Dtum
Login with Facebookk
1939 | Szeptember

Ádám és Benedek professzor viszontagságos utazása után vasárnap hazaérkezett Amerikából Budapestre

Viszontagságos utazás után vasárnap érkezett haza Amerikából két magyar orvosprofesszor: Ádám Lajos és Benedek László. A két tanár és felesége az európai válság legizgalmasabb napjaiban szállt Newyorkban angol hajóra. Nyílt tengeren kapták a hírt, hogy kitört a háború. Kerülő úton érkeztek haza.


Újságunk felkereste Ádám professzort, aki az Egyesült Államokban töltött időről ezeket mondotta:
Kiutazásomnak voltaképpen két célja volt: meghívtak a sayrei postgraduate kórházba, hogy az orvosi továbbképző tanfolyam keretében tartsak előadást a helyi érzéstelenítésről: másrészt meg akartam látogatni Amerikában élő nővéremet. Előadást tartottam még Rochesterben a Mayo- klinikán is. A newyorki Columbia- egyetem postgraduate kórházban három műtétet végeztem s így mutattam be gyakorlatban helyi érzéstelenítő módszeremet.

Ádám professzor azután az izgalmas, kalandos hazautazásról beszél:
Holland hajón akartunk visszatérni Európába. Az utolsó napokban azonban már olyan riasztó híreket kaptunk az európai válságról, hogy Benedek László kollégámmal és feleségével Newyorkban felszálltunk az Aquitania angol hajóra.

A gőzös csak különleges óvóintézkedések megtétele után indult- fejünk felett lebegett a háborús veszély. Harmadik napja voltunk tengeren, amikor a rádióból értesültünk arról, hogy
Európában kitört a háború.

Minden utas gázmaszkot kapott. Éjszakánként teljesen elsötétítették a gőzöst, amely kerülő úton, cikk-cakkban szelte át az Atlanti- óceánt. Egynapi késéssel érkeztünk Európába és nem Cherbourgban kötöttünk ki, hanem az angol partokon, Southhamptonban. Angliából éjnek idején egy kis hajón utaztunk francia földre. Még azt sem közölték az utasokkal, hogy mikor indul a hajó. Este nyolckor kellett a gőzösön lennünk. Végre hajnali félkettőkor elindultunk és vaksötétben, lámpák nélkül keltünk át a La Manche- csatornán. Franciaországból sokszoros átszállással érkeztünk Svájcba.

Julius 3-án indult el Budapestről Benedek László professzor feleségével, Zilahi Irénnel, hogy a Normandie-val áthajózva Nweyorkba, eleget tegyen az ottani egyetem meghívásának. Augusztus 30-án ugyancsak a Normandie-val indultak volna el Newyorkból, ha közben programjukat nem zavarta volna meg- az európai háború.


Alig félórája érkezett meg a trieszti gyors, mikor szemben ülünk Benedek professzorral, aki útjáról a következőket mondotta el:- A newyorki egyetem két professzorának Browmann és Schilder tanárnak meghívására előadást tartottam az agydaganatokról.


Amerikában ötven idegklinikát látogattam meg Hollywoodban öt napot töltöttünk, mialatt feleségem - akit odakint jól ismertek -, megtekintette a hollywoodi stúdiókat, esténként pedig magyarok társaságában voltunk Herczeg Gézával, Vadnai Lászlóékkal és Lengyel Menyhérttel voltunk gyakran együtt.

 

Augusztus 30-án kellett volna elindulnunk ugyancsak a Normandie-val. A francia hajóstársaság ekkor tudtunkra adta, hogy a súlyos európai helyzet miatt a Normandie már nem indul el Newyork kikötőjéből. Az angol Aquitanián vágtunk tehát neki az útnak- A hajón együtt utaztam Ádám professzorékkal, továbbá Jeney Endre debreceni tanárral, aki kórtani előadásokat tartott Amerikában.


A hajó az egész utat cikk-cakkos vonalban és teljes sötétségben futotta be, állítólag azért, mert így kisebb a megtorpedózás veszélye.


Az ablakokat fekete lakkal vonták be és hajónak minden részét, ahonnan bármilyen világosság szűrődhetett volna ki, dupla ponyvával takartak le. Southamptomban már szállodánkból a szemben levő hajózást vállalt irodájába sem mehettünk át másképpen, mint gázálarccal...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98