Dtum
Login with Facebookk
1939 | Május

A húszéves Asbóth Jóska legyőzte a jugoszláv Puncec-et

Az eső hű maradt a Davis Cup-hoz. Pénteken a Jég teljesen elborította a BLKE díszpályáját, szombaton is zápor vezette be a „műsort”, vasárnap pedig pontban félháromkor nyíltak meg az ég csatornái.

A közönség azonban ennek ellenére sűrű csoportokban érkezik és a jegyszedőknek ugyancsak sok a munkájuk. Egyikük a nagy forgalomban Miticstől is kéri a belépőjét.
- Jugoszláv teniszező vagyok! - mondja Mitics magyarul, a körülállók élénk derültségére.

Asbóth - Puncec 7:5, 4:6, 7:5, 11:9

Nagy taps fogadja a pályára lépő Puncec-et és a fiatal Asbóthot, a szombati nap hősét. Az eső elállt. 7:5, 4:6, 6:5-ről folytatják a játékot.

Rettenetesen hosszú labdával kezdenek. A nézőtéren hallatlanul nagy az izgalom, csak akkor oldódik fel a feszültség, amikor Asbóth pompás ütésekkel „forty-löfre” vezet és utána nyeri a gémet és a szettet is! (7:5)

Kezdődik a negyedik játékrész! Egy aut-labda miatt zajong a közönség. A tévedés Asbóth gémjébe kerül és taps csattan fel, amikor kicserélik a hibázó vonalbírót.

Kisüt a nap és olyan forrón tűznek a sugarak, hogy az egész nézőtér egyszerre kezdi levetni a felső kabátokat. Pillanatok alatt az eddig oly szürke nézőtér egyszerre megszínesedik.

Közben Asbóth kiegyenlít, de azután sokat üt a hálóba a mosolygós fiatal fiú és a közönség aszódva figyeli amint Puncec 4:1 -es vezetésre tesz szert. Felvidulnak az arcok: néhány pazar Asbóth-pillanat és máris 4:4 az eredmény!

Szélesre húzódnak az ajkak sarkai, csupa mosoly a nézőtér. Remekül játszik ez a gyerek! Fojtogató ez az izgalom!

Szorongó percek. 5:4-re vezet már a Jóska gyerek Puncec még egyszer egyenlít, 5:5. Sőt, idegtépő pillanatok után 6:5-re vezet a jugoszláv. Sokan nem mernek odanézni.

Megint vonalbírói tévedés. Puncec lemondóan legyint, el is veszti a gémet. 6:6! Fenyegető viharfelhők közelednek! Puncec ideges, kétszer a hálóba veri a labdát, 7:5 Asbóth javára.

Asbóth követi Puncec „példáját” újra egyformák. (7:7.) A jugoszláv leperdült labdával 8:7-re vezet. Lehangoltság! Szetlabdája van Puncec-nek.

Kétszer is hárít Asbóth, sőt újra egyenlít. 8:8. 9:8, 9:9. Újra Asbóthé a szet: 10:9!

A huszadik gém végre döntést hoz. Halálos csöndben figyelünk. Asbóth 10:9-re vezet, a döntő labda következik. Puncec elrontja! Győzött Asbóth!


Egetverő éljenzés fogadja a magyar fiú győzelmét. Hatalmas tapsorkán zúg. A nézők a vállukra emelik Asbóthot! Kiss Ferenc, a Színészkamara elnöke is ott van a „vállra emelők” között. Kiegyenlítettük a jugoszlávok előnyét. 1:1 a mérkőzés állása.

Háromnegyedórás szünet. A közönséget remek slágerek szórakoztatják, de nemigen figyel senki sem a zenére. Mindenfelé Asbóth csodálatos játékáról beszélnek.
- Felejthetetlen élményt jelentett a számomra Asbóth tüneményes teljesítménye! - jelenti ki Kiss Ferenc, az Nemzeti Színház művésze.

Cochet így beszél:
- Nem hiába bíztam Asbóthban! Ez a gyerek egy-két év múlva nemcsak Európa legjobbja lehet, de a világ első öt játékosai közé is bejuthat!

