Dtum
Login with Facebookk
1939 | Július

A párisi utca- napsütésbe

Páris, julius közepe.

Legyünk őszinték: ha az ember Párisban jár nyáron, akkor látja csak, hogy milyen pompásan lehet nyaralni- Budapest(en)


Strand Párisban aránylag kevés van. A ,,Molitor nevezetű a legnevezetesebb tul a Szajnán. Azután a ,,B -ben van egy-két strand, de ezek inkább klubhelységük. A fürdőzőket a Szajna várja…egy uszoda bocsájtja át a vizet, hogy az alig mozdul. És világoskék csempével borították be a medencét, ugy hogy az ember akár hiheti, hogy a cote d’ Azur vizében fürdik.
A strand képe tarka-barka, nagyon divatosak a színes fürdőruhák. A sok gyönyörű nő között is feltűnt egy, a legszebb, a legdivatosabb, ugy, hogy érdeklődtem: ,,Kicsoda ő és merre van barátja?” Pesti lány volt.

Az utca képe a párizsi nyár napsütésben?

Éppen ugy fest, mint bármelyik nagyváros-kánikulában, nyüzsgő lombok alatt!” Talán nálunk mégis-szabadabban, könnyebben öltöznek az emberek. Különösen a férfiakra vonatkozik ez a megállapitás. A fehérbetétes cipőket alig ismerik, viszont nagyon divatos az egykori Girardi-szalmakalap, amelynek Budapesten már az emléke él csupán. Giardiról, az egykori hires bécsi komikusról nevezték el. ,,Le…es……”rég meghalt az operett eme fejedelme, most pedig- ,,Vive le rei!” – itt,,Cheralier-kalapnak” hivják a Giardi-kalapot, a divatos sztár iránt való megbecsülésből

Árulnak, persze, fagylaltot is az utcán, de aránylagosan korántsem annyit, mint Budapesten. Inkább a gyümölcsnedv a divat, meg a paradicsomlé, ebből aztán van fogyasztás bőven. A francia főváros különben is az utcán él a bisztrók, kávéházak előtt, de a kánikulában aztán mindenütt sötétek a lakások ablakai. Mondják (nem láttam, csak hallottam?) Ilyen névjegyek is vannak:,,M.Viegard ,,Tont va bien” bistro 3-ik asztal, negyedik szék.”

Az utca szélén, a járdán, a kávéházak előtt üldögélők mennyiségén valóban nem látszik meg a ,,Saisin mort”-amely fogalom- különben is rég kiment a divatból. Deaz utca közepénél forgalma sem csökkent, szédületes az autóközlekedés, amely az elmult héten, a nemzeti ünnep dátuma előtt még csak fokozódott. A közlekedési rendőrők sötétkék posztóruhájukban bonyolitják a forgalmat, éles hangú sipokkal, lázasabb vergődő fehér botjukkal. Ezek a párisi közlekedési rendőrök igen nevezetes alakjai az utcának. Pesten azt mondanák rájuk:- ,,Jó pofák”. két kis történetet följegyeztem róluk. Az egyik esetet egy barátom mondta el, aki megkérdezte egy rendőrtől, mennyi ideig tart az út ……… ? A rendőr azt felelte. –Nem tudom, Uram még sose voltam autón ………
A másik esetet egy pesti ujságiró mesélte, aki azt mondta rossz franciasággal a közlekedési rendőrnek, hogy –szeretne eljutni a Clung muzeumhoz.
A rendőr ránézett:
- Szeretne? Hát miért nem megy? Ön itt szabad országban van: Uram, ki akadályozza meg önt a szabad mozgásában? Mutassa meg, ki az –én széttépem!
…DE nem mondta meg neki, hogy juthat el a Cluny-muzeumhoz.
A bélyegárusok vigan működnek a szabadban, ősi helyükön, a Champs Elyesé.-n Itt van ugyanis az ugynevezett ,,Bélyegbörze”. Megfigyeltem, hogy egy bélyegalkusz válogatás közben megtörölte a homlokát.
-Pfü, de meleg van!
Azt mondta rá a bélyegárus:
-Akkor vegyen alaszkai bélyeget! Az a hó és jég hazája.
Maupassant mellszobra ott áll a Parc Monccau-ban. Tipikus kis multszázadvégi szobor ez, benne van a ,,Finn de Siecle” minden, könnyek között mosolygó szentimentalizmusa. A szép, oroszlánfejű Maupassant büszkén néz a szobron a világba, de a szobor talapzatára odatelepedett az iró megőrzője, megölője, az akkori párisi nő, kontyos frizurával, páncélfűzőben puffos ujjakkal, gombos cipőben. Akármilyen korban, akármilyen öltözetben egyforma a Nő…Eszünkbe jut Maupassant hires mondása: ,,Egy életen át csak vele foglalkoztunk és sose tudjuk meg, kicsoda!”
Ha már a szobroknál tartunk, emlitsűk meg, hogy Balzac hálókabátos, papucsos alakja kilépett a Rodin-muzeum homályából s ujra ott áll Páris egyik terén, honnét harminc évvel ezelőtt a felháborodás, a meg nem értés elűzte.
A genie. végül mindig diadalt nyert

