Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

Kitört a virágháború Németalföld és Belgium között

A belga kertészek támadása a németalföldi tulipánmonopólium ellen – Fantasztikus árak különleges tulipánokért

Németalföld, tekintettel a nyáron megejtett előkészületekre, arra számít, hogy ebben az évben nagy versengés, valóságos háború fog kitörni Németalföld és Belgium között. Ezt a háborút a tulipánföldeken fogják végigharcolni, azokon a tulipánföldeken, amelyek eddig európai monopóliumot biztosítottak a tulipántermesztés terén Németalföldnek.

Tündöklő tulipánföldek az idegenforgalom szolgálatában.


Amikor májusban a virágok pompájába öltözik a természet, Angliából, Franciaországból, Németországból, de még Amerikából is csak úgy özönlenek a virágbarátok Németalföldre, hogy ott megcsodálják a káprázatos tulipánmezőket. Néhány héten keresztül kora reggeltől későestig száguldoznak az autóbuszok az idegen vendégekkel a holland síkságon. Ősszel pedig mikor már senki sem törődik az elvirágzott tulipánokkal, kiszedik a földekből a tulipánhagymákat és szétküldik a világ minden részébe.

Senki sem gondolt arra; hogy valaha kétségessé lehet tenni Németalföld hegemóniáját ezen a téren. Egyszer azonban, nem is olyan rég eszébe jutott egy belga kertésznek, hogy a belgiumi föld és az éghajlati viszonyok nagyon hasonlatosak a németalföldi állapotokhoz és ebből arra a megállapításra jutott, hogy Belgiumban épen úgy lehet tulipánt termelni, mint Hollandiában. Ezzel a felfedezéssel már ki is tört a háború Belgium és Hollandia között.

Hogy miképpen végződik ez a harc, még nem lehet áttekinteni, valószínű azonban, hogy azok a körforgalmi autóbuszok, amelyek majd Antwerpenből és Brüsszelből indulnak a belga tulipánmezőkre, olcsóbbak lesznek, mint azok, amelyek Amszterdamból és Rotterdamból futnak ki. Az sem lehetetlen, hogy a belga tulipánhagymák olcsóbban kerülnek piacra, mint a hollandiak. Mindenesetre tény az, hogy a holland tulipántermelők bosszankodnak!

Egy hajóskapitány ajándéka

A hollandok nem első ízben kapnak szívdobogást tulipánjaikért és tulipánhagymáikért. E növények meglehetős mozgalmas multtal rendelkeznek az európai kontinensen. 1575-ben történt, hogy befutott egy vitorláshajó az amszterdami kikötőbe és a hajó kapitánya egy kis zacskó különleges hagymával ajándékozza meg kereskedő barátját.

Ezzel megkezdődik a tulipán európai története, mert a növényt eddig csak Kelet-Indiában ismerték. Európában teljesen ismeretlen valami volt és az első években nem is örvendett valami nagy népszerűségnek. Nem is keltett nagyobb feltűnést a holland kereskedő kertjében és virágcserepeiben.

Az ügyes üzletasszony

A kereskedő felesége azonban vállalkozószellemű hölgy volt. Egy szép napon beültette egész kertjét vagy ötszáz tulipánnal. Ez a virágtömeg nagyon tetszett a hollandiaknak. Megálltak a színes kert előtt, csodálkoztak és elkezdtek érdeklődni. Amikor azután a kereskedő felesége megmagyarázta nekik, hogy a tulipán tényleg különleges dolog és igen szép növény, tüzet fogtak.

Pár hónap mulva megalakultak az első tulipántársaságok, üvegházakat építettek, amelyekben nemesítették és keresztezték a tulipánokat. Különböző színű és nagyságú tulipánok jöttek így létre. Ha valakinek sikerült egy érdekes tulipánfajtát felfedeznie, vagy kitermelnie, piacra dobta a hagymákat és a spekulánsok mohón kaptak rajta.

Ötezer forint egy hagymáért

Keletindia képtelen volt annyi különös tulipánt és tulipánhagymát termelni, mint aminő érdeklődés ezekután mutatkozott a holland piacon. Árveréseket rendeztek a tulipánritkaságok számára. A hagymák fantasztikus neveket kaptak. A tulipánláz akkor érte el tetőpontját, amikor egy árverésen az „Admiral Liefkin” nevet viselő egyetlen tulipánhagymáért ötezer forintot adtak.

Ez egyszersmind fordulópontot is jelentett, mert a hollandusok maguk is rájöttek arra, hogy ez spekulatív bázison alapuló tulipánüzlet nagy csalás. Hatalmas és kis cégek omlottak össze, pénzintézetek csukták be kapuikat, mivel egész tevékenységüket a tulipánhagymákra alapozták. Ötven évre volt szükség, amíg Hollandia összeszedte magát a nagy tulipánösszeomlás után.

Ujabb katasztrófa fenyeget

Az említett ötven év alatt elsápadtak a hollandusok, ha csak egy tulipánt láttak. Később azután lassan rájöttek, hogy a növényt azért termeszteni kell és a tulipánok kikerültek a földekre, ahol most ezer és ezer számra nőnek, gyönyörködtetik a szemet és ha a holland kertészek nem is kapnak ma már ötezer forintot egy hagymáért, mégis egészen tisztességes polgári keresetet nyújt a tulipántermelés.

Most azonban ekörül is baj van. Fenyeget a belga konkurrencia. A holland kertészek attól tartanak, hogy belga versenytársaik újabb katasztrófát idéznek elő a holland tulipán termelésnek és e veszedelem ellen még csak védekezni sem lehet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Új sajtópolitika
Az újjáéledő demokratikus. Magyarországon természetesen új...
Chloroformozó-gép Chloroformozó-gép
A legpozitivebb orvosi tudomány, a sebészet még mindig nem...
Kertész István: Elegia harctéri költőkhöz Kertész István: Elegia harctéri költőkhöz
Ó, mondd, ugye nagyon, nagyon furcsa. Ha lépsz ugye sír lábadon a...
Rákosi Mátyást felelősségre vonják Rákosi Mátyást felelősségre vonják
Rákosi ellen, még 1919-ben megindult a bünvádi eljárás a többi...
Pankhurstné megszöktetése Pankhurstné megszöktetése
Pankhurstnét, a romboló londoni szüffrazsettek hires vezérét...
Az ünneplő Róma Az ünneplő Róma
Az olasz egység ezidei ünneplésének egyik legjelentősebb dátuma...
A rizs termesztése A rizs termesztése
A rizs egyike ugyan a legjövedelmezőbb gabonaféléknek, de sajnos,...
Halálhírét megtapsolták (Kitchener) Halálhírét megtapsolták (Kitchener)
A búr háborúban nyújtott teljesítményét Churchill élesen bírálta....
48 pengőért, havi kétpengős részletre adják az új néprádiót 48 pengőért, havi kétpengős részletre adják az új néprádiót
Dr. Rostás László érdekes tanulmányt írt a magyar rádióiparról és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98