Dtum
Login with Facebookk
1940 | Szeptember

A kiméletlen légiháború

Az új hadviselésvalóra váltotta eddig csak a katonai irodalomban vitatott és bizonyos regényekben hatásosan felhasznált, úgynevezett totális légiháborút. Jó ideje folyt már a háború a levegőben, de egészen a háború első évének befejezéséig német részről megmaradt a tisztán katonai célok elleni harcnál és bombázásnál.

A repülők repülők ellen harcoltak a levegőben és a hajóhad ellen, majd átterjedt ez a harc a repülők földi alapállomásira is. Ezután következtek a repülő- és egyéb hadiiparok telepei s a harcoló csapatokhoz vezető összekötővonalak. Az egyre súlyosodó légi háborúban a nyomasztó német légifölény miatt éjjeli bombázóvállalkozásra kényszerült angol királyi légierő megkezdte a nagyobb birodalmi városok bombázisát azzal a céllal, hogy a lakosságra gyakorolt megfélemlítéssel kísérelje meg a légiháború hevességének felhagyását.

Az eredmény azonban fordítva sült el. A német légihaderő, fölényes erejének tudatában, párhetes várakozási idő elteltével átvette ugyanezt a harcmodort és az éjjel-nappal tartó, borzalmas erejű légi bombatámadásokkal és az Anglia fölött nappal lefolyó nagyarányú légiütközetekkel megindult minden eszközzel a kíméletlen légiháború. A robbanó- és gyujtóbombákon kívül más gyujtó-hatású vegyiszerek levetése, szórása is megkezdődött angol részről és még nem tudni, hová fog még ez a harc fejlődni.

A totális légiháború a legfélelmetesebb eszköz egy nagyerejű légi haderő részéről a háború mindenáron való győzelmes befejezése érdekében. A légihaderő különféle bombákkal könyörtelenül támad minden olyan célra, amely a háború megrövidítésének szempontjából számottesz. A lakosság tehát teljes egészében végigszenvedi a háború összes borzalmait.

A közüzemek, a víz-, gáz- és villanytelepek elpusztítása, a forgalom télies megbénítása és a raktárak és élelmiszertartalékok megsemmisítése, végül az állandó, olthatatlan tüzek annyira próbára teszik a nem katonai fegyelem alatt állók idegeit, hogy végülis összeomlik az otthoni arcvonal, pánik, forradalom kényszeríti a hadvezetőséget a kilátástalan és rettenetes megpróbáltatásokkal járó harc feladására.

A németekben is megvan a remény arra, hogy Angliát esetleg már a kíméletlen légiháború csapásain keresztül is a háború feladására kényszerítik, illetve annyira legyöngítik, hogy az ezt követő partraszállás nem fog számottevő ellenállásba ütközni.

Ennek az élethalálharcnak, amelyet az angol és a német légihaderő vív egymással, még 1923-ban, Hágában akartak szabályokat alkotni. Az egész légi hadviselést emberies határok közé akarták szorítani. Az ott alkotott nemzetközi szabályok, amelyeket a nagyhatalmak a mai napig sem fogadtak el kötelezőleg magukra nézve, megtiltottak olyan támadásokat, amelyek a lakosság ellen irányulnak azzal a célzattal, hogy lelkileg és testileg megsemmisítsék őket és vagyonokat pusztítsák. Védtelen, nem megerősített városok elleni légitámadásokat csak akkor enged meg a hágai egyezménytervezet, ha a földi vagy tengeri harcok közvetlen közelükben folynak le.

Katonai értékű célokat szabad a levegőből megtámadni. De tisztán katonai célokat értenek ezen, tehát a fegyver- és hadianyaggyárakat, a raktárakat stb. Ha ezek a gyárak vagy raktárak sűrűnlakott területen, sőt városnegyedekben vannak, akkor a bombatámadásokat lehetőleg kerülni kell. E célok bombázása alkalmával a magánjavakban okozott károkért a támadó állam kártérítéssel tartozik. Amint már említettük, ezt az egyezményt nem ismerték el kötelezőleg, de a háború első esztendejében a támadó németek csakugyan ebben a humánusabb szellemben vezették nagyszabású légihadműveleteiket és a franciák és angolok is ritkán sértették meg.

Most a helyzet egy csapásra megváltozott. Világvárosok elleni támadások folynak a levegőből, a gépek százai dobják legnagyobbsúlyú bombáikat olyan célokra is, amelyeknek elpusztulása az egész világ kára lesz. A keletkezett tűzvészek, a vízművek bombázása és megsemmisítése miatt, alig lesznek olthatók és a tűzvész, mint Varsó esetében is, városrészeket fog a föld színéről eltörölni.

E. T.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zuhanóbombázás  Stuka-raj útban az ellenség felé
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vasárnap temették el Kovács Károly építészt, akit megölt egy szálka...
Vasárnap eltemették Kovács Károlyt ismert budapesti építészmérnököt,...
Szövetkezet nem terjesztheti ki működését kulturális czélokra Szövetkezet nem terjesztheti ki működését kulturális czélokra
A mult évben Általános fogyasztási és termelő szövetkezet czímmel...
A kecskeméti kiállítás A kecskeméti kiállítás
Az utóbbi évtizedekben kevés város bir oly szép és meglepő haladást...
H. G. Wells új regénye H. G. Wells új regénye
New-Yorkban, a Macmillan-cég kiadásában - adja hírül a North American...
Kis gazda rovat
Eredeti eljárást közöl erre vonatkozólag az amerikai Egyesült-Államok...
Szörnyű katasztrófa érte vasárnap éjjel a müncheni-frankfurti gyorsvonatot Szörnyű katasztrófa érte vasárnap éjjel a müncheni-frankfurti...
Vasárnap hajnalban 2 óra 20 perckor óriási katasztrófa érte a...
A stockholmi olympiai versenyek résztvevői A stockholmi olympiai versenyek résztvevői
A svéd szervező bizottság jelentése szerint az egyes nemzetek a...
Eleven sertések – fényes üzletek Eleven sertések – fényes üzletek
A sertéshus nagy ára Németországban váratlanul föllenditette a magyar...
A kormány betiltja a gyermekszínházakat A kormány betiltja a gyermekszínházakat
Nem a színházakról, hanem a színházak árnyékában meghuzódó kis...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98