Dtum
Login with Facebookk
1939 | Szeptember

Rövidek

Franciaország és Anglia válasza Roosevelt felhivására
Páris, szeptember 3.
(Havas.) Franciaország és Anglia kormánya ünnepélyesen és hivatalosan leszögezi, hogy eltökélt szándéka a polgári lakosság és az emberi civilizáció alkotásainak kimélése. Mindkét kormány megelégedéssel fogadta Roosevelt elnöknek a légi bombázások ügyében hozzájuk intézett felhivását. A két kormány beleegyezőleg válaszolt az USA elnökének és a felhívás szellemében sürgős utasitást küldött haderők parancsnokságainak.


Megalakult az angol háborus kormány
London, szeptember 3.
(Havas) Hivatalosan jelentik, hogy megalakult a háborus kormány, amley vasárnap délután tartotta első minisztertanácsát.


A kormány összeállitásaa következő:
Minsizterelnök: Chamberlain. Kincstári kancellár: Sir John Simon. Külügyminiszter: Lord Halifax. Védelmi koordinációs miniszter: Chatfield. Az Admirális első lordja: Winston Churchill. Hadügyminiszter: Hore-Belisba. Légügyi miniszter: Sir Kingsley Wood. Főpecsétőr: Sir Samuel Hoare. Tárcanélküli miniszter: Lord Hankey.

Kanadában kihirdették a hadiállapotot
Ottava, szeptember 10.
Vasárnap virradó éjszak a kanadai kormány minisztertanácsot tartott, melyen megfogalmazták a Németországhoz intézendő kanadai hadüzenet végleges szövegét. A kanadai kormány vasárnap kihirdette a hadiállapotot Kanada és Németország között.

Védelmi állásba helyezték a belga tengerpartot
Brüsszel, szeptember 10.
A belga sajtó jelentéséből kiderül, hogy a belga tengerpartot 60 kilométeres hosszuságban védelmi állapotba helyezték. A tengerpart mentén tüzérséget, légelháritó ütegeket hoztak állásba. Különösen megerősitették a három fontos belgakikötöt: Zeebrüggét, Ostendét és Nieuwportot. (MTI)

Román koronatanács dönt az uj helyzetről

London, szeptember 17.
London elterjedt hirek szerint a román koronatanács összeül, hogy megvitassa az Oroszországnak Lengyelország ellen meginditott hadjáratával beállott uj helyzetet. Ismertese, hogy Románia és Lengyelország között katonai védelmi szerződés áll fenn orosz támadás esetére. (MTI)


Páris, szeptember 17.
Itt elterjedt hirek szerint Lengyelország Románia katonai segitséget kérte Szovjetoroszország ellen a két állam között fennálló katonai szerződés értelmébe.

A két kormány alkalmazkodik az 1925. évi genfi jegyzőkönyvhöz, amely tiltja fullasztó és mérgező gázok, valamint bakériumok felhasználását. Fel fogják szólitani a németkormányt, hogy adjon hasonló biztositékot.  Magától értetődik, hogy ha az ellenfél nem tartja be azokat a korlátozásokat, Franciaország és Anglia fenntartja magának azt a jogot, hogy azt cselekedje, amit helyesnek tart.

 

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

 1. hét

Churchill belépett a brit kormányba. - Az angol király, Chamberlain és Halifax bejelentett a hadiállapotot. - A németekel foglalták Czenstochovát. - Hitler a keleti harctéren.  – Svájc lapjelentés délkeleteurópai semleges blokk alakulásáról. – Olaszország nem tett semmiféle ujabb katonai intézkedést.

2. hét

Részleges Mozgósitás Szovjetorosuországban. - Elkeseredett, veszteségteljes közelharcok Varsó külvárosaiban és a lengyel főváros környékén: vasárnap este Varsó központjától 10 kilóméternyire folynak öldöklő harcok. – Lodz, a ,,lengyel manchester” elesett. - A Lomza és Narev között megkezdődött a német-lengyel háború legnagyobb csatája. - A nyugati harctéren a Rajna és a Mosel között a Saare völgyében  és a Warndt-erdőségben szombat óta ellanyhultak a hadmüveletek. - A francia felderitőcsapatok némat ellentámadásba ütköztek.  - Párisi jelentés szerint a franciák a nyugati fronton folytatják előrenyomulásukat.

3. hét

A vörös hadsereg vasárnap hajnalban 900 kilométer szélességben Polocktól Kamenec –Podolskig átlépte Lengyelország keleti határát. – Koronatanács dönt az éjszaka Romániában a nagy fordulatról! – Varsó parancsoka parlamentert küldött a német főhadiszállásra. - Breszt-Litovszk fellegvára és Kutno, a háromnapos csata centruma, elesett.

4. hét

100 kiométeres fronton vivják a lengyelek utolsó csatájukat.  – Döntő rohamot várnak a nyugati fronton, ahol modern technikai eszközökkel vezetett haditevékenység folyik . – Az orosz hadsereg a demarkációs vonal felé nyomul tovább.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Roosevelt John Simon Lord Halifax Churchill Kanada zászlaja Belgium II. Károly román király
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Börtönből a sírba
Nagyon szeretett Schneider Katalin egy délczeg embert, de nem...
Királyunk levele Miklós czárhoz Királyunk levele Miklós czárhoz
Ő Felsége levelet intéz a czárhoz s a levelet Hohenlohe Gottlieb...
Az állam pénzügyi helyzete és az uj államkölcsön Az állam pénzügyi helyzete és az uj államkölcsön
A képviselőválasztások ismert eredménye az állam pénzügyi helyzetének...
Meghalt az első „Zeppelin” tervezője Meghalt az első „Zeppelin” tervezője
Berlinből jelenti. A Reggel tudósítója: Az első...
Negyedfélszázados főiskola - a soproni Lyceum Negyedfélszázados főiskola - a soproni Lyceum
Azon azon hazai iskoláink száma, a melyek három évszázadnál is...
Kereskedelmi szerződésünk Romániával Kereskedelmi szerződésünk Romániával
A Romániával kötött kereskedelmi szerződést, melyet 1909 április...
Ignotus: Reinhardt Ignotus: Reinhardt
Ahogy Stockholmban most Reinhardtot ünneplik, az esték elevednek meg,...
A hasbeszélés adomány vagy tehetség A hasbeszélés adomány vagy tehetség
A hasbeszélést már a legrégibb időkben ismerték és művelőit rendkívül...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98