Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1941 | December

Kiev, a véres multú város

A hét lexikona

Huszonöt éven belül most másodszor került német kézre Kiev, a véres multú Dnyeper-menti város. A világháború folyamán a németek egész Ukrajnát meghódították és csak a békekötés után vonultak ki a rendkívül termékeny tartományból. Természetesen most is az a törekvésük, hogy teljesen megszerezzék Oroszország éléskamráját, a búzatermő síkságot.

A mai Kiev


Kiev fensíkon fekszik, amely meredeken esik alá a Dnyeperhez. Három részből áll; a Dnyeper nyugati oldalán elterülő óvárosból, az alsóvárosból, amelyet Podol-nak neveznek, és a citadellából, a Pecserszk néven ismert városrészből. Az óvárosban, a nagyhercegek volt székhelyén, még ma is sok a régi érdekes épület. A legrégibb és legszebb a szent Zsófiáról elnevezett templom, amelyet 1020-ban kezdtek építeni. Ugyancsak itt áll a Szent Bazil-templom, amelyet Nagy Vladimir alapított.

A megerősített Pecserszkben állnak a középületek, a legfőbb állami hivatalok, a kaszárnyák és az arzenálok. 1883 óta Kievben működik az 1588-ban alapított vilnai egyetem, amelyet a csillagvizsgálóval a nagy egyetemi könyv- és szertárakkal együtt hoztak át Vilnából. Szerencsés földrajzi helyzeténél fogva kereskedelmi gócpont, de gyáripara is fejlett. Van teljesen modern városrésze, amely az utolsó húsz esztendőben épült ki. Sok szép szobra között a legsikerültebb Chmelnicki Bogdán kozák hetman bronzszobra, amely az egyetem közelében, a Chmelnicki-téren áll.

Kiev multja

Kiev évszázadok óta játszik szerepet a történelemben. Az a hely, ahol most Kiev városa áll, már az ókorban is fontos kereskedelmi góc lehetett, mert már a rómaiak és görögök feljegyzéseiben előfordul a Dnyeper. A görögök Borisztenesznek hívták a folyót, a rómaiak Danaprisz-nak (innen a folyó mai neve), a törökök Uzu-nak nevezték, a tatárok Ag-szu (öreg víz) néven becézték. Orosz hagyományok szerint a várost Kij, Scsek és Korív testvérek alapították 880-ban.

Kiev rövidesen az árucsere egyik legfontosabb pontja lett. A város gyorsan fejlődött, de igazi jelentőségre csak akkor kezdett szert tenni, amikor a nagyfejedelmek Novgorodból Kievbe helyezték át székhelyüket. 1037-ben már olyan fejlett volt, hogy Jaroszlav egész Oroszország fővárosává tette meg. Ez maradt százhúsz évig, ezután hanyatlani kezdett. 1205-ben a lengyelek foglalták el, 1239-ben Batu kán ragadta magához, ettől kezdve nyolcvan évig mint tatár város szerepelt a történelemben. 1320-ban litván kézre került, 1481-ben ismét tatár hadak jelentek meg az ősi falak alatt. Ezúttal Mengi Hirel krimi tatár kán tört rá a városra és fel is égette.

1516-tól 1667-ig lengyel uralom alatt állt, 1667-ben az andrusszovi szerződés és az 1686-iki moszkvai béke egészen Oroszországnak juttatta a tartománynak a Dnyesztertől keletre eső részét, míg a nyugatra eső részét, míg a nyugatra eső terület csak Lengyelország második felosztásakor, 1793-ban került orosz uralom alá. 1917-ben rövid ideig tartó önállóságra tett szert, de öt év mulva már ismét orosz tulajdon volt, tagállama a szovjetuniónak.