A nemzeti ünnep előtt soha nem látott forgalmat bonyolitott le a párisi ucca. A boltok egyszerűen kiköltöztek az uttestekre, hatalmas sátortáborrá alakult Páris város. Minden harmadik sátorban szerencsekereket forgattak, amely forgatáson, szerencsés esetben a lotteria sorsjegyet nyert az ember.

Itt még néha lehet nyerni, de- azt mondják az őssorsjegy vásárlók, hogy itt még néha lehet nyerni, de a lotterian soha.

A sok művész, a sok sztár között Marlene Dietrichet is várta a párisi utca, akit itt ma is sokan szeretnek mély hangjáért, érdekes, fátyolos tekintetéért. Beszélik, hogy egyszer már egy ünnep alkalmával énekelt az utcán és akkor megszólalt egy polgár a hallgatók gyűrűjének hatodik sorában:
-Hol az énekesnő? Lenn a Metróban?
-Miért?...
- Tul mélyről jön nekem ez a hang….

Marlene különben mindig meglepi valamivel a párisiakat. Mostani szereplése alkalmából fölelevenitették nyolc évvel ezelőtti érkezését, amikor is piros bársonynadrágban szállott le a vonatról a ,,Garede I’ Est”-ben. Egyik hirlapiró meg is jegyezte:
Madame, nem ön az első, aki piros nadrágban érkezett Párisban
Ki volt a másik?
Simonyi, a magyar hangáróbester.

Én, a sorok irója, a párizsi utcának régi szerelmese, még elutazása előtt bejártam a Quartier Latin kedves zegzugos utjait. És a nagy boulevardon elém perdült egy elsárgult hársfalevél. Mintha a nagy magyar költőt idézte volna: ,,Párisba tegnap beszökött az ősz!”
Körülnéztem a latin negyed vidám, gyümölcsszörpös, fagylaltos, muzsikás nyári életén. Talán éppen igy látta ezt Ady Endre valamikor? ,,Egy perc a nyár, meg sem hökölt belé- s Párisból az ősz kacagva szalad!”….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A csábító büntetése A csábító büntetése
Egy amerikai polgár feleségébe szerelmes volt egy néger. Az agyafurt...
Rövidek Rövidek
Mint a brit hírszolgálat Costaricából jelenti, nicaraguai politikai...
Önműködő felfüggesztő készülék ívlámpák számára Önműködő felfüggesztő készülék ívlámpák számára
Mindnyájan emlékezünk oly esetre, midőn a felfüggesztő drót...
Göring a német nép hangulatáról Göring a német nép hangulatáról
Az ellenségnek arra az érvelésére, hogy a német nép hangulata annyira...
Egy város, amely egy ásvány nevét viseli Egy város, amely egy ásvány nevét viseli
Az oroszországi Ural-hegységben van egy város, amelynek Aszbeszt a...
Erősít az MTK csapata Erősít az MTK csapata
A keringő hírek szerint Fodor Henrik nem hiába utazgatott...
Minden vádpontban halált kér az ügyész Imrédy Bélára Minden vádpontban halált kér az ügyész Imrédy Bélára
Fontány Ferenc dr. népügyész ma délelőtt készítette el vádiratát...
Rövidek Rövidek
Február 27-én Moszkvában a Komintern rendkívüli vezetőségi ülést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98