Dtum
Login with Facebookk
1939 | Január

Felvidéki költségvetéseket készítettek a minisztériumok

A Felvidékkel kapcsolatos kormányintézkedések sorában a pénzügyi természetű rendszabályok foglalják el a domináló helyet. A kormány rendelkezése alapján valamennyi tárca összefoglaló kimutatást készített a körébe tartozó felvidéki vonatkozású feladatokról. E csoportosításokból alakult ki az úgynevezett külön felvidéki költségvetés, amelybe minden egyes minisztérium beállította a tárgyi és személyi szükségleteket. A kormány ezeknek a felvidéki költségvetéseknek az elkészítésével kívánta lehetővé tenni a megoldásra váró feladatok sorrendi, kiadási, személyi stb. kereteinek a végleges kialakulását.

A minisztériumok a kapott utasítás értelmében
elkészítették mind a rendes, mind pedig a rendkívüli kiadásokat igénylő felvidéki tennivalók pontos költségvetési összeállítását. A pénzügyminisztérium valamennyi tárcával megkezdte ezeknek a felvidéki költségvetéseknek a letárgyalását. Ennek a költségvetésnek a keretében kerül sor a visszacsatolt Felvidéken az egyes állások számbavételére és betöltésére. Ebben a kérdésben a legközelebbi jövőben, még pedig igen rövidesen külön rendeletet ad ki a kormány.

Az állások betöltésénél elsőbbségi igényük lesz
azoknak, akik a cseh impérium megszűnésekor állami szolgálatban voltak és illetőségük szerint is a visszacsatolt felvidék területéhez tartoztak. Előnyben részesítik a kinevezéseknél azokat, akiket a cseh rezsim alatt magyarságukhoz való hűségük miatt eltávolítottak a közszolgálatból, nyugdíj vagy egyéb kártalanítás nélkül. Az ilyen volt magyar köztisztviselőknek a leszármazottai is elsőbbségi joggal rendelkeznek az állások tekintetében.

A felvidéki tisztviselői állások betöltéséről
megjelenő rendelet intézkedik két fontos kérdésben. Az egyik az igazoló eljárás lefolytatására vonatkozik, a másik pedig a felvidéki köztisztviselők illetményeire. A kormány igyekszik megtalálni annak a módját, hogy a felvidéki tisztviselők illetmény szempontjából ne szenvedjenek különösebb hátrányt az előző rezsimmel szemben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98