Dtum
Login with Facebookk
1941 | Július

Véres cigányháboru Pestujhelyen

Pestujhelyen a Vadász- utca 8. számu házban, ahol javarészt cigányok laknak, szombaton tömegverekedés zajlott le. Az összeütközésnek egy életveszélyesen sulyos sebesültje van. A házban lakó Lakatos Ferenc lókupec és Sárközi József délután bement Lakatos sógorának, Kozák Jánosnak a lakására. Ott hármasban iddogálni kezdtek. Kozák János huga velük volt. A kedélyes mulatságból veszekedés támadt és a két férfi a leány ellen fordult.

 

Ebben a pillanatban hazaérkezet Kozák János és Kozák István, akik mikor látták, hogy Lakatosék hugukat bántalmazni akarják, doronggal és vasvillával rohantak a két lókupecre. A zajos családi jelenetbe rögtön beleavatkozott a szomszédban lakó Kakucsi- család és a Sztoenka- família.

A cigányság két pártra szakadt és csakhamar férfiak, asszonyok püfölték egymást kegyetlenül Kozákék lakásában. A szegényes berendezés pillanatok alatt tönkrement, a ,,hadszínteret” fazekak, tányérok, butordarabok roncsai borították. Miután a hely kicsinek bizonyult a küzdők számára, a társaság hamarosan kiszorult az udvarra, ahol vad ordítozás közben folytatták a közelharcot.

Székekkel, padokkal, seprűvel, doronggal, vasvillával folyt a küzdelem, egyre többen és többen avatkoztak bele a harcba s a verekedők tulnyomó része azt sem tudta, miről van szó, csak ütötte egymást. A verekedésbe még a gyermekek is részt vettek, sőt a házban lakó öregek is beleavatkoztak a maguk módján, fazekat, ócska lábasokat hajigálva a gomolygó tömegbe. Végül is valaki a szomszédos házak lakói közül rendőrért szaladt.

Csakhamar megjelent a helyszínen a messzefekvő őrszoba legénysége. A rendőrök láttára pillanatok alatt abbamaradt a verekedés, a beütött fejű, sebesült cigányok ablakon, kerítésen keresztül elillantak. A szintéren eszméletlenül fekve maradt lakatos Ferenc, akit aztán a mentők vittek életveszélyes sérülésekkel vitték a Szent István korházba.

A cigányokat még késő éjszaka sem lehetett előkeríteni, a szétzuzott berendezésű lakásokba senki se jött haza. A rendőrség a pestujhelyi cigányháboru ügyében széleskörű nyomozást indított.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98