Dtum
Login with Facebookk
1939 | Február

A Ferencváros változatos játékkal felnyomult a bajnokság élére

Ferencváros – Szolnoki MÁV 5:3 (2:2)

Az őszről elmaradt Ferencváros - Szolnoki MÁV mérkőzést vasárnap játszották le az Üllői-úti sporttelepen. A csípős, hideg, de napsütéses időben 5000 néző ment ki a pályára, hogy a mérkőzést végignézze. Az 5000 néző közül legalább négyezren a B-tribünön, a napos oldalon helyezkedett el. Nagy volt a „futballéhség”.

A Ferencváros öltözőjében nyugodtan készülődnek a mérkőzésre. Hlavay György, a csapat trénere fekete táblára ábrákat rajzol és így magyarázza el játékosainak a haditaktikát.

A szolnokiaknál azt sajnálják, hogy Sárkány megbetegedett és nem játszhat. A. csapat tehát így áll fel a Ferencváros ellen:
Horváth II. - Kiss Péter, Draskóczy - Csabai, Selmeczi, Bujáki, - Szántó, Podmaniczky, Kolláth, Korom, Horváth.

A kopaszodó Bujáki vezeti a pályára a Szolnoki MÁV csapatát. Kék-fehérben vannak a játékosok, csak a kapuson feszül kanárisárga trikó. A Ferencváros zöld-fehér csíkos trikóban fut ki a pályára.

A fényképészek is, úgy látszik, ki vannak éhezve futballra, mert mindkét csapatot minden elképzelhető pózban lefotografálják. A Ferencváros játékosoknak jeges szél fúj az arcukba, mert ők játszanak szél ellen, ebben az összeállításban:
Tihanyi - Tátrai, Polgár - Lázár, Sárosi III., Pósa - Táncos, Sárosi dr., Jakab, Toldi, Gyetvai.

Jakab indítja el a labdát és ebben a pillanatban felviharzik a tribün felől a régen nem hallott „Hajrá, Fradi! Hajrá, Fradi!” Tátrai első megmozdulására felhördül a ferencvárosi tábor, mert a levegőbe, rúg és Kolláth, mint a vércse csap le a labdára, úgy látszik, hogy gól is lesz, de Tátrai még jóváteszi hibáját, utoléri a szolnoki gólzsákot és előtte „hazaadja” a labdát.

A Ferencváros első támadását Sárosi dr. éles fejessel küldi a kapu mellé, de a 4-ik percben már megvan a Ferencváros első gólja. Pósa futtatja Gyetvait, az nagy előnnyel kanyarodik a kapu felé, aztán futtában remek lövést küld a bal felső sarokba, amely után Horváth hiába nyúl. A labda hálót ér. 1:0-ra vezet a Ferencváros.

Egy lelkes ferencvárosi meg is jegyzi:
- Csak négy perce játszunk és máris a tabella élén vagyunk…

A következő percben Toldi holtbiztos helyzetből kapufának lövi a labdát. A Ferencvárosi öröm nem sokáig tart, mert a 10-ik percben váratlanul kiegyenlít a Szolnoki MÁV.

Szabadrúgáshoz jutnak, Csabai azonban nem lövi, hanem vezeti a labdát, aztán leadja Szántónak, akit teljesen fedezetlenül hagynak a ferencvárosi védők. Ő kapura lő, a labda elgurulna a gólvonal előtt, ha Kolláth ott nem teremne, és be nem pöccintené a labdát a hálóba. 1:1.


Változatos lesz a játék. A 15. percben Sárosi III. előre adja a labdát bátyjának, aki azonnal lő, de Horváth II. kiüti a labdát. Újra Sárosi dr. elé, aki most már eltalálja a kaput. 2:1-re vezet a Ferencváros! Derűs jelenet következik. Táncos beküzdi magát középre, aztán kiadja a labdát jobbszélre. Meg is jegyzi valaki:
- Azt hitte Táncot, hogy, ő most a jobb szélen van…

Sok a hiba mindkét fél részéről. A Ferencvárosban főként Jakab ejt sok hibát. A jól induló támadások rendszerint nála feneklenek meg. Egy alkalommal kicsalja a kapust a kapuból és ahelyett, hogy lőne az üres kapura, lepasszolja a labdát - rosszul - Táncosnak.

Kolláth és Sárost összefejel, de nincs semmi baj. A szolnokiak mind jobban belejönnek a játékba, s a 30. percben Szántó beadását Tihanyi ahelyett, hogy megfogná, ügyetlenül az előtte ácsorgó Kolláth elé üti, akinek most már gyerekjáték beemelni a labdát a hálóba. Újra egyenlített a Szolnoki MÁV. 2:2.

