Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1922 | Augusztus

Cigányok utcája

Este félnyolc tájban megelevenedik a kihalt Madách utca. A földbenyomott házak kapuin itt is ott is sötét férfialakok bujnak elő, körülnéznek, várnak. Csaknem mindegyik hegedűt, vagy más zeneszerszámot szorongat a hóna alatt. Egy perc alatt megtelik velük a kis utcácska.


Állnak a kapuk előtt és várnak. Van, amelyik unja az álldogálást, zsebkendőt vesz elő, leteríti a földre, ráül összekuporodva, mint a törökök. De a legtöbbje nem ilyen finnyás, egyszerűen a kövezetre telepszik és nem törődik vele, hogy poros lesz a frissen kefélt frakknadrág. Mert a Madách utca lakóinál kötelező viselet a frakk, meg a szmoking. Ez a frakk ugyan csak a nevében rokon az előkelő angol klubok megszokott eventag dress-ével, de mégis estélyi öltözet, és mint ilyen bizonyos méltóságteljes és komoly külsővel ruházza fel a szegény külvárosi cigányzenészeket, akik itt várakoznak egymásra, hogy együtt menjenek be a városba muzsikálni.


Pontban félnyolckor mindenki a helyén áll, helyesebben üldögél a kapuja előtt. A bandavezetők sorba járnak, vizitálják az embereiket, aztán összeverődnek a megszokott csoportok és egymásután indulnak el a Kálvária-tér, ki meg a Mátyás- tér irányában. És ekkor egyszerre benépesül az utca. Mintha a földből bujtak volna elő, apró kis purdék nyüzsögnek mindenfelé. Nem a játékos, boldog, vidám gyermeksereg ez, komoly a nézésük, mintha már tekintélyes életkor és tapasztalat és csalódottság volna a hátuk mögött. Vajon ki tanítja meg a kis cigánygyerekeket ilyen fájdalmas komolysággal nézni?..


Az ő barna kis kezük is a hegedű nyakát szorongatja, akárcsak az apjuké. Mennek szótlanul az utca közepén, követik a városba vonuló zenészcsoportokat, aztán egymásután rákezdik a nyekergő húrokon:
„Legszebb tánc a shymmi…”
Az apák elégedetten hallgatják az ifjabb nemzedék zenei produkcióit. A menet megy szótlanul tovább, a gyerekek játsszák fáradhatatlanul a divatos nótát, aztán rátérnek a Rezgő nyárfa levelére és már az utca végén járnak, amikor a közismert Salome-ra rázendítenek. Egy öreg cigány ugy hallgatja, mintha hájjal kenegetnék.


Már csak néhány ház a Mátyás- térig. De most mind elhallgat, a Salome kellős közepén, mintha elvágták volna a húrokat. A nagyok is, meg a purdék is lábujjhegyen tipegnek el egy földszintes kis viskó előtt. A nyomorult kis házikó egyik ablakában gyászkeretes pappendekli-tábla fityeg egy zsinegre erősítve. A táblán mindössze ez a felirás:
„Kolompár Mihály, élt 42 évet, kisbőgős”
De az élet hív és a menet megy tovább. Végre elérkeznek a Madách utca végére. A rajkók leeresztik a vonót, megfordulnak és indul kiki hazafelé.
Vége a zenész kíséretnek. Az apákat elnyelte a város.


És ahogy mennek vissza a komoly kis apróságok az elárvult utca során, az egyik észrevétlenül elmarad a csapattól. Nagy ravaszul úgy tesz, mintha a hegedűje húrján igazgatna valamit. Közben óvatosan pislog, elmentek e már a többiek. Aztán amikor látja, hogy biztonságban van, senki nem figyeli, gyorsan besurran Kolompár Mihály kisbőgős elcsendesült kapualján. Az udvaron megáll, nyakába illeszti a hegedűjét és lassan, simogatva ráereszti a vonót. Az ócska négy húr csikorogva siratja. Rácsos kapu, rácsos ablak. Feketekendős, kisírt szemű asszony dugja ki fejét az egyik ajtón, nézi a gyermeket, nem tud szólni, csak hallgatja fel-felcsukló sírással a Kolompár Mihály kisbőgős legkedvesebb nótáját…


A gyerek befejezi. A feketekendős, kisírt szemű asszony odaint neki, hogy jöjjön be, kap egy kis kenyeret, de a gyerek megrázza a fejét, hóna alá csapja a hegedűjét, és ahogy jött, halkan kisurran a kapun.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tizennyolcéves Turay Ida A tizennyolcéves Turay Ida
Méltóztatnak emlékezni, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy A Reggel...
A nő hét életkora
Férfi- és nőolvasókra egyaránt érdekes képsorozat látható e...
Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai tapasztalatairól Gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter nyilatkozik kárpátaljai...
Vasárnap hajnalban érkezett vissza ötnapos kárpátaljai körutjáról...
Négyszázezer koronás csalás Négyszázezer koronás csalás
Londonban a mult héten a budapesti rendőrség fölhívására elfogták...
 Port-Arthur ostroma Port-Arthur ostroma
Egy meleg nyári napon 1903 augusztusában kisebb külföldi katonai...
Egy híres bűnpör elévülése Egy híres bűnpör elévülése
Hat évvel ezelőtt történt, hogy a székesfőváros IV. kerületi...
Gazdasági tömörülés Gazdasági tömörülés
Nagyjelentőségü szavak hangzottak el a budapesti kereskedelmi és...
Jávai táncművészek Budapesten Jávai táncművészek Budapesten
Meggondolkoztató, még sokáig foglalkoztató előadásokat néztünk végig....
Tábori posta Tábori posta
Végre egyedül. Egyedül egy "kiürített" parasztház egyetlen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98