Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

Kitört a virágháború Németalföld és Belgium között

A belga kertészek támadása a németalföldi tulipánmonopólium ellen – Fantasztikus árak különleges tulipánokért

Németalföld, tekintettel a nyáron megejtett előkészületekre, arra számít, hogy ebben az évben nagy versengés, valóságos háború fog kitörni Németalföld és Belgium között. Ezt a háborút a tulipánföldeken fogják végigharcolni, azokon a tulipánföldeken, amelyek eddig európai monopóliumot biztosítottak a tulipántermesztés terén Németalföldnek.

Tündöklő tulipánföldek az idegenforgalom szolgálatában.


Amikor májusban a virágok pompájába öltözik a természet, Angliából, Franciaországból, Németországból, de még Amerikából is csak úgy özönlenek a virágbarátok Németalföldre, hogy ott megcsodálják a káprázatos tulipánmezőket. Néhány héten keresztül kora reggeltől későestig száguldoznak az autóbuszok az idegen vendégekkel a holland síkságon. Ősszel pedig mikor már senki sem törődik az elvirágzott tulipánokkal, kiszedik a földekből a tulipánhagymákat és szétküldik a világ minden részébe.

Senki sem gondolt arra; hogy valaha kétségessé lehet tenni Németalföld hegemóniáját ezen a téren. Egyszer azonban, nem is olyan rég eszébe jutott egy belga kertésznek, hogy a belgiumi föld és az éghajlati viszonyok nagyon hasonlatosak a németalföldi állapotokhoz és ebből arra a megállapításra jutott, hogy Belgiumban épen úgy lehet tulipánt termelni, mint Hollandiában. Ezzel a felfedezéssel már ki is tört a háború Belgium és Hollandia között.

Hogy miképpen végződik ez a harc, még nem lehet áttekinteni, valószínű azonban, hogy azok a körforgalmi autóbuszok, amelyek majd Antwerpenből és Brüsszelből indulnak a belga tulipánmezőkre, olcsóbbak lesznek, mint azok, amelyek Amszterdamból és Rotterdamból futnak ki. Az sem lehetetlen, hogy a belga tulipánhagymák olcsóbban kerülnek piacra, mint a hollandiak. Mindenesetre tény az, hogy a holland tulipántermelők bosszankodnak!

Egy hajóskapitány ajándéka

A hollandok nem első ízben kapnak szívdobogást tulipánjaikért és tulipánhagymáikért. E növények meglehetős mozgalmas multtal rendelkeznek az európai kontinensen. 1575-ben történt, hogy befutott egy vitorláshajó az amszterdami kikötőbe és a hajó kapitánya egy kis zacskó különleges hagymával ajándékozza meg kereskedő barátját.

Ezzel megkezdődik a tulipán európai története, mert a növényt eddig csak Kelet-Indiában ismerték. Európában teljesen ismeretlen valami volt és az első években nem is örvendett valami nagy népszerűségnek. Nem is keltett nagyobb feltűnést a holland kereskedő kertjében és virágcserepeiben.

Az ügyes üzletasszony

A kereskedő felesége azonban vállalkozószellemű hölgy volt. Egy szép napon beültette egész kertjét vagy ötszáz tulipánnal. Ez a virágtömeg nagyon tetszett a hollandiaknak. Megálltak a színes kert előtt, csodálkoztak és elkezdtek érdeklődni. Amikor azután a kereskedő felesége megmagyarázta nekik, hogy a tulipán tényleg különleges dolog és igen szép növény, tüzet fogtak.

Pár hónap mulva megalakultak az első tulipántársaságok, üvegházakat építettek, amelyekben nemesítették és keresztezték a tulipánokat. Különböző színű és nagyságú tulipánok jöttek így létre. Ha valakinek sikerült egy érdekes tulipánfajtát felfedeznie, vagy kitermelnie, piacra dobta a hagymákat és a spekulánsok mohón kaptak rajta.

Ötezer forint egy hagymáért

Keletindia képtelen volt annyi különös tulipánt és tulipánhagymát termelni, mint aminő érdeklődés ezekután mutatkozott a holland piacon. Árveréseket rendeztek a tulipánritkaságok számára. A hagymák fantasztikus neveket kaptak. A tulipánláz akkor érte el tetőpontját, amikor egy árverésen az „Admiral Liefkin” nevet viselő egyetlen tulipánhagymáért ötezer forintot adtak.

Ez egyszersmind fordulópontot is jelentett, mert a hollandusok maguk is rájöttek arra, hogy ez spekulatív bázison alapuló tulipánüzlet nagy csalás. Hatalmas és kis cégek omlottak össze, pénzintézetek csukták be kapuikat, mivel egész tevékenységüket a tulipánhagymákra alapozták. Ötven évre volt szükség, amíg Hollandia összeszedte magát a nagy tulipánösszeomlás után.

Ujabb katasztrófa fenyeget

Az említett ötven év alatt elsápadtak a hollandusok, ha csak egy tulipánt láttak. Később azután lassan rájöttek, hogy a növényt azért termeszteni kell és a tulipánok kikerültek a földekre, ahol most ezer és ezer számra nőnek, gyönyörködtetik a szemet és ha a holland kertészek nem is kapnak ma már ötezer forintot egy hagymáért, mégis egészen tisztességes polgári keresetet nyújt a tulipántermelés.

Most azonban ekörül is baj van. Fenyeget a belga konkurrencia. A holland kertészek attól tartanak, hogy belga versenytársaik újabb katasztrófát idéznek elő a holland tulipán termelésnek és e veszedelem ellen még csak védekezni sem lehet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98