Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

Rövidek

Katonai bekerítési konferencia Londonban

Bécs, június 4.

A Nenes Wiener Tagblatt vasárnapi számának első oldalán fenti cím alatt párisi tudósítást közöl, amelyben a nyugati hatalmak küszöbön álló Londoni vezérkari tárgyalásaival foglalkozik. A lap hivatkozik a „Petit Parsien” cikkére, amely Gamelin tábornok londoni utazásának rendkívüli jelentőséget tulajdonít és kiemeli, hogy a francia és angol vezérkar tárgyalásain részt vesznek a török vezérkar képviselői és magas rangú lengyel tisztek is.


A bécsi lap ezután hivatkozik a Figaro közlésére, amely szerint a londoni vezérkari megbeszéléseken a következő kérdésekről lesz szó:
1. Az említett hadseregek együttműködése Lengyelországgal kapcsolatos konfliktus esetén. 2. Lengyelország és a Balti államok elleni támadás esetére való állásfoglalás. 3. Mindezekkel kapcsolatosan Szovjetoroszország szerepe. 4. Szovjetoroszország szerepe egy Földközi tengeri konfliktus esetén. 5. Az együttműködés Szovjetunióval keleti konfliktus esetén. 6. Általános katonai együttműködés abban az esetben, ha több viszály törne ki egyszerre.


A lap jól informált francia körökből úgy értesül, hogy a londoni megbeszélések alapján általános hadműveleti tervet dolgoznának ki.

Végrehajtották a második zsidótörvényt a pestvidéki kamarában

Budapest, június 5.
Az 1939. IV. törvénycikk értelmében szombaton és vasárnap az ország összes ügyvédi kamarái rendkívüli közgyűlés keretében új vezetőségi tagokat választottak azok helyébe, akik a törvény értelmében kénytelenek voltak lemondani. E célból hívta össze a pestvidéki ügyvédi kamara közgyűlését is, amelyen rendkívül meleg hangon búcsúztatta el a távozó funkcionáriusait és a megjelentek helyeslése közben méltatta azoknak az ország a köz és az ügyvédi társadalom érdekében a kamara kebelén belül kifejtett eredményes munkásságát.


- Hazánk vezérlő csillaga - mondotta Alföldi Béla - a szentistváni gondolat, amely az egyenlőségi, a szabadságnak és a hazafias együttérzésnek posztulátuma volt mindenkoron és amely, reméljük, a jövőben is vezetni fogja nemzetünket a felszabadulás felé. A magyar ügyvédi kar hagyományos szokásaihoz híven sohasem tért el a jogállamhoz való ragaszkodástól, amelynek legfőbb ideáljaihoz: a szerzett jogok épségben tartásához, a szabadsághoz, a felebaráti szeretethez, hazánkhoz és azt örökre fenntartani hivatott szentistváni alapokhoz mindenkoron ragaszkodott.

A lengyel-német határon agyonlőttek egy német fiatalembert
Berlin, június 11.
A német lapok újabb súlyos incidenst jelentenek Lengyel-Felsősziléziából. A jelentések szerint lengyel határőrök két lövéssel agyonlőtték Lubetzki Ervin 22 éves német népcsoporthoz tartozó lengyel állampolgárságú fiatalembert, aki lakóhelyéről, Tarnowitzból a határ egyik őrizetlen szakaszán át akart jutni német területre. A fiatalember álláskeresés miatt akart Németországba menni s miután nem volt útlevele, át akart szökni a határon.

Eckhardt e héten adja be petícióját a tiszamarosi választás ellen

Budapest, június 12.

Eckhardt Tibor, a Független Kisgazdapárt vezére vasárnap este a tiszamarosi választókerületből Budapestre érkezett.  A kerületben a Független Kisgazdapárt vezére összegyűjtötte azokat az adatokat, amelyek a választás megpeticionálásához szükségesek.


A párt vezetőségének köréből arról értesülünk, hogy Eckhardt Tibor ezen a héten benyújtja a tiszamarosi választás ellen petícióját. Vannak olyan - meg nem erősített -  hírek, amelyek arról szólnak, hogy Eckhardt addig, amíg a közigazgatást bíróság a tiszamarosi petíció ügyében nem dönt, nem jár be a képviselőházba és távol tartja magát ezalatt a parlamenti élettől. A független Kisgazdapárt képviselőtagjai azonban minden erejükkel arra törekszenek, hogy Eckhardt ezt az elhatározását változtassa meg.

Levegőbe röpítettek egy japán katonavonatot: száz halott

Csunking, június 18.
A Central News jelentése szerint Honan környékén a kínaiak levegőbe röpítettek egy japán katonavonatot. A robbanásnak mintegy száz halálos áldozata van.

 

A varsói szovjet nagykövet Sztalinnál és Molotovnál
Varsó, június 25.
Saranov varsói szovjetorosz nagykövet néhány nappal ezelőtt Moszkvába utazott. A Kurjer Warszawski jelentése szerint a szovjetorosz követ azért utazott Moszkvába, hogy
jelentést tegyen a lengyelországi politikai helyzetről, valamint a lengyel kormánnyal folytatott megbeszéléseiről. Saranov megérkezése után azonnal a Kremlbe ment, ahol Molotov és Sztalin fogadta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gamelin A zsidóság jelképe Tarnowitz Eckhardt Tibor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Aggasztó fordulatok a Balkánon Aggasztó fordulatok a Balkánon
Az albánok lázadása következtében aggasztó fordulat állott be a...
Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai tapasztalatairól Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai...
Vasárnap hajnalban érkezett vissza ötnapos kárpátaljai körutjáról...
Telepy Károly meghalt Telepy Károly meghalt
A magyar festőművészet különös egyéniége, Telepy Károly hetvennyolcz...
Rachmanova mindenről beszél, csak -szerelemről, csekáról, halálról nem... Rachmanova mindenről beszél, csak -szerelemről, csekáról, halálról...
Belibeg a Carlton szálló halljába Rachmanova asszony. Magas, karcsú...
A Rimamurányi-salgótarjáni vasmű rt. cáfol A Rimamurányi-salgótarjáni vasmű rt. cáfol
A Rimamurányi-salgótarjáni vasmű rt. felől az a hír kelt szárnyra,...
A berni vasútmodellkiállítás A berni vasútmodellkiállítás
Tökéletes játékbolt. Ez a megszólalásig hű villamos hegyivasút nem a...
Az FTC országúti gyalogló versenye Az FTC országúti gyalogló versenye
Vasárnap délelőtt zajlott le az FTC országúti gyalogló versenye a...
A régi Pest-Buda A régi Pest-Buda
Bizánc még áll, Várna még nem csatatér. Egy francia zarándok a...
A távolkelet csodafegyverei A távolkelet csodafegyverei
Japán - a tűzhányók és cseresznyevirágok országa, a Távolkelet örökké...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98