Puncec, Mitics - Gábory, Asbóth 6:1, 4:6, 6:2, 7:5

Már a pályán állnak a párosok. Magyar részről: Asbóth és Gábory, jugoszláv részről Puncec Ristics szerepel. Egy-két labdajárás után megérkezik a Kormányzó a Főméltóságú asszonnyal. Tomboló, lelkes, percekig tartó éljenzés és taps!

Villámgyors a játék. Asbóth most is szemkápráztató biztonsággal játszik, de Gábory gyengélkedik. A jugoszláv pár percek alatt 6:1-re nyeri az első szettet!

A második szett „löf-gém”-mel indul, de Asbóthék egyenlítenek, sőt a hangulatát visszatérő közönség viharos ünneplése közben a magyar fiuk 3:1-re húznak el. (Humoros jelenet: Gábory úgy üti át a labdát, hogy az Puncec hátáról újra az ő ütőerejére kerül.)

Újabb izgalom. A jugoszlávok megfordítják a szett állását: 4:3! Egy perc múlva viszont Asbóthék egyenlítettek és 5:4-re vezetnek és Asbóth leütésivel 6:4-re miénk a szett.

A harmadik szettben 3:0-ra vezetnek már a jugoszlávok, a mieink két gémet szereznek most gyors egymásutánban, de azután Gábori percekre „elalszik”: Puncecék 6:2-re nyernek.

A négy órai izgalom alaposan próbára tette a közönség idegeit és ez a döntő szet mindent tetéz. A vendégek megint két gém előnyt szereznek, de Asbóthék egyenlítenek és talán a nap legszebb labdamenetében bravúr bravúrt követ, a páros játék legszebb mozzanatait láthatja a közönség és káprázatos pillanatok után 4:2 re vezetünk.

Talán győzünk! - gondolja mindenki, de Asbóth holtbiztos helyzetben a hálóba üti a labdát, ezzel kiegyenlítenek a jugoszlávok, sőt 5:4-re vezetnek. Még egyszer kiegyenlítünk! Puncec adogat: már 6:5 az eredmény, a lankadó Asbóth már nem tudja megfordítani a mérkőzést, 7:5 arányban kikaptunk…

A közönséget nem is bosszantja a vereség. Olyan szép volt ez a délután, amilyent a teniszhívők már nagyon régen láthattak…

Hétfőn az utolsó két egyes mérkőzésre kerül sor Gábori – Pancec, Asbóth – Mitics-meccset rendezik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Asbóth játék közben Asbóth fogadja ellenfele gratulációját Asbóth a rajongók vállán
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A japáni törpe fácskák A japáni törpe fácskák
A kertészet, a mező- és erdőgazdaság már ősidők óta jó táplálással...
Külföldi viszonylatban megszünt a hitelezés! Külföldi viszonylatban megszünt a hitelezés!
A devizakorlátozások a halódó magyar külkereskedelemnek megadták a...
Könyvek fiatal leányok számára Könyvek fiatal leányok számára
Az ifjú leányok számára, a kik a gyermekkönyvek olvasásából már...
A színes hallás
Az emberi érzékek működésének egyik legsajátszerűbb jelensége, hogy...
Apróságok Apróságok
Horgászszenvedélyét alaposan kielégítette Miss Helen Herr, az...
Boxverseny milliomosok esküvőjén Boxverseny milliomosok esküvőjén
Az amerikai milliomosok csakugyan nem tudják már, hogy micsoda...
Nagy Ferenc miniszterelnök rádióbeszélgetése nyugati útjáról Nagy Ferenc miniszterelnök rádióbeszélgetése nyugati útjáról
Nagy Ferenc miniszterelnök szombaton este beszélgetést folytatott...
Rövidek Rövidek
A hivatalos „Cseszkoszlovenszka Republika” az...
A Hungária jobb gólaránnyal nyerte a húsvéti tornát A Hungária jobb gólaránnyal nyerte a húsvéti tornát
Az idei húsvéti torna, nem bírt a közönség számára olyan vonzerővel,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98