Magyar lovasok Kievben


Anonymus és mások is feljegyzik, hogy a magyarok 894 táján megvívták Kiev városát. Álmos népe Lebediából jövet útba ejtette a várost. A krónikás szerint az orosz vezérek, Igor és Oleg, megrémültek, amikor meghallották, hogy magyar seregek közelednek, mert tudták, hogy ezek a lovasok ama rettenetes erejű Attilának ivadékai, akinek az oroszok századokkal ezelőtt már adófizetői voltak. Mégis elhatározták, hogy megkísérlik az ellenállást. Két hétig állták is a magyarok ostromát, akkor békeköveteket küldtek Álmos vezérhez, aki nagy váltságdíj ellenében békét kötött a kieviekkel. A magyar seregek még ezután is sokáig tartózkodhattak a városban, mert emlékeiket még a 11. században is fel lehetett találni Kievben.

Akkori krónikák magyar uccát, magyar kaput említenek, sőt írnak egy környékbeli magyar mezőről is, mint ahol az ostrom alatt a magyar seregek sátrai álltak. A Vladimír nagyherceg által alapított Szent Mihály-templomban még ma is látható az egyik domborművön egy csatajelenet, amelynek egyik alakja egy magyar vitéz. Álmos seregei, miután kierőszakolták a Dnyeszteren való átkelést, innen indultak Podolián át a vereckei szoros felé.

Kiev mai jelentősége

Kiev, amint említettük, földrajzi adottságai révén lett jelentős piaccá. Keletkezésének természetes alapja az, hogy a Dnyeper és a Deszna összefolyásában fekszik, olyan ponton, ahol több út találkozik. A Deszna torkolatán alól kínálkozik az első alkalmas átkelőhely, ennek következtében itt fejlődött ki Oroszországnak egyik legfőbb útvonala, amely a művelt nyugat felé visz. Kiev bonyolítja le az ukrán termelés áramlását Oroszország belseje felé, ugyanott megy át a keletről jövő forgalom nagy része. Az utolsó évtizedek alatt ipara is erősen fellendült, mert központja lett az Ukrajnában termelt nyerstermények feldolgozásának.

Rengeteg gyára van, különösen fontosak cukor-, szesz-, dohány-, len-, bőr-, gép- és papírgyárai, valamint gyapjúfonói. Kereskedelme is rendkívül élénk, különösen gabonában, fában, cukorban és állatban bonyolít le nagy forgalmat. Lakóinak száma a világháború óta rohamosan növekedett, az utolsó népszámlálás óta elérte 538.000-et, ami szinte hiheletlen gyarapodás, ha tudjuk, hogy 1923-ban csak 390.000 ember lakott Kievben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Bajor Gizivel találkoztunk a hét egyik főpróbáján, aki sötétkék...
A purgatórium A purgatórium
Az egyik budapesti szerkesztőségben történt. Éjszaka ülnek a...
Magyar aranyásók az ásványi Dunaparton Magyar aranyásók az ásványi Dunaparton
Kévékkel és asztagokkal teleszórt tarlók szegélyezik az utat, amelyen...
Szorítsd! Ne hagyd magad Szorítsd! Ne hagyd magad
Az athleták jubiláris ünnepélye alkalmából tartott verseny az...
Mi lesz az Egyesült Államok katasztrofális búzatermésének következménye a világgazdaságban? Mi lesz az Egyesült Államok katasztrofális búzatermésének...
A búza világpiacán napok óta nagy átalakulások mennek végbe. Az árak...
Négyszázágyas modern kórházat épít a posta Négyszázágyas modern kórházat épít a posta
Nagyszabású, példaadó intézmény megalkotására kerül sor ebben az...
Kis gazda rovat
Lúdhizlalás, vagyis tömés többféle van. Nevezetesen a késő őszi...
A jóltevő zsebtolvaj A jóltevő zsebtolvaj
Karácsony van! A szeretet ünnepét ünnepli mindenki. Ezekben a...
Egy kapitány megölése Egy kapitány megölése
Rendkívüli körülmények közt ölte meg egy főhadnagy a kapitányát a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98