Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Vitéz nagybányai Horthy István világraszóló repülőbravurja

Vitéz nagybányai Horthy István nagyszerű repülőbravúrja nemcsak a magyar sportrepülés történetében jelent kimagasló eredményt, hanem méltán kelti fel a világ csodálatát is. A magyar sporttársadalom és a magyar nemzet büszke örömmel fogadta vitéz nagybányai Horthy Istvánt hazaérkezése alkalmából.

A legteljesebb elismerés indokolt, hiszen valóban bámulatraméltó a Magyar Aero Szövetség elnökének ragyogó teljesítménye. Vitéz nagybányai Horthy István százlóerős kis sportrepülőgépével tizenhat nap alatt tette meg a Budapest-Bombay-Budapest több mint tizenháromezer kilométeres utat teljesen egyedül. Hajóval ezt az utat több mint egy hónap alatt lehet megtenni, de sürgős üzleti ügye miatt vitéz nagybányai Horthy István nem mehetett hajóval, hanem repülőgéppel vágott neki az ázsiai útnak.

Julius 18-án hajnalban indult Budapestről és többszöri leszállás után már 22-én szerencsésen megérkezett Bombayba. Megérkezésekor Milkó Ákos magyar konzul és az újságírók fogadták a bátor pilótát, majd az Aero Club vacsorát adott tiszteletére. Az üzleti ügyeket sikerült lebonyolítania, majd kilenc napi bombayi tartózkodás után, július 31-én hétfőn délután ismét repülőgépbe szállt, hogy mielőbb hazaérkezhessek.

Kerachi-Basra-Adana-Istanbul-Szófia-Beograd érintésével, nagyjában az odautazás irányát követve, csütörtökön megérkezett Budapestre. A legelső magyar pilótafőhadnagynak a visszautazása is a legsimábban bonyolódott le.

Vitéz nagybányai Horthy István repülőútjáról nemcsak a világ sportkörei, hanem a legnagyobb lapok is a legteljesebb elismerés hangján emlékeztek meg. Erre a páratlan repülőbravúrra sokáig fognak emlékezni az emberek...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Apa és fia megható találkozása  Vitéz nagybányai Horthy István mosolyogva mondja el édesapjának a páratlan repülőút részleteit
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98