Dtum
Login with Facebookk
1935 | Június

Byrd expedíciója a Déli sarkon

Byrd tengernagy, aki expedíciójával hosszú hónapok óta a Déli sarkvidéken tartózkodik, rövidesen visszatér hazájába, az Egyesült-Államokba. A népszerű amerikai kutató az utóbbi időben gyakran küldött jelentést tapasztalatairól.

Így legutóbb jelentette, hogy a Marie Byrd terület megszakítás nélkül tart az Antarktisz partoktól egészen a Déli sarkig. Azt is megállapította, hogy az eddig létezőnek hitt Transz- Arktisz nevű tengerszoros; nincs. Mindezeket repülőútján állapította meg. Byrd az egész területet az Egyesült-Államok tulajdonának jelentette ki.

A déli sarkvidék hóval, jéggel borított kontinensén a sikertelen expedíciók hosszú sora után 1911 végén Amundsen-nek sikerült elérnie a déli pólust. Két hónappal később Scott is arra járt, de visszatértében expedíciójával együtt éhenhalt a hósivatagban. Három évvel később Shakleton vállalkozása kudarccal járt.

Byrd tengernagyot, legújabb expedíciójával kapcsolatban több tudós megtámadta és reklámhajhászással vádolták. Kétségbe vonták azt, mintha az expedíció veszedelmes vállalkozás lenne.

Ma már nem nehéz dolog a déli sarkvidéken tartózkodni, hiszen a Byrd-expedíció tagjainak autó, repülőgép áll rendelkezésére, kitűnő házakban laknak, rádiójuk, gramofónjuk van, ellátásuk pedig kifogástalan. A legfinomabb gyümölcstől és pecsenyétől a tejig mindenük van. Házaikat fűtik ...

Ezt mondják az angol tudósok és abban igazuk is van, hogy Byrd expedíciója a legkitűnőbb felszerelésű.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Byrd őrnagy az expedíció vezére Byrdék hóautója Byrdék repülőgépe a délisarkon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98