939 | Április

A tűzevő fakírok leleplezett mutatványai

A 20. század nem nagyon kedvez a csodáknak. Napról- napra kevesebb lesz az, aminek titkát nem derítenék ki a kíváncsi kutatók. Igy vagyunk Indiával is. A titkokat lehelő pálmafák még csodákról álmodnak, de India rejtélyes lakói, a fakírok már nem azok többé, amik valamikor voltak. Megfejtették összes titkukat.

Az öreg Indiának komoly versenytársat jelent a vén Európa, mely lassanként elleste a misztikus csodákat, a rejtélyes titkokat. Ma már a fehér emberek is bátran felvehetik a versenyt az ezer csodák országának fakírjaival.

Érdekes kísérletet folytattak nemrégiben az európai fakírok. Megcsinálták mindazokat a trükköket, amelyekről az indiai fakírok híresekké váltak. A kísérletek egyik legérdekesebb trükkje az volt, midőn az egyik szmokingba öltözött európai fakír bemutatta a kéz átszögelését.

Természetesen ez sem egyéb trükknél. Az előadó felmutatta kezét, majd vizsgálatra átadott egy hosszú szöget. A szöget gondosan átvizsgálták és ügyeltek rá, hogy ki ne lehessen cserélni és néhány másodperc mulva a fakír keze már egy deszkalaphoz volt szögelve. Mondanunk sem kell természetesen, hogy nem kell éppen fakírnak lenni az illetőnek, aki ezt a mutatványt elő akarja adni.

Nem kell hozzá más, csak egy kis elszántság. A kézfejet az ujjakhoz vezető erős mozgató inak között át kell fúratni orvossal. A fúrás helyét azután nem engedik benőni, amely így hasonlóvá válik a fülbevaló hordásához átfúrt női fülekhez. Ezen a nyíláson minden további nélkül áttolható a szög, amelyet azután egy deszkalaphoz is hozzá lehet szögelni. A sebből nem fog vér folyni, mivel sebről valójában szó sincsen.

A fakíroknak kedvenc mutatványuk az is, hogy testük különböző pontjait hosszú tűkkel keresztül szurkálják. A mutatvány nem igényel mást, mint anatómiai ismeretet. Ugyanis a testnek vannak bizonyos zónái, melyek vérerekben és idegekben szegények. Ezeket azután minden további nélkül át lehet szórni a hosszú tűkkel, az előadóra komolyabb veszélyt vagy fájdalmat egyáltalán nem jelentenek.

Az úgynevezett tűzevés is a fakírok kedvenc mutatványai közé tartozik.


A kis réztálba elhelyezett parazsak misztikus fényt vetnek az előadó arcára, aki egymás után emeli ki egy kis fogóval a parazsakat. Testének különböző részén végighúzza anélkül, hogy ott égési seb keletkezne. Ennek az a titka, hogy különböző vegyszerekkel szokták előkészíteni testüket a mutatvány előtt. De tökéletesen megfelel erre a célra a tojásfehérje is.

A tojásfehérje rászárad a bőrre és megóvja a testet az égési sebektől. A fakírok viszont nem állnak meg, tovább folytatják mutatványukat és a kis parazsakat egyenként nyelvükre helyezik. Itt nincs szükség semmi előkészítésre, mivel az előadó védelméről itt maga a természet gondoskodik. Ugyanis a száj bő nyálkioldódása hat védőleg az égési sebek ellen. Ahol parázs tüze a nedves nyelvet érinti, ott nyomban kialszik és többé nem éget.

A tűzevés tehát, ha nem is éppen csoda és nem is annyira veszélyes, de azért nem ajánlatos, hogy esetleg ennek a kis cikknek a hatása alatt kísérletezzünk vele, mert meg vannak a mutatványnak az apró kis fogásai, amit nem lehet így szavakba öntve elmondani és amire a fakír csak a saját kárán, illetve apróbb égési sebei árán jön rá.

A tűzevés egyes fakírok színesebbé és érdekesebbé teszik azáltal, hogy petróleumot isznak, azaz pontosabban szájukba vesznek, amit azután egy kis lángoló fáklya felé fújnak ki magukból és így azt a hatást érik el, mintha szájukból lángok törnének elő. Ezt a produkciót már valamivel nehezebb elsajátítani, de viszont ez sem ördöngösség. Gyorsaság és egy kis bátorság kell hozzá.

A fakír a szájában tartott petróleumot nagy erővel fújja a láng felé, amely szájából a levegő nyomásának hatása alatt úgy tör elő, mintha sűrű, tömör sugárban permeteznék. A levegőben úszó parányi kis cseppek abban a pillanatban lángra kapnak és a fakír eléri a kívánt hatást. Lángok törtek elő a szájából.

A fakírok csodái szinte megszámlálhatatlanok. Műsorukban egymást váltják érdekesnél érdekesebb mutatványok. Ugyancsak gondoskodnak arról, hogy a nézők szemében növeljék misztikus hírüket. Nem elégszenek meg az élve eltemetés csodájával. Azt már nagyon is jól ismerik az európaiak. Hiszen itt nem történik más, mint hatásos beállítások között a fakír előre megásott sírjába fekszik, ahol egy deszkalapot helyeznek rá, végezetül pedig betemetik földdel.

Alighogy az első göröngyök beborítják a deszkalapot, a fakír máris igyekszik, hogy megszabaduljon kellemetlen helyzetéből. Áttöri a sírgödör vékony falát és így szabaddá válik egy szélesebb és az eddiginél kényelmesebb üreg, ahol azután a fakír bátran eltölthet egy-két napot, hiszen bőven van odakészítve ennivaló, sőt levegőről sem feledkeztek meg, fölhasználva valamelyik közeli odvas fának az üregét, hogy ott a fakír részére levegőcsatornát készítsenek.

Ez a mutatvány ma már csak a múlté, nem hisznek benne. Kénytelenek voltak tehát a termékeny fakíragyak más csodáról gondoskodni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A tűzevő fakír A kéz átszögelése a legnépszerűbb fakírmutatvány
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A BSzKRt nyerte a nemzetközi kosárlabda tornát A BSzKRt nyerte a nemzetközi kosárlabda tornát
A Nemzeti Sportcsarnokban pénteken a nemzetközi kosárlabda tornát...
A szörmekódex 1936-37 A szörmekódex 1936-37
Venus im Pelz Vénusz bundában, gyermekkorunk egyik eltiltott regénye....
II. Rákóczi Ferenc II. Rákóczi Ferenc
A könyvnek talán azt a címet lehetett volna adni: A Harmadik Rákóczi....
Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
Bodor Aladár : Éjszakára való Bodor Aladár : Éjszakára való
Ha meghalok, a sírba fogok vinni Az ágyamból egy álommal telt...
Nem kell az operációtól félni! Nem kell az operációtól félni!
- Három sebesültet hoztunk! - állít be a tábori felcserek műhelyébe...
Keserű kifakadások a pesti Wallace-ok vasárnapi értekezletén Keserű kifakadások a pesti Wallace-ok vasárnapi értekezletén
Hasonló összejövetel már volt egyszer a közelmultban. Akkoriban a...
Vatikán békeakciója Vatikán békeakciója
A római pápa mint Szentatya hivatásánál fogva és valószínűleg a...
A Taylor-jelentés és a Gömbös-kormány A Taylor-jelentés és a Gömbös-kormány
A magyar állam bevételeinek és kiadásainak alakulása a költségvetési...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98