Dtum
Login with Facebookk
1941 | Április

Hitler születésnapja

Hitler a balkáni hadműveleti terület közelében lévő hadiszállásán töltötte születésnapját Fegyverek csörgése közepette, akkor ünnepli a német nép Hitler Adolf ötvenkettedik születésnapját, amikor az Olymposz csúcsára felrepült a német birodalmi hadizászló.

Hitler Adolf történelmi jelentőségű egyéniségét a történetíró lesz hivatva méltatni. Mi csak azt tudjuk róla, hogy kivételes képességekkel felruházott férfiu, aki nem csak hazáját emelte ki az elesettségből, hanem baráti megértéssel nyujtotta jobbját a volt világháborus fegyvertársak felé.

Azt tudjuk róla, hogy a trianoni bilincsek széttörésében és Magyarország területi gyarapodásában igen jelentékeny része van: Tudjuk róla végül azt, hogy Magyarországnak barátja. Természetes, hogy a magyarok millióinak részéről is üdvözlet száll a mai napon feléje, egy szebb, boldogabb magyar jövendő reményében.

Keitel vezértábornagy üdvözölte elsőnek Hitler
Berlin, április 20.
A Német Távirati Iroda külön tudósítása jelenti:
A Führer születésnapja első óráit a most főhadiszállásként szolgáló különvonat étkezőkocsijában töltötte törzskara tagjainak körében.

A vasárnapra virradó éjszaka pontosan éjfélkor első gratulálóként Keitel vezértábornagy, a véderő főparancsnokságának főnöke fejezte ki szerencsekívánatait a Führer és a legfőbb hadur előtt. Keitel vezértábornagy rövid beszédben emlékeztetett arra, hogy a főhadiszállás itt összegyűlt pár tagja már több mint három év óta ugyanebben az összetételben résztvett a Führer valamennyi győzelmi utján és hadjáratán. A vezértábornagy a Führer most eltelt életévét a legnagyobb és leghatalmasabb sikerek évének mondotta és emlékeztetett arra a tényre, hogy a német véderő legfelsőbb hadura közvetlen vezetésével 14 nap alatt szétzuzott egy angol zsoldban álló ellenfelet és most pedig az európai földrészről elűzi a menekülő angolokat. Keitel vezértábornagy azzal a fogadalommal fejezte be beszédét, hogy a német véderő Führerjét továbbra is győzelmesen követi valamennyi utján.

A beszéd befejezése után a Führer felemelte poharát és törzskarának jelenlévő tagjaival koccintott a győzelemre.

Göring rádiószózata

Berlin, április 20.
(Német Távirati Iroda.) Göring birodalmi tábornagy rádióbeszédében kifejezte a Führernek a német véderő szerencsekívánatait születésnapja alkalmából. Mint beszéde elején hangsulyozta, a közelmult nagy harcaiban megmutatkozott, hogy a német katona most is legyőzhetetlen. Mindenekelőtt három feltétel volt az, amely ezeket a győzelmeket lehetővé tette: a német véderő felszerelése, kiképzése és vezetése.
- Ma az egész világ tudja – jelentette ki Göring -, hogy Ön, Vezérem, hogyan alkotta meg e világ legjobb fegyverét, de azt is, hogyan ért ahhoz, hogy ez az éles kard oda üssön ahol a legmélyebb sebet ejti.
- A mai napon – hangsulyozta végül a birodalomi tábornagy – a német katonák legforróbb óhaja s egyuttal ajándéka az a fogadalom, hogy ott fognak győzni, ahol Ön, Vezérem megparancsolja. Tudom, hogy ezzel az eltökéltséggel és bizalommal, amely eltölt bennünket, ki fogjuk harcolni ezt a legnagyobb győzelmet. Fogadalmunk a mai napon így szól: Megverjük az ellenséget, bárhol találjuk!

Az olasz uralkodó és Duce távirata


Róma, április 20.
(Német Távirati iroda.) Olaszország királya táviratilag a következő szerencsekívánatokat intézte a Führerhez:
,,Születésnapja alakmából el akarom Önhöz juttatni legőszintébb szerencsekívánataimmal együtt az Ön személyes jólétére, valamint a szövetséges Németország egyre növekvő virágzására irányuló legforróbb jókívánataimat. E kívánságaimat megujítani ma különös belső ösztönzést érzek. Viktor Emánuel.”

A Duce a következő táviratot küldte a Führernek:


,,Az olasz nép és védőerő, amely együtt harcol a némettel, szívből csatlakozik azokhoz az ünneplésekhez, amelyekkel a német nép az Ön születésnapját ünnepli. Az ünneplés a biztos győzelem légkörében történik. Ezt a győzelmet nemcsak katonáink bátorságával fogjuk kiharcolni, hanem eszméink erejével is, amelyek a jövőt képviselik a multtal szemben. Fogadja Führer, legforróbb szerencsekívánataimmal együtt bajtársi üdvözletemet. Mussolini.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Meghalt Szemlőhegyi Kresz Géza a korcsolyázás elkötelezett híve Meghalt Szemlőhegyi Kresz Géza a korcsolyázás elkötelezett híve
1871-ben a pesti egyetemen szerzett orvosi diplomát. Előbb kerületi...
Újítás a honvédség ruházatában Újítás a honvédség ruházatában
A honvédségi „Rendeleti Közlöny” több újítást közöl,...
Petschauer nyerte a Terstyánszky kard-emlékversenyt Petschauer nyerte a Terstyánszky kard-emlékversenyt
A MAC vasárnap rendezte meg a Terstyánszky kard-emlékversenyt,...
Az üldözöttek Eldorádója - Zsidóország Dél-Amerikában Az üldözöttek Eldorádója - Zsidóország Dél-Amerikában
Egy kicsit tán komikusan is hangzik az, hogy van olyan föld, a...
A svéd király a magyar pavillonban A svéd király a magyar pavillonban
A svéd király a párisi kiállitás magyar osztályában. Oszkár svéd...
Közélelmezési problémák Közélelmezési problémák
Az Országos Közélelmezési Hivatal már megkezdette müködését és első...
Tenyészállatok biztositása Tenyészállatok biztositása
Kevesen fogják tudni, hogy a Generali volt az, amely a jégbiztositást...
A Tisza „virágai”, a rajzás jelensége A Tisza „virágai”, a rajzás jelensége
A lárva igen ősi jellegeket is megőrzött, még pedig elsősorban a...
A Vasas hatalmas küzdelemben verte az MTE-t a Thomka-díjban A Vasas hatalmas küzdelemben verte az MTE-t a Thomka-díjban
A tizedik Thomka-versenyt hol jéggel borított talajon, hol bokáig érő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98