Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

Horthy admirálistól – Horthy fővezérig

A magyarság minden reménye Horthy Miklós fővezér. Ő áll az érdeklődés központjában, tőle várja az ország apraja-nagyja a szebb jövőt. Horthy Miklósban nem csalatkozhat az ország, ő mint altengernagy és mint az osztrák-magyar flotta-főparancsnoka megmutatta, hogy nagyszerűen el tudja végezni mindazt, amit magára vállalt.

Mikor 1915. május 23-án délután négy órakor Avarna herceg, Olaszország bécsi nagykövete átnyujtotta a Baliplatzon emlékezetes jegyzékét, amely az Olaszországgal való háborut jelentette. Horthy Miklós rendelkezésére az osztrák-magyar flotta az egész világ meglepetésére kifutott Polából, hogy alig néhány órával a hadüzenet után végigbombázza Velencétől Sirakuzáig az olasz partokat. A meglepő támadás sikerült. Az olasz félsziget keleti partján rengeteg kárt tettek Horthy hajói a vasutakban, hidakban és egyéb közlekedési berendezésekben. Horthy a Navarán parancsnokai Ancolától délre. Paolo di Corsini kikötőjébe egyik kisebb torpedóként nyomult be, ahol már majd nem elpusztult, mikor váratlanul megjelent Horthy a Navarán és az ellenség gyilkos tüzelése közben ki szabadította a kis torpedóhajót.

Nagyszerű hadilénye volt Horthy admirálisunk az otrantói áttörés. az otrantói-szorosban ugyanis az ellenség teljesen elzárta a tengert, hogy megakadályozza hajóink kifutását a Földközi-tengerre. Külön öt angol hadihajó őrizte a szorost, csatlakoztak az olasz hadihajókhoz. Horthy a Novarával az éjszaka leple alatt átosont a blokádvonalon és hajnalban hirtelen visszafordult. Az ellenség csak északról várt támadást, arra nem is gondolt, hogy éjszaka osztrák-magyar hadihajó átjuthasson vonalukon. A Novara akadálytalanul közelítette meg az angol s olasz hajókat, mikor egész közel jött, meglepetésszerűen tüzelni kezdett és öt ellenséges hadihajót elsülyesztett. A blokádvonal ezzel át volt törve és összes tengeralattjáróink akadálytalanul kifuthattak a Földközi-tengerre. A Novara sértetlenül került ki a merész vállalkozásból.

Horthy admirális minden fényét a szenvedélyes bátorság, a gyors de, megfontolt elhatározás jellemzi. Mindaz a sok ragyogó és hősi cselekedet amit véghezvitt elválaszthatatlan személyének sulyától és varázsától. Legjobban bizonyítja ezt a hirhedt cattaroi matrózlázadás 1918 februárjában. Bolseviki és egyéb ellenséges agitátorok ugyanis az összes cattarói hadihajók és erődök legénységeit fellázították. A Sanki George zászlóshajó kivételével amelyen Hansa altengernagy parancsnokolt, valamennyi hajón kitüzték a forradalmi vörös lobogót és letartóztatták a tiszteket. A helyzet kétségbeejtő volt. Niegován flottaparancsnok elügyetlenkedte a dolgot és ekkor történt, hogy a vezérőrnagyi rangban levő Horthy ellentengernagyot kinevezték a flotta főparancsnokává. Horthy a Prine Eugén nevű dreadnougton Polából azonnal Cattaróban ment, ahol nagy feltünést és megrökönyödést támasztott a lázadók között, hogy Horthy egyetlen hajóval el merészelt jönni közéjük. Személyes megjelenése döntötte el a lázadás sorság, nem tárgyalt, nem alkudozott, hanem parancsolt. És a lázadók anynyira csodálták merészségét és határozottságát, hogy engedelmeskedtek. A rend és fegyelem teljesen helyreállt. Horthy a bünösöket megbüntette szigoruan, de igazságosan.

Csodálatos, hogyan teremtett az admirális az osztrák-magyar flottában, amely nemhogy magyar nem volt, de még osztrák sem lehetett, hanem a császár flottája volt – magyar szellemet. Horthy a legszigorubb tengerésztiszt volt, mindig megtartotta a teljes figyelmet, de a Navarán mégis olyan magyar levegőt teremtett, mintha a Hortobágy kettős közepe lett volna, nem pedig S. M. S. Novarán. A volt monarchia flottájában sok nemzet fia szolgált. Volt itt horvát, dalmát, osztrák, német, olasz, lengyel fiu, akik között a magyarok ugyszólván teljesen eltüntek, habár a legnehezebb szolgálatot teljesítették, mert a tüzérek például leginkább a magyarok közül kerültek ki. Horthy azonban lassan, észrevétlenül magyar hajót csinált a Novarából, ahol minden magyar volt, magyarul beszéltek és magyarul énekeltek.

Hogy hogyan csinálta ezt a k. u. k. Kontraadmiral Horthy de Nagybánya, senki sem tudja. De megcsinálta. Személye olyan varázszsal hatott mindenkire, hogy a fekete-sárga Novarát is piros-fehér-zöldre varázsolta, mindezt a tengerész vasfegyelmen belül.

Ferenc Józsefről feljegyezték, hogy nagyszerű emberismerettel rendelkezett. Nemcsak ismerte, de felismerte azokat az embereket, akikre szüksége volt. Igy magyarázható, hogy minden szokás ellenére Horthy Miklós kétszer négy esztendeig volt a császár szárnysegéde. A császár szerette, a császár nem engedte el.

Az admirális az ottarói hős, a vakmerő tengerész, aki mint Nelson sebesülten is tovább parancsnokolt, elbucsuzott az Adria kék vizétől és a hatalmas hegyszörnyetegektől, Horthy admirálisból a magyar nemzeti hadsereg fővezére lett. Soha hősiesebb vezére nem volt, mint Admiral Horthy de Nagybánya.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98