Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Mit mondott Churchill az északi államok beavatkozásáról

Berlin, április 28.
(Német Távirati Iroda.) A németek által Osloban talált okmányok között van többek között Martinsennek, a londoni norvégkövetség sajtómunkatársának jelentése is, amelyet az év február 2-án Erik Colben norvég követhez intézett. A követ ezt a jelentést rövid kisérőlevéllel ,,szigoruan bizalmas” jelzéssel a norvég külügyminsiztériumhoz juttatta el.

 

A titkos jelentést közli az uj német Fehér könyv. Eszerint Churchill az északi államok ujságirói részvételével rendezett villásreggelin kijelentette, hogy Norvégiának és Svédországnak világosan el kellene határoznia: megsegitik Finnországot, de ugyanakkor londoni követeik utján kérniök kellene, hogy titkosan előterjesztendő terv alapján segitséget kapjanak.

 

Churchill a beszélgetés folyamán nagyon elkeseredetten nyilatkozott arról, hogy arról, hogy hogyan fogadták a semlegesek hires beszédét és egész időn át tombolt Norvégia és Svédorszáh ellen.


Dániáról már kijelentett, hogy nem érdemese megvédeni, sőt nyiltan kimondta, hogy ,,Németország előbb-utóbb meg fogja szállni.”


Kijelentette, hogy a svéd ércet Narviktól a 3 kilométeren belüli övezeten át szállitják Németországba, majd kijelentette, hogy feltartóztatta a román olajat. Beismerte azonban, hogy az nagyon nehézvolt.

 

Cinikusan elismerte, hogy azon a napon, amelyen az ércet feltartóztatnák, ,,bombáznák Stockholmot”. Churchill annyit elismert, hogy az északi államférfiaknak van okuk kétszer is meg gondolniok a dolgot, mielőtt országukat szerencsétlenségbe döntik és kijelentette, hogy ha a norvég fjordok veszélybe kerülnek, az angol hajóhad beavatkoznék. Csapatokat azonban Anglia nem küldhet, - mondotta - mert a németeket nehéz lenne kiszoritani.

 

Ujra meg ujra azt jövendölte, hogy a háboru hosszabb ideig fog tartani, mint ahogy az elején gondolta.


Végül cinikusan azt mondotta Churchill, titokban néha szinte az lehetne kivánni,  bár állnának az északi országok a másik oldalon,  mert akkor ki lehetne válogatni azokat a hadászati pontokat, amelyekre szükség van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az első számú ellenség Churchill Bergen még békés óvárosa Német csapatok bevonultak Dánia fővárosába, Koppenhágába Német vezérkari tisztek a fennhatóságuk alá került Norvégi fővárosában, Oslóban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98