Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1940 | Október

A moszkitó-flotta

A moszkitó-flotta

A modern háború minden terén változást hozott. A zuhanóbombázók, az ejtőernyősök mellé felsorakoznak azok az újrendszerű tengeri törpecsatahajók, amelyek gyorsnaszádok néven jutottak a köztudatba. A gyorsnaszádok már túl vannak a tűzkeresztségen. A németek Norvégia megszállása idején megmutatták, milyen nagy teljesítőképességű egy ilyen törpe, de annál sebesebb hajó. A gyorsnaszádok sebessége fantasztikus eredményekhez vezetett. Egy olasz gyorsnaszád 48.46 tengeri mérföldet, vagyis 90 órakilométert ért el. Ugyanakkor egy francia gyorsnaszád kereken 100 kilométeres órasebességgel jutott célhoz.

A világháború után az olaszok voltak az elsők, akik az effajta hajókkal kísérleteztek. Az angolok figyelmét sem kerülték el ezek a kísérletek, de viszont Angliában nem nagy súlyt helyeztek rájuk. Anglia inkább hatalmas óceánjárók, torpedórombolók és cirkálók építésével igyekezett flottáját gyarapítani. Jellemző, hogy Angliának mindössze negyvenöt gyorsnaszádja volt a háború kezdetén. Feltűnést keltő hír ez, hiszen a napilapok egyre azt hangsúlyozták, hogy egyedül az angol tengeri haderőnek vannak gyorsnaszádai. Az angolok későn kezdték el gyorsnaszádok építését.

Memento audere semper

A gyorsnaszádok hazája minden kétséget Olaszország. Néhány hónappal ezelőtt érdekes cikket írt egy amerikai folyóirat riportere „Olaszország moszkitó-flottája” címen. Az amerikai riporter részletesen ismertette a „moszkitókat”. A megismerésre bőven nyílott alkalma, mert maga riporter is részt vett egy harci „kiránduláson”. Az utat az ,,M. A. S. 516”-on tette meg. Az „M. A. S.” 87 kilométeres sebességgel szelte a vizet. Két 45-ös torpedó-kilövője s néhány gyorstüzelő-ágyúja volt a gyorsnaszádnak, ami eléggé megterheli ezt a modern harci eszközt, de, mint a riporter maga az olasz flotta egyik legveszedelmesebb egysége egy ilyen gyorsnaszád.

Mit is jelent ez a rövidítés: M. A. S.  A válasz sokkal egyszerűbb, mintsem az ember gondolná. Az olaszok nagy költője, a fiumei hős D’Annunzio egyik jelmondatából származik. „Memento audere semper.” Vagyis: „Mindég gondolj valamilyen kockázatra.” D’Annunzio ezzel önkéntelenül is megadta a programot az olasz flotta vezetőinek. Az olaszok természetesen minden időben meg tettek mindent, hogy egy esetleges nagy tengeri csatában dicsőséggel vehessék ki a részüket és mint kiderült, sikerrel. Az olasz tengerészetnek nem kevesebb, mint hetvenöt ilyen „moszkító-egysége” van.

Angol vélemény

A „moszkitó-flotta” már az abesszíniai háború során is szerepelt. Akkor vettek róla az angolok elsőízben tudomást. Az általános vélemény az volt, hogy ezek az apró harci hajók nem sok vizet zavarnak a jövő háborújában. Közben nem is olyan sok idő telt el és Anglia megüzente Németországnak és Olaszországnak a háborút. Angliának azóta természetesen már több ízben volt alkalma, hogy a „moszkitók” teljesítőképességéről alkotott véleményét felülvizsgálja. Maguk az angolok is a legnagyobb elismerés hangján nyilatkoztak már azóta is a „moszkitók”-ról.

„Nehéz egy ilyen huszonhárom méter hosszú, keskeny hajót megtorpedózni” - jelentette ki az angolok egyik nagytekintélyű szakértője, - „tekintve azt, hogy ezek a törpenaszádok igen sebesen eltűnnek és ismét felbukkannak a ködösítő felhők mögött. Repülőgépről sem könnyű dolog, sőt teljesen lehetetlen a gyorsnaszádok megtámadása.” Az angolok tehát jól sejtették, hogy ezek a játékszerhez hasonló „hajócskák” még sok gondot okoznak majd a modern háború vezetőinek.

Az olaszok és a németek által diktált módszer helyesnek bizonyult. Nem egy eset bizonyítja ezt. Miután a német tömlőcsónakok is sokkal ellentállóbbak, mint a legjobbban páncélozott utászbárkák, ma már senki sem kételkedik abban, hogy Olaszország és Németország új fegyverneme, a „moszkitó-flotta”, a gyorsnaszádok ne állnák meg a helyüket.

Fóthy Ernő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A gyorsnaszád elindul a hadak útján… A kisérőhajó a torpedó-utánpótlással  A moszkitó parancsnoki hídján
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Balogh Géza szinészt, Fugger herceg autójának tolvaját, aki az autók mániákusa, vasárnap elmegyógyintézetbe vitték Balogh Géza szinészt, Fugger herceg autójának tolvaját, aki az autók...
Vasárnap délben a főkapitányságról a mentők az angyalföldi tébolydába...
Csalódást keltett a magyar válogatott csapat Csalódást keltett a magyar válogatott csapat
Magyarország – Svédország 3:1 (2:1) 15.000 néző volt kíváncsi...
Az Aggteleki barlang,élet a barlangban Az Aggteleki barlang,élet a barlangban
Van-e élet a barlangban? A látogatók legfeljebb a szálldosó...
Mozgóképek az emberi test belsejéről Mozgóképek az emberi test belsejéről
Stutzin kinemaszkópiának nevezi azt az eljárást, amellyel az emberi...
Strindberg Strindberg
„Mindig örömmel olvasom Strindberget; többet foglalkoztatott...
Bátor ugrások, erős küzdelmek a síbajnoki versenyen Bátor ugrások, erős küzdelmek a síbajnoki versenyen
A síhangulat már a Berlini téren elkezdődött. A 4-es villamos...
Ki informálta a Völkischer Beobachter-t a bonyhádi rémségekről? Ki informálta a Völkischer Beobachter-t a bonyhádi rémségekről?
A bécsi Völkischer Beobachter rémregényébe illő...
Rippl Rónai József újabb képei
Rövid másfél év alatt immár másodszor mutatja be újabb képeit Rippl...
A világlegnagyobb horgonya A világlegnagyobb horgonya
Az ugynevezett Oczeánjáró hajók óriási nagyságáról már irtunk és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98