Dtum
Login with Facebookk
1939 | Július

Mi fáj Kassának

A Felvidék és Kárpátalja problémáinak a megoldása szinte emberfeletti terhet ró a felelős tényezőkre. Hónapokba tellett, amig az igények és érdekek áttekinthetetlen sűrűjében ki lehetett jelölni a józan, reális megoldás csapásait. A különleges viszonyok azonban különleges intézkedések szükségességét igazolták. Teleki Pál gróf miniszterelnök, aki rendkivüli elfoglaltsága közepette állandóan, igen behatóan foglalkozik a Felvidék és Kárpátalja ügyeivel, lehetővé tette, hogy a legfontosabb, a legsürgősebb kérdések tisztázása a szokásos bürokratikus út kikapcsolásával, a jólbevált tárcaközi eljárás révén jusson közelebb a végleges döntéshez.

Zsindely Ferenc miniszterelnökségi államtitkár
hatáskörébe tartozik az e célra alakított tárcaközi bizottságok jelentéseinek a felülvizsgálása és a szükséges intézkedések elrendelése. Valamennyi minisztérium kiküldte a képviselőjét a tárcaközi bizottságban, amely egységes szempontok szerint igyekezett sorrendbe szedni a Felvidék alapvető szükségleteit, problémáit. Elsősorban a hazatért terület gócpontjainak a helyi problémáival foglalkozott a tárcaközi bizottság.

Alapos munkát végzett a bizottság Kassán,
ahol valóban a súlyos kérdések egész sora vár megoldásra. Át kell alakítani Kassa eddigi forgalmi berendezkedését. Uj személy- és uj teherpályaudvart kell építeni, mert a jelenlegi nem felel meg a felfokozott forgalomnak. Ez a kérdés azonban elválaszthatatlanul összefügg a Hernád szabályozásával. A szabályozás az ármentesítő társulat feladata lenne. A Hernád azonban annakidején kimaradt a vízszabályozási törvény felsorolásából. Most a törvényt módosítani kellene ahhoz, hogy a Hernád szabályozása a szokásos úton megtörténjék. Uj felvételi épület és műhely céljára közel egymillió pengő államvasúti beruházásra lenne szükség.

A kassai üzletvezetőséget,
mint értesülünk, felállítja az Államvasút, de a terv megvalósítására csak 1940-ben kerül sor. A kassai gazdasági akadémia tervét információink szerint elejtették, mert fontosabbnak mutatkozik, hogy a középfokú gazdasági oktatást arra alkalmas, nagyszabású tanintézet keretében vezessék be Kassán.

A város fejlődését nagy mértékben akadályozzák
a belső városrészben lévő, mezőgazdasági célú területek. Ezeknek a felszabadítása sürgősen megtörténik. A katonai épületek elhelyezésének a kérdésében is reformokra van szükség. Elképzelhető, hogy a csehek ebben a kérdésben nem túlságosan méltányolták a város eminens érdekeit. Kassa kórházügyeit is teljesen új alapokra kellene helyezni. A városnak van színháza, de se hangversenyterme, se táncterme, se előadóterme nincsen.

Sok szép új középülettel gazdagodott a város, de a jelenlegi városháza nem felel meg a célnak. A város szívében kellene felépíteni az új városházát. Kassán remélik, hogy OTI vagy MABI kölcsönnel megvalósíthatják ezt a tervet. Vásárcsarnoka nincs Kassának és ugyancsak sürgős szükség van modern, új vágóhíd megépítésére. A város szélén fekvő szegénynegyed lakótelepei egyáltalán nem válnak a cseh rezsim dicsőségére. Sem ez, sem az ú. n. cigánynegyed a „tábor” nem tartható fenn tovább. Arról nem is szólunk, hogy Kassának egyáltalán nincs korszerű sportpályája. Sürgősen restaurálni kellene a világhírű kassai dómot. A kassai vízvezeték rendezésére 50.000 pengő kellene, 100.000 pengőből pedig a Csermely-patakot kellene szabályozni. A tervek készen vannak, de a helyzet az, hogy erősebb felhőszakadás már árvizet okoz Kassa egy részében.

Megilleti Kassát, hogy az ország elsőrendű városainak
kijáró figyelemmel kisérjék a problémáit és Szegeddel, Debrecennel, Péccsel helyezzék egy sorba. Az intézkedések sürgősségét pedig egyetlenegy szám mindennél erősebben alátámasztja: közel 4000 munkanélkülit hagyott örökül a cseh potemkin demokrácia, abban a városban, amelynek ezidőszerint 60.000 lakosa van.

A kassai postapalota elsőrangú,
a rendőrség és a csendőrség elhelyezése kifogástalan, de a bírósági épület nem felel meg a modern követelményeknek. Még számos szociális és kulturális problémával foglalkozott a tárcaközi bizottság. A kassai utak átépítésére 850.000 pengőt szán a magyar kormány. A csehek építettek egy vasúti hidat, amelynek egyik oldalra sincs semmiféle összeköttetése. Most megépítik ehhez a kapcsolatot. Megszüntetik a forgalmi törést is, amelyet a kelet felé irányuló forgalomban a sátoraljaújhelyi két-három órás várakozások okoznak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nagyhatalmak Roosevelt békeajánlatáról A nagyhatalmak Roosevelt békeajánlatáról
Roosevelt üzenete nagy meglepetést okozott az egész Egyesült...
A hadikölcsönök árfolyama a budapesti tőzsdén A hadikölcsönök árfolyama a budapesti tőzsdén
Az árfolyam javulása mögött, mint annyiszor, különböző hírek és...
A Macbeth a Nemzetiben A Macbeth a Nemzetiben
A Macbeth, melyet vagy tíz esztendeje nem láttunk magyar színpadon,...
Volksbundista svábok kaszás felkelése Tolnában
A tolnai Györköny község svábsága nemrég kaszával, kapával,...
Öt nemzet atlétáinak küzdelméből Svédország került ki győztesen Öt nemzet atlétáinak küzdelméből Svédország került ki...
Az öt nemzet atlétikai viadala vasárnap gyönyörű napsütésben, szinte...
AS Roma – Ferencváros 3:1 AS Roma – Ferencváros 3:1
Az osztrák Frankenstein bíráskodása mellett 15.000 néző előtt...
Szigorú vasárnapi kihallgatás Farczády Irisz- Luciával Szigorú vasárnapi kihallgatás Farczády Irisz- Luciával
Vasárnap délben bekopogtattunk a Lepke ucca 8. alatti villába, a...
Ibsen-bemutató a Kamaraszínházban Ibsen-bemutató a Kamaraszínházban
A Kis Eyolf Ibsennek legritkábban játszott polgári darabja volt és...
Sonja Hennie-t profizmussal vádolják Sonja Hennie-t profizmussal vádolják
Profivádakat hangoztatnak Sonja Hennie ellen a vasárnap reggel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98