Dtum
Login with Facebookk
1940 | Május

Rövidek

Erős török csapatösszevonás a görög határon
Szófia, május 5.
(Német Távirati Iroda.) Az erős török csapatösszevonás a görög határ mentén nagy izgalmat keltett a bolgár fővárosban. Szófiai politikai körökben a török katonai intézkedéseket nem lebecsülendő komoly ténynek mondják, minthogy Bulgária magatartása azokra semmi okot nem adott. A török csapatok felvonulása nyilván összefüggésben áll az angolok tevékenységével a Földközi-tenger keleti részében. Szófiában azt hiszik, hogy a csapatösszevonásokat az angol ösztönzésre hajtották végre.

Megkétszereződött a német támadások hevessége Hollandiában és Belgiumban

Páris, május 13.
(Havas.) Hollandiában és Belgiumban az ellenséges támadások hevességükben megkétszereződtek, különösen az Albert-csatorna északi körzetében, a csatorna és a Rajna alsó folyása között, a Tirlemonttól délkeletre eső vidéken és a belga Ardennekben. Az ellenség erőteljesen folytatja támadását és nagy számban veti harcba ejtőernyős egységeit, amelyek közül néhánynak sikerült messze az arcvonal mögött földet érnie, mielött bekeritették volna.

 

Amerika esetleg belép a háboruba

Washington, május 13.

 (Reuter) Roosevelt péntek esti beszédét széles körökben ugy értelmezik, mint annak bejelentését, hogy Amerika esetleg csatlakozik a hadviselőkhöz. A Times Herald erőteljesen követeli a haditengerészet és légi haderők növelését. Azt kivánja, hogy a hadsereget a mostani 165.000 emberből legalább egymillióra fejlesszék. Az a gyorsaság és hatásosság, amellyel a szövetséges haderő bevonult Belgiumba és Hollandiába párhuzamosan a brit tengerészeti és légi akcióval, New Yorkban igen kedvező hatást keltett. Ez már nem ugyanaz, mint ami Norvégiában történt.

 

 

Roosevelthez egyébként titkárának kijelentése szerint, többezer távirat érkezett, amelyek üldözik pénteki beszéde alkalmából. A táviratok mintegy 10 százaléka viszont a béke mellett foglal állást minden áron. Early, az elnök titkára még megjegyezte, hogy a táviratok az Egyesült Államok minden részéből érkeztek.

 

Bármi is volt Roosevelt péntek esti beszédénél célja, széles körökben ugy értelmezik az utca emberei, mint annak bejelentését, hogy Amerika esetleg belép háboruba. A sajtóban ez a beszéd azt az egyhangú óhajt támasztotta, hogy folytonosan fokozzák a fegyverkezést és ebbe beleértik a sorkatonaság jelentékeny fokozását. Az esti lapok azonnal fegyverkezést sürgetik.

 

Huszonegy amerikai köztársaság tiltakozó nyilatkozata

New York, május 19.

(Német Távirati Iroda) Panamából jelentik, hogy 21 amerikai köztársaság tiltakozó nyilatkozatában Németország bevonulását Belgiumba, Hollandiába és Luxemburgba "jogtalannak és kegyetlennek" nevezi.


Oroszország Gibraltárja a Keleti-tengeren
Stockholm, május 19.
Az ,,Aftonbladed” szerkesztője sürgönyzi Revalból: A Szovjet-Unió gyors és hatalmas épitkezésekbe fogott a Keleti-tengeren. Támaszpontjait, tengeri és légi kikötöit modern betonerőditésekké alakitja át, uj kaszárnyákkal és uj repülőterekkel. Az épitkezések legalább 100.000 hadimunkást foglalkoztatnak. Minden jel arra vall, hogy a Szovjet-Unió most valósitja meg azt a tervét, amely már a mult év ösze óta foglalkoztatja vezérkarát, hogy a keleti-tengerem minden eshetőséggel szembenéző Gibraltárrá épitse ki támaszpontjait.

Német jelentés szerint az angolok fosztották ki Löwent

Berlin, május 19.
A Német Távirati Iroda vasárnapesti harctéri jelentésében közli, hogy a belgák, angolok s franciák folytatják a visszavonulást s az angolok visszavonulásuk közben
,,fosztogatnak és pusztitanak”. Igy például - mondja a jelentés - Lőwen városát teljesen kifosztották az ott állomásozó angolok, amikor elvonultak. Hangoztatja a jelentés, hogy ma, amikor a legerősebb akadályokat is is lerohanják a némtek,  a német csapatok veszteségei aránylag csekélyebbek, mint az előző világháboru idején.

Jaross az ország mértékletesség

Ungvár, május 26.
Nagykapos vasárnap adta át diszpolgári oklevelét Jaross Andornak, aki meleg szavakkal mondott köszönete a kitüntetésért. Örömmel emelte ki, hogy az országának sikerült megőrizni mértékletességet s bár szlovák részről egyre több kihivivó beszéd hangzott el, magyar nép nem törődik az ilyen támadással, hanem megy tovább a maga történelmi utján.

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét
Feltünő olasz vélemény a balkánállamok magatartásáról. - A szövetségesek állásfoglalása Olaszországgal szemben. – A francia haderő megerősitése továbbfolyik a Földközi-tenger keleti részén. - Berlin jelentés Röros és a Hegra-erőd elfoglalásáról és jelentékeny szövetséges haderők Narvik elleni támadásról. - Londoni hir jugoszláv részleges mozgósitásáról.


2. hét

Amerika esetleg belép a hábruba? - Lüttichbe bevonultak a németek. - Maastrichtnél francia gépesitett csapatok megállitották a német előretörést. - Brit légitámadások a német összekötővonalak és csapatszállitások ellen. - Hollandiában a németek elérték at Északi tengerpartot. - Működésbe léptek a szövetségesek ejtőernyős csapatai.


3. hét
Sedannál védelmi állásokat épitenek a németek. - A németek elfoglalták Le Cateaut és Saint Quentint, elérték az Aisne folyót, a franciák ellentámadásuk során Rethelnél több falut visszafoglaltak. - A német hadijelentés szerint elfoglalták Montmédy közelében a Maginot-vonal egyik erődjét és eddig 110.000 foglyot ejtettek. - Weygand tábornok Párisba érkezett. - Seyss-Inquart lett hollandia birodalmi biztosa. - Eupent, Malmédyt és Moresnet Hitler bekebelezte e német birodalomba. - Vasárnap a Sambre felső folyásánál tombol a harc a leghevesebben: itt mérkőznek a nehéz német tankok a 75 milliméteres uj francia ágyuütegekkel.


4. hét

Berlin jelenti: Az elmult hetek harcai csak bevezetői az Angliával való leszámolásnak! - Német bombazápor Osstendére, Seebrüggére, Dünkirchenre, Boulognera, Calaisra és a keleti angol repülőterekre. – Páris szerint az ,, északi katlanban” harcoló szövetséges seregek nincsenek bekeritve, Berlin szerint ezek a csapatok helyenkint még szivós ellenállást fejtenek. - A Duce vasárnap a légierő és a mozgósitási hivatal főnökével tanácskozott. - Megindultak Amienstől keletre a második flandriai döntő ütközet előcsatározásai.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Albert-csatorna Német gépesített osztagok a belgiumi Liege-ben, németül Lüttichben Német megszállócsapatok érkezése egy hollandiai városba Roosevelt Löwen Jaross Andor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98