Dtum
Login with Facebookk
1939 | Február

Tizenöt embert állítottak elő a Dohány-utcai merénylet miatt

A Dohány-utcai zsinagóga ellen elkövetett felháborító kézigránátos merénylet ügyében n rendőrség két nap óta a legnagyobb eréllyel folytatja a nyomozást. A detektívek százai keresik a tettest és minden jel arra vall, hogy egész rövid idő alatt sikerül is elfogni.


A nyomozás vasárnap döntő stádiumba jutott és most már órák kérdése a tettes kézrekerítése.


Vasárnap délelőtt és délután a főkapitányság emberei a Dohány-utca 1. számu ház lakóit hallgatták ki, hogy a tanuvallomásokból teljes pontossággal megkonstruálhassák a merénylet lefolyását és hogy közelebbi adatokat kapjanak a merénylő személyére vonatkozólag. A tanukihallgatások érdekes adatokat tártak fel. Három nő, akik valamennyien a Dohány-utca 1. szám alatt laknak, teljesen egybehangzó és pontos személyleírást adott a merénylőről. Valamennyien magastermetünek, 40-45 év körülinek mondják a tettest, aki lefelé jövet fekete szemüveget tett föl, valószínűleg azért, hogy nehezebben ismerjek fel.

 

A tanuvallomásokból megállapították azt is, hogy a tettes, miután a gránátot eldobta, lóhalálában vágtatott a lépcsőkön lefele. Először az ötödik emeleten látták, ott még fekete szemüveget viselt, azután a harmadik emelet fordulójánál találkozott vele egy nő, de akkor már a tettes levette szemüvegét és ugy menekült. A házbelieknek feltűnt, hogy rendkivül idegesen viselkedik, de természetesen senki sem sejtette akkor még feltűnő viselkedésének az okát. Utoljára az első emeleten találkozott vele egy háztartási alkalmazott, aki alaposan szemügyre vette, még utána is tekintett. A merénylő két-három lépcsőfokot ugrott egyszerre és pillanatok alatt eltűnt a sötét kapualjban.

Vallomások a merénylet lefolyásáról

A vasárnapi kihallgatások teljesen tisztáztak a merénylet lefolyását is. Eszerint
kétségtelen, hogy a kézigránátokat az izraelita templommal szemben lévő ujonnan épült Dohány utca 1. számu bérpalota lapos tetejéről dobták el.
A magastermetű, 40-45 év körüli tettes - a tanuvallomások szerint - a délután folyamán felment a ház ötödik emeletéig és innen egy csapóajtón át jutott ki a lapos tetőre.
A tető szélén lehasalt és igy várta azt a pillanatot, amikor a maga mellé helyezett kézigránátokat „begyujthatja” és a templomból kiözönlő tömeg közé dobhatja.
A ház lapos tetején pontosan kivehetők voltak azok a nyomok, amelyeket a merénylő maga után hagyott. Megtalálták itt a kézigránátnak néhány részét is. A tettes gyors egymásutánban dobta le a gránátokat.
Az első robbanáskor tizenkét ember állott a templom előtt és a szerte repülő repeszdarabok mind a tizenkettőt megsebesítették.
A hatalmas detonációra a templomban lévők között óriási pánik keletkezett és többen ösztönszerűen kiszaladtak az utcára. Azok viszont, akik megsebesültek, befelé rohantak, hogy menedéket találjanak az esetleges ujabb kézigránát elől.
A következő pillanatban máris robbant a második gránát, amelynek ujabb nyolc sebesült lett az áldozata.
A mentők a templomba mentek be a sebesültek után és ott kötözték be sérüléseiket.