- Szélre játszani - követeli a B-közép kórusban. Kolláthtal nem bír a ferencvárosi védelem, minden mozdulata veszélyt jelent. A kis Sárosi már alig áll a lábán a fáradságtól. 

 

A második félidő első percében Sárosi dr. kiugratja Jakabot, aki a kifutó kapus fölött beemeli a labdát a hálóba. Újra a Ferencváros vezet 3:2-re.

Viharos Ferencváros-támadások kezdődnek, amelyeknek mindenkor a kitűnő Gyetvai a lendítő kereke. A 10. percben Lázár tör előre. Lőj! - kiáltják felé, de ő leadja Sárosi dr.-nak. aki fordulásból pompás gólt lő a jobb felső sarokba. 4:2-re vezet a bajnokcsapat.

Toldi fellöki Csabait, aki estében utána rúg Toldinak. Toldi erre neki megy a szolnoki játékosnak. Összefutnak a játékosok, tülekedés támad. Ez két percig tart és Szigeti játékvezető erélyes föllépéssel megnyugtatja az izgatott játékosokat.

A Ferencváros tovább ostromol. Egymásután négy sarokrúgást ér el. De a 23. percben kiszabadul a Szolnok a ferencvárosi ostromgyűrűből. Kolláth szökteti Szántót, aki lesről indul. Pósa üldözi, de nem tudja utolérni és a szélső lövését Tihanyi nem védheti. 4:3. Már csak egy gól a Ferenc-város előnye!

A 30. percben a Ferencváros bebiztosítja győzelmét, Jakab lövése már-már elsurran a túlsó kapufa mellett, amikor a villámgyors Gyetvai ott terem, elcsípi a labdát és éles szögből bevágja a Ferencváros ötödik gólját. 5:3.

A szolnokiak még mindig nem adják meg magukat, minden labdáért küzdenek és minden támadásuk veszélyes, a „bohémesen” játszó ferencvárosi védelem mellett. A 45. percben Kolláth félelmetesen kitör, de Tátrai ellöki őt.


A Ferencváros megérdemelten nyerte a mérkőzést, mert technikában, gyorsaságban és összjátékban felülmúlta ellenfeleit. A csapat legjobb játékosa Pósa és Gyetvai volt. Jakab - nem centercsatár! Sárosi dr., csak a második félidőben melegedett bele a játékba.

A Szolnoki MÁV kedvező benyomást keltett és minden csapatrészében megfelelt. Horváth II., a kapus, de főként Selmeczi, Kolláth és Szántó játszott kiválóan.

Hlavay György, a Ferencváros trénere így nyilatkozott:
- Elkönnyelműsködött mérkőzés, a reális eredmény 5:1 tett volna.

Vitéz Kemenessy Sándor, a Ferencváros igazgatója:
- Nagyon szezóneleji játék volt. Az erős szél zavarta a játékosokat.

Romhányi Ferenc, a Szolnoki MÁV intézője:
- Szép játék volt. A Ferencváros jobb kondíciójával megérdemelte a győzelmet.

Wéber Lajos, a Szolnoki MÁV trénere:
- Nem tudom, miért nem adott a bíró tizenegyest...

Szigeti György, játékvezető:
- A vitatott tizenegyes nem volt szándékos eset, mert a csatár a kapuson esett keresztül és nem Tátrai lökte el.

Ezzel a mérkőzéssel végre befejeződött az őszi futballszezón…

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kiegyezési tárgyalások A kiegyezési tárgyalások
Európaszerte nagy érdeklődéssel tekintenek a mostani kiegyezési...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Megjelent a Gresham Biztositó Társaság magyarországi fiókjának...
Mozgófénykép-szinészek Mozgófénykép-szinészek
A mozgófényképeket készítő vállalatoknak jól szervezett társulataik...
Az orosz forradalom harczosai Az orosz forradalom harczosai
Egy január 2-ikán kelt hivatalos jelentés szerint Moszkvában végkép...
MTK – KAC 5:1 (3:1) MTK – KAC 5:1 (3:1)
A múlt vasárnapi „félrelépés” után a magyar bajnokcsapat...
Az elfelejtett irodalom
Vajon milyen tényezők döntik el, hogy melyik alkotás marad fönn a...
Ferdinánd román király Csernovitzban Ferdinánd román király Csernovitzban
Ferdinánd román király, Mária királynő és Erzsébet főhercegnő...
Ahol nincs becsületes ember Ahol nincs becsületes ember
A „La Croix” cimű francia lap munkatársa a közelmultban...
A Kossuth Lajos tervezett siremléke A Kossuth Lajos tervezett siremléke
Nem sokára elérkezik már az ideje, hogy a boldog emlékü nagy hazafi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98