Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1939 | Február

Egy duna-tiszaközi községben keresik a Dohány-utcai merénylet tettesét

Vasárnap egy nőt is őrizetbevett a rendőrség - Több fegyvert találtak az egyik gyanúsított lakásán

A Dohány-utcai bombamerénylet ügyében tíz nap óta folyó nyomozás vasárnap délelőtt ujabb fordulathoz ért. Ha a jelek nem csalnak, a rendőrség a kezdeti tapogatódzások után most már megtalálta a helyes nyomot és minden jelből arra lehet következtetni, hogy rövidesen együtt lesznek azok a terhelő adatok, amelyeket majd beismerő vallomás követ.


Vasárnap délelőtt ujabb két rendkívül érdekes őrizetbevétel történt. Ezzel a két őrizetbevétellel kapcsolatosan látszik igazoltnak az a feltevés, hogy rövidesen letartóztatásba kerülhet a Dohány-utcai zsidótemplom előtt elkövetett bombamerénylet lelkiismeretlen tettese.
Kétszáz detektív üldözi dr. Sombor-Schweinitzer József rendőrfőtanácsos irányítása mellett a merénylőt, akinek letartóztatása most már csak órák kérdése. A bombamerénylet ügyében folytatott lázas nyomozásról a Hétfő Reggel munkatársa a következőkben számol be:

Fegyvereket rejtegetett az egyik gyanusitott

A főkapitányság politikai osztályán szüntelenül szólnak a telefonok, állandó az izgalom, a detektívek jönnek-mennek, mindig újabb és ujabb gyanusitottakat állítottak elő, jelentéseket készítenek, tanukat hallgatnak ki az épület előtt pedig indulásra készen várakoznak az autók, hogy a nyomozók percek alatt a helyszinen lehessenek, ha szükség mutatkozik egy-egy ujabb adat ellenőrzésére.


Szombaton délután, mint ismeretes, őrizetbe vettek egy szerelőt, akinek azonban vasárnapra sikerült igazolnia, hogy a nála talált bombaalkatrészeket Kőbányán ipari robbantások céljára használta. Elbocsátották a főkapitányságról, de helyette rendőrkézre került az az idősebb férfi, aki állítólag a bombamerénylet elkövetése után tíz-tizenöt perccel találkozott a tettessel és vele együtt az 5-ös jelzésű villamosra szállt, a Berlini-térről pedig a 11-es jelzésű kocsival Ujpestre robogtak. Mialatt a rendőrségen vasárnap ezt a férfit faggatták, a detektívek házkutatást tartottak lakásán, ahol különböző lőfegyvereket, - egy puskát és három revolvert – találtak.


Ezzel kapcsolatban is kérdést intéztek a gyanusítotthoz, az idősebb férfi azonban nem tudott választ adni arra vonatkozóan, hogy honnan szerezte, kitől vette és miért rejtegette a lakásán a revolvereket. Miután szerepe felette gyanusnak látszik, a rendőrségen őrizetbe vették.

Egy nő gyanus szerepe

Ezzel azonban a nyomozás még korántsem zárult le, mert időközben ujabb bejelentés érkezett a főkapitányságra, amely arról számol be, hogy egy köruti üzlet szélsőjobboldali felfogásáról közismert elárusitónője szoros barátságot tart fenn egy ugyancsak jobboldali mozgalmakban fontos szerepet játszó férfivel, akivel a merényletet megelőző napokban sokat volt együtt. A jelek szerint az elárusítónőnek tudnia kellett a tervbevett bombamerényletről, de az nincs kizárva, hogy a férfi tettese, vagy bűnrészese a büncselekményeknek.

 

Természetesen most már az volt a rendőrség legfontosabb feladata, hogy a gyanus elárusitónőt és a férfit előkerítsék. A politikai osztályon nyilvántartott nőt vasárnap délben elő is állították és nyomban megkezdték részletes kihallgatását. Ugyanekkor intézkedés történt, hogy a baloldali mozgalmakban aktiv szerepeket játszó férfit is kerítsék elő. Ez azonban nem sikerült, mert a gyanuba vett – nyilván tudomást szerezve a történtekről – lakásáról megszökött, de a rendőrség már azt is tudja, hogy az egyik duna-tiszaközi községben bujkál.

 

Vasárnap délben Sombor-Schweinitzer József főtanácsos telefonon érintkezésbe lépett az ottani csendőrséggel és utasítást adott, hogy figyeljék a vasutállomást és kövessék lépésről-lépésre az állítólagos merénylőt. Ugyanekkor négy detektív gyorsvonattal utazott a jelzett községbe, hogy a helyszinen elfogják és Budapestre kisérjék az állítólagos tettest.

 

Ettől a nyomtól eltekintve a főkapitányság még más irányban is folytatja a nyomozást, amelynek vezetői azon az állásponton vannak, hogy a legkisebb könnyelműséget sem szabad ebben a nagyfontosságu bünügyben elkövetni s a legapróbb részletekig ki kell vizsgálni minden bejelentést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A BSE nyerte a vízipóló Magyar Kupát A BSE nyerte a vízipóló Magyar Kupát
Nagyszámú és előkelő közönség vette körül vasárnap este a...
Az 1924. év periodikus üstökösei Az 1924. év periodikus üstökösei
Az 1924. év periodikus üstökösei. Az eddig ismeretes 25 időszakos...
A borsodi ármentesitő munkák 1935-ben befejezést nyernek A borsodi ármentesitő munkák 1935-ben befejezést nyernek
Borsod az egyetlen területe az országnak, amely a multban...
Lányi Viktor: Új zeneesztétika Lányi Viktor: Új zeneesztétika
Ha valahol, a zeneesztétikában jogosult a szkepszis a fennálló,...
A Junkers-művek óceánrepülő gépe, a „Bremen” A Junkers-művek óceánrepülő gépe, a „Bremen”
Az egész világ lázas izgalommal kisérte útját és általános volt az...
Csillagvizsgáló Csillagvizsgáló
Ivan Mosjoukine Amerikában két nagy filmet fejezett be. A jövő...
Egy műfaj születése és pusztulása Egy műfaj születése és pusztulása
A szemünk előtt történt minden, ott állottunk a bölcsőnél, hisz talán...
Vadászat a világűrben Vadászat a világűrben
„X. Y. és neje szívesen látják önt … hó ... én rendezésre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98