Tizenöt előállított

A nyomozás lankadatlan erővel folyt egész vasárnap és a késő esti órákig összesen tizenöt gyanus emberi állítottak elő a főkapitányságra.
Az előállítottak legtöbbje fiatalember, akikről kiderült, hogy vagy a bombamerénylet előtt, vagy alatt, vagy pedig közvetlenül a robbanások után a dohányutcai zsidótemplom körül ólálkodtak. Nem lehetetlen, hogy a tettes is az előállítottak között van, bár ennek kevés a valószínűsége. Mind a tizenöt előállítottat kihallgatták az esti órákig, de ezek a kihallgatások egyelőre pozitív eredményre nem vezettek.
Valamennyien állhatatosan tagadnak és mindannyian alibit kívánnak bizonyítani.
A főkapitányság emberei most ezeket az alibi bizonyítékaikat kénytelenek ellenőrizni és ez a munka szintén jelentős időt vesz igénybe, mert a detektiveknek végig kell járniok mindazokat a helyeket, amelyeket a gyanusitottak vallomások során megjelöltek.
A vasárnapi nyomozás azt is megállapította, és ez most már szinte bizonyosra vehető, hogy
az elvetemült tettes a merényletet egyedül követte el, vagyis abban a pillanatban, amikor a tetőről elhajította a kézigránátokat, nem tartózkodott mellete senki. Társai, ha voltak is, a tett elkövetésekor nem voltak a helyszínen.
Még egy érdekes adatot vetett felszínre a vasárnapi nyomozás. A detektívek olyan értesülést szereztek, amely szerint nem lehetetlen, hogy a merénylőt a Dohány-utca. 1. számu ház közelében autó várta és ezen menekült el a helyszínről. Most ebben az irányban is folyik a kutatás, keresik azt a titokzatos sötétkék autót, amit a merénylet utáni percekben többen láttak a Károly-körut felé elrobogni.
Szorul a hurok a tettesek körül
Vasárnap estére már körülbelül kialakult a nyomozás képe.
A detektívek ismerik a merénylet elkövetésével alaposan gyanúsítható ember nevét, lakását, előéletét és az esti órákban valóságos detektivgyürü veszi körül azokat a helyeket, ahol rendszerint meg szokott fordulni.
Az illetőre tökéletesen ráillenek a szemtanuk által adott személyleirások. Remélik, hogy rövidesen elfogják az illetőt és kihallgatása során tisztázódni fog, hogy ő volt-e a tettes, vagy pedig tovább kell folytatni a nyomózást.
Az esti órákban több szavahihetőnek látszó szemtanu jelentkezett a rendőrségen és egybehangzóan azt állították, hogy a bombamerénylőnek két bűntársa is volt.
Ezek a robbanásokozta pánikhangulatban, anélkül, hogy bárki is feltartóztatta volna őket, elmenekültek a Károly-körút irányába, ugyanabba az irányba, amerre – más tanuk szerint – maga a merénylő is menekült.

Eliássy Sándor főkapitány nyilatkozata.


Munkatársunknak „Eliássy Sándor főkapitány vasárnap este a következő nyilatkozatot adta a rendőrség munkájáról.


- A rendőrség teljes erővel nyomoz a dohányutcai bombamerénylet ügyében. A Magyarországon példátlanul álló, felháborító büncselekmény tettesének kinyomozása rendkívül nehéz, hiszen csak meglehetősen pontatlan személyleírás állott a rendelkezésére. Kétségen kívül megállapítottuk, hogy a merénylő a dohányutcai templommal szemközt lévő ház csapóajtaján keresztül jutott fel a lapos tetőre és onnan dobta le a kézigránátokat. Az elmult kétszer huszonnégy óra alatt a detektívek kitünően dolgoztak és most már remélhetjük, hogy az elvetemült merénylet tettese és büntársai órákon belül kézrekerülnek. E pillanatban tizenöt előállított egyént hallgatnak ki a rendőrségen. Ezeknek több-kevesebb közük van a merénylethez, ámbár, hogy aktív részt vettek volna benne, határozottan nem állíthatjuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Éliássy Sándor főkapitány Dr. Éliássy Sándor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98