Dtum
Login with Facebookk
1941 | Április

Hitler születésnapja

Hitler a balkáni hadműveleti terület közelében lévő hadiszállásán töltötte születésnapját Fegyverek csörgése közepette, akkor ünnepli a német nép Hitler Adolf ötvenkettedik születésnapját, amikor az Olymposz csúcsára felrepült a német birodalmi hadizászló.

Hitler Adolf történelmi jelentőségű egyéniségét a történetíró lesz hivatva méltatni. Mi csak azt tudjuk róla, hogy kivételes képességekkel felruházott férfiu, aki nem csak hazáját emelte ki az elesettségből, hanem baráti megértéssel nyujtotta jobbját a volt világháborus fegyvertársak felé.

Azt tudjuk róla, hogy a trianoni bilincsek széttörésében és Magyarország területi gyarapodásában igen jelentékeny része van: Tudjuk róla végül azt, hogy Magyarországnak barátja. Természetes, hogy a magyarok millióinak részéről is üdvözlet száll a mai napon feléje, egy szebb, boldogabb magyar jövendő reményében.

Keitel vezértábornagy üdvözölte elsőnek Hitler
Berlin, április 20.
A Német Távirati Iroda külön tudósítása jelenti:
A Führer születésnapja első óráit a most főhadiszállásként szolgáló különvonat étkezőkocsijában töltötte törzskara tagjainak körében.

A vasárnapra virradó éjszaka pontosan éjfélkor első gratulálóként Keitel vezértábornagy, a véderő főparancsnokságának főnöke fejezte ki szerencsekívánatait a Führer és a legfőbb hadur előtt. Keitel vezértábornagy rövid beszédben emlékeztetett arra, hogy a főhadiszállás itt összegyűlt pár tagja már több mint három év óta ugyanebben az összetételben résztvett a Führer valamennyi győzelmi utján és hadjáratán. A vezértábornagy a Führer most eltelt életévét a legnagyobb és leghatalmasabb sikerek évének mondotta és emlékeztetett arra a tényre, hogy a német véderő legfelsőbb hadura közvetlen vezetésével 14 nap alatt szétzuzott egy angol zsoldban álló ellenfelet és most pedig az európai földrészről elűzi a menekülő angolokat. Keitel vezértábornagy azzal a fogadalommal fejezte be beszédét, hogy a német véderő Führerjét továbbra is győzelmesen követi valamennyi utján.

A beszéd befejezése után a Führer felemelte poharát és törzskarának jelenlévő tagjaival koccintott a győzelemre.

Göring rádiószózata

Berlin, április 20.
(Német Távirati Iroda.) Göring birodalmi tábornagy rádióbeszédében kifejezte a Führernek a német véderő szerencsekívánatait születésnapja alkalmából. Mint beszéde elején hangsulyozta, a közelmult nagy harcaiban megmutatkozott, hogy a német katona most is legyőzhetetlen. Mindenekelőtt három feltétel volt az, amely ezeket a győzelmeket lehetővé tette: a német véderő felszerelése, kiképzése és vezetése.
- Ma az egész világ tudja – jelentette ki Göring -, hogy Ön, Vezérem, hogyan alkotta meg e világ legjobb fegyverét, de azt is, hogyan ért ahhoz, hogy ez az éles kard oda üssön ahol a legmélyebb sebet ejti.
- A mai napon – hangsulyozta végül a birodalomi tábornagy – a német katonák legforróbb óhaja s egyuttal ajándéka az a fogadalom, hogy ott fognak győzni, ahol Ön, Vezérem megparancsolja. Tudom, hogy ezzel az eltökéltséggel és bizalommal, amely eltölt bennünket, ki fogjuk harcolni ezt a legnagyobb győzelmet. Fogadalmunk a mai napon így szól: Megverjük az ellenséget, bárhol találjuk!

Az olasz uralkodó és Duce távirata


Róma, április 20.
(Német Távirati iroda.) Olaszország királya táviratilag a következő szerencsekívánatokat intézte a Führerhez:
,,Születésnapja alakmából el akarom Önhöz juttatni legőszintébb szerencsekívánataimmal együtt az Ön személyes jólétére, valamint a szövetséges Németország egyre növekvő virágzására irányuló legforróbb jókívánataimat. E kívánságaimat megujítani ma különös belső ösztönzést érzek. Viktor Emánuel.”

A Duce a következő táviratot küldte a Führernek:


,,Az olasz nép és védőerő, amely együtt harcol a némettel, szívből csatlakozik azokhoz az ünneplésekhez, amelyekkel a német nép az Ön születésnapját ünnepli. Az ünneplés a biztos győzelem légkörében történik. Ezt a győzelmet nemcsak katonáink bátorságával fogjuk kiharcolni, hanem eszméink erejével is, amelyek a jövőt képviselik a multtal szemben. Fogadja Führer, legforróbb szerencsekívánataimmal együtt bajtársi üdvözletemet. Mussolini.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ferencváros – Hungária 1:1 (0:0) Ferencváros – Hungária 1:1 (0:0)
A zöld-fehérek és kék-fehérek bajnoki derbyje ismét megmozgatta a...
Pelle István nyerte Magyarország tornászbajnokságát Pelle István nyerte Magyarország tornászbajnokságát
Vasárnap este fejeződött be a Magyarország 1928. évi...
Professzionátus boxmérkőzés Budapesten Professzionátus boxmérkőzés Budapesten
A "Cercle des Étrangers" nevű klub, a mely programmjába vette a...
Beavatott szemtanu az előszállási martalóctámadásról Beavatott szemtanu az előszállási martalóctámadásról
A gyülés előtti estén – szól a beavatott tanú – már telve...
A béke híre Londonban
Május 31-én, szombaton éjfél előtt érkezett Kitchener távirata...
Földrengés 1926-ban -  Szantorin Földrengés 1926-ban - Szantorin
A láva feltódulása közben a tenger színe felett 2 lávaárrá alakult...
Az élet száz év mulva 2. Az élet száz év mulva 2.
A jövő század regényét már nem az élénk képzeletű regényíróknak kell...
Apróságok Apróságok
Nagy helyi szenzációja volt két évvel ezelőtt Gyékényesnek. A...
Küszöbön áll az invázió második szakasza Küszöbön áll az invázió második szakasza
A német katonai szóvivő kijelentette, hogy az invázió második